Európa Liga

Falcao feje aranyat és kupát ért a Portónak a Braga ellen

A csatár 17 gólig jutott az idei Európa Ligában

Kevés helyzetet hozó, taktikus mérkőzésen győzte le a Porto 1-0-ra a Bragát az Európa Liga döntőjében szerdán este. A találkozó egyetlen gólját Falcao szerezte, azaz a csatár 17 gólosra növelte rekordot jelentő teljesítményét az idei sorozatban. A Braga egyetlen hibától eltekintve megvalósította szokásos szervezett játékát, de amikor mutatnia kellett volna valamit, akkor csak rövid időre tudott megújulni.

Nem estek nagy lendülettel egymásnak a csapatok. Ez mondjuk a Bragától nem is volt várható, inkább a szervezett védekezésüknek köszönhették a döntőbejutást. Viszont a tavasz folyamán látványos támadójátékot produkáló Porto is óvatosan kezdett. Custódio a 4. percben meg is mutatta, hogy van miért aggódniuk, nem sokkal lőtt a bal alsó sarok mellé, igaz, a születésnapos Helton rajta volt a labdán.

Hulk kísérlete már veszélyesebbre sikerült a másik kapunál. A jobb oldalon szépen forgatta meg a védőjét, ballábas lövése pedig nem sokkal kerülte el a bal felső sarkot. Az már az első tíz perc alatt látszott, hogy - ahogy várható is volt - a Porto fog dominálni mezőnyben, de ebben a szakaszban jól zárt a másik együttes védelme, csak szögletekig jutottak a Sárkányok. A 14. percben egy szabadrúgásból jövő beívelés tűnt ígéretesnek, de Varela egy messze a nézőtérre szálló ollózással zárta le a helyzetet.

Amilyen látványos és jó iramú mérkőzéseket játszott mindkét csapat az Európa Liga korábbi szakaszaiban, annyira rányomta a döntő a bélyegét a játékukra. Kicsit vontatott volt tehát a mérkőzés első szakasza, a 21. percben Lima próbált egy kis életet vinni bele, de a tizenhatos sarkáról eleresztett lövése Helton ölében landolt.

A Porto jobb híján hosszú labdák tömkelegével próbálta játékba hozni Falcaót, de a védők rendre el tudták előle fejelni a játékszert az első félóra végén. Hulk volt az egyetlen, aki elmozgásokkal próbált helyet teremteni a társaknak, és a Braga védői nem is nagyon bírtak vele, szereztek is gyorsan két sárga lapot, ami azért korainak tűnt a mérkőzés ezen szakaszában. A brazil csatár közben szabadrúgásból mutatta meg, hogy milyen lövőerővel rendelkezik, de jó 35 méterről magasan fölé lőtt.

A folytatásban kijjebb tudtak jönni a minhói Harcosok, de a legnagyobb lehetőségük így is csak Custódio nézőtérre durrantott labdája volt. A másik oldalon Artur gondoskodott arról, hogy láthassunk egy kis izgalmat, egy hazaadás után addig tartogatta a labdát, hogy Falcao odaért hozzá, és a csatárról pattant az alapvonalon túlra a játékszer. Aztán a 44. percben csak sikerült megszereznie a vezetést a már az előző fordulóban csúcstartóvá vált gólgyárosnak. A középpályán szerzett labdát Guarin, majd nem ment el lendületből a szélen, hanem a térfél közepéről a kapu elé ívelt, ott pedig Falcao lefutotta a védőjét, és remek mozdulattal a jobb felső sarokba fejelt. Ez már a csatár 17. gólja volt az idei sorozatban. (1-0)

Falcao fejel gólt a Porto-Braga Európa Liga-döntőben 2011 májusában

Ezzel gyakorlatilag le is zárult az első félidő, és remélhettük, hogy a találat révén változik majd a játék képe, és a szünet után a Braga is aktívabbá válik támadásban.

Domingos Paciencia két cserével próbált erről gondoskodni, és az újonnan beálló Mossoró majdnem rögtön igazolta is mestere döntését. A körülményes Fernandótól szerzett labdát, és egyedül mehetett a kapura, de a balra dőlő Helton lábbal nagy bravúrral védte a jobbra tartó lövést. A következő percekben is igyekezett letámadni a Braga, és ez láthatóan nem tetszett a Portónak, a védők többször is zavarba jöttek hátul, bár valódi helyzet nem alakult ki.

Helton viszont a mezőnyben is villogott egy kicsit, kiment a labdáért a tizenhatoson kívülre, de nem rúgta el egyből, hanem cselezett. Majdnem bokán is rúgták érte, de megúszta...

A helyzetek ugyan nem jöttek futószalagon, de határozottan élénkebbé vált a meccs attól, hogy a hátrányban lévő Braga is akart játszani. Sokkal lendületesebben közlekedtek a csapatok a két tizenhatos között, agilisabbá váltak az Érsekek, többször is a Porto kapuja előtt tudták tartani a labdát.

Aztán mégis a Sárkányok előtt adódott újabb nagy helyzet: Hulk a bal oldalról külsővel tekert középre, az előre húzódó Álvaro Pereira pedig csak centikkel maradt le róla a 72. percben. A játékvezető a következő pillanatokban nem vállalt be egy kemény döntést, Sapunaru hátulról elkövetett szabálytalansága után megúszta a második sárga lapot, ez pedig kissé felpaprikázta a Braga játékosait. Ez eleinte csak keményebb ütközésekben mutatkozott, majd a 76. percben szép akcióból Meyongot juttatták lövőhelyzethez, de ő eltörte a labdát, így Helton könnyedén szedte össze.

A hajrá megint inkább mezőnybeli birkózást hozott, amit a 86. percben Belluschi lehetősége tört meg, de a hálótartó vasat találta el a védője szorításában. Az utolsó pillanatokban minden tőle telhetőt megtett a Braga az egyenlítésért, Artur is előre ment a kapujából, de igazi lehetőségük nem volt, így maradt a Porto-vezetés.

A Porto játékosai ünnepelnek a Braga elleni Európa Liga-döntőn 2011 májusában.

Ezzel André Villas-Boas lett minden idők legfiatalabb edzője, aki európai kupát nyert - 33 éves és 213 napos. Csapata pedig a hetedik serlegét szerezte a nemzetközi porondon, egy-egy BEK- és BL-győzelem, egy UEFA-Kupa, egy Európai Szuperkupa és két Világkupa után először nyerte meg az Európa Ligát.

Falcao győzelmet érő fejese

Európa Liga, döntő

FC Porto-Sporting Braga 1-0 (1-0)
Dublin, Aviva Stadon, 20.45. Vezette: Velasco Carballo (spanyol).
Gólszerző: Falcao (44.)

FC Porto: Hélton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Álvaro Pereira - Guarín (Belluschi, 73.), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Varela (James Rodriguez, 79.)

Sporting Braga: Artur - Míguel García, Paulao, A. Rodríguez (Kaká 46.), Sílvio - Custódio, Hugo Viana (Mossoró, 46.), Vandinho - Alan, Lima (Meyong, 66.), Paulo César