Bajnokok Ligája

Megismételt párosításban a női döntő

  • VNA

A tavalyi fináléhoz hasonlóan ismét a francia Lyon és a német Turbine Potsdam csapatai játsszák a női labdarúgó Bajnokok Ligája sorozat döntőjét.

A 2010-es Bajnokok ligája-döntő a Turbine Potsdam és a Lyon között.
Két nappal a Wembley stadionban sorra kerülő Manchester United - Barcelona találkozó előtt London lesz a házigazdája a női labdarúgók BL-döntőjének is. Csütörtökön este ugyanis a Fulham pályáján, a Craven Cottage-en rendezik meg a sorozat zárómérkőzését, ahol a tavalyihoz hasonlóan ismét a francia Lyon, valamint a német Turbine Potsdam találkozik egymással. A 2010-es finálé izgalmas meccset hozott, amelyen a gólnélküli rendes játékidő és hosszabbítás után végül büntetőkkel (7-6) a németek szerezték meg a serleget. Akkor a lyoni Élodie Thomis lövése volt a döntő, amely a kapufáról jött vissza. A franciák a 2010-es büntetőpárbajban kétgólos előnyben (!) is voltak, de az első öt ember között utolsó két rúgójuk egyaránt hibázott, így végül mégsem tudtak nyerni, ami azóta is nagy csalódás számukra.

A most negyedik döntőjére készülő Turbine Potsdam tavaly 2005 után másodszor hódította el a legrangosabb női labdarúgó sorozat fődíját. A csapat az idei kiírásban a legjobb 32 között csatlakozott be a küzdelmekbe, ahol előbb a finn Aland United (15-0), majd az osztrák Neuleungbach (16-0) ellen gálázott. A negyeddöntőben a francia Juvinsy (9-2) sem jelentett kihívást, így az elődöntőben a Duisburg elleni párharc jelentette az első komolyabb akadályt. Itt az idegenbeli 2-2 után hazai pályán a sorozaton belül ekkor már a kilencedik gólját szerző Nagasato találatával győztek, és jutottak tovább. A japán Yuki Nagasato-ra a döntőben is érdemes lesz figyelni (bár térdsérülése miatt sokáig kérdéses volt játéka), aki a duisburgi Inka Grings (11 gól) egyelőre a góllövőlista második helyén áll, de megígérte, hogy a fináléban is legalább egy gólt szerez. „Tavaly óta erősödtünk, de sajnos ugyanez igaz a Lyonra is” - nyilatkozta a Potsdam edzője, Bernd Schröder a döntő előtt.

A Lyon útja sem volt túlságosan nehéz a döntőig, amely a legjobb 32 között a holland AZ elleni 10-1-es sikerrel indult, majd az orosz Rossiyanka (11-1) sem jelentett akadályt. A negyeddöntőben egy másik orosz együttes, a 2009-es döntős Zvezda 2005 Perm már komolyabb falat volt, itt csak a hazai visszavágón szerzett egyetlen Dickenmann-gól biztosította a továbbjutást a franciáknak. Az elődöntőben a Lyon az Arsenal női csapata ellen oda-vissza győzött, így 5-2-es összesítéssel jutott el a csapat történetének második BL-fináléjába. A franciáknál a svéd légiós Lotta Schelin-re lesz érdemes figyelni, aki tavaly sérülés miatt nem játszhatott a döntőn, azóta viszont felépült, és Nagasatohoz hasonlóan szintén kilenc gólnál jár az idei Bajnokok Ligájában. A Lyon az idei francia bajnokságban ellenállhatatlan volt (mind a 21 mérkőzését megnyerte), a csapat szurkolói pedig úgy érzik, hogy éppen itt az idő arra, hogy végre francia csapat is nyerjen az elsőszámú női kupasorozatban.

Az idei kiírásban a hölgyeknél ott szerepelt a magyar bajnok MTK csapata is, amely a legjobb 32 között azonban az Everton ellen 7-1-es összesítéssel búcsúzott. A női Bajnokok Ligája idei sorozat döntőjét csütörtökön este az Eurosport 20.45 perces kezdettel élőben közvetíti, a találkozó játékvezetője a cseh Dagmar Damkova lesz.

Női Bajnokok Ligája döntő, Cravan Cottage:

Lyon-Turbine Potsdam 21:00

A női labdarúgó Bajnokok Ligája sorozat eddigi győztesei:
2010 – Turbine Potsdam (GER)
2009 – Duisburg (GER)
2008 – Frankfurt (GER)
2007 – Arsenal (GBR)
2006 – Frankfurt (GER)
2005 – Turbine Potsdam (GER)
2004 – Umea (SWE)
2003 – Umea (SWE)
2002 – Frankfurt (GER)
(A 2001-ben indult sorozatban korábban két találkozón dőlt el a finálé, a korábban más néven futó elit sorozat tavaly óta viseli hivatalosan is a Bajnokok Ligája nevet, amelyhez most már egyetlen, mindent eldöntő mérkőzés társul)