MOTO GP

Casey Stoner másodszor is világbajnok

  • VNA

Az ausztrál Casey Stoner második világbajnoki címét szerezte meg a MOTO GP kategóriában, miután vasárnap hazai pályán győzött.

Éppen 26. születésnapján ünnepelhette - a 2007-ben a Ducatival elért sikere után - pályafutása második világbajnoki címét az ausztrál Casey Stoner, aki vasárnap hazai közönség előtt, a Phillip Islanden rendezett versenyen győzött. A szezon 16. futamán a Honda versenyzője idei kilencedik (összesítésben a 32.) győzelmét aratta, így két futammal a világbajnokság vége előtt már behozhatatlan előnyre tett szert fő riválisával, Jorge Lorenzoval szemben. Ezen a versenyen Stoner mögött márkatársa Marco Simoncelli illetve Andrea Dovizioso értek be a célba dobogós helyen.

Az ausztrál Casey Stoner ismét a világ legjobbja lett a MOTO GP-benA címvédő Lorenzo számára nem alakult jól a hétvége, hiszen a futam előtti bemelegítésnél elesett és a sérülések következtében már rajthoz sem tudott állni. Stonernek így már a tizedik helyezés is vb-címet eredményezett volna, de az ausztrál hazai közönség előtt nem óvatoskodott, hanem tövig húzta a gázt és sorrendben ötödik hazai győzelmét aratva ismét világbajnok lett. Stoner lett a 800 köbcentiméteres géposztály utolsó világbajnoka, jövőre ugyanis a MOTO GP-sorozatban már 1000 köbcentiméteres motorok küzdenek meg egymással.

Stoner a királykategória történetében mindössze az ötödik motoros lett, aki két különböző gyártó motorjával is világbajnok tudott lenni, ebből a szempontból is méltó követője lett a Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Geoff Duke és Eddie Lawson által alkotott négyesnek. Az idény előtt Hondára váltó Stoner az egy szezonbeli pole pozíciók (11) számát tekintve is rekordot ért el és még két futam (Sepang és Valencia) hátravan az idei sorozatból, tehát tovább javíthatja eredményét.