Olasz foci

A Milan hátrányból fordítva nyerte meg a Szuperkupát

Az AC Milan nyerte a 275. Derby della Madonninát, vagyis az Olasz Szuperkupa-döntőt, miután a szokatlan helyszínen, a Pekingi Madárfészek Stadionban rendezett mérkőzésen 0-1-ről fordítva Ibrahimovic és Boateng találatával 2-1-re legyőzte az Internazionalét. Az első félidőben a kék-feketék irányítottak, de a vörös-feketék váltani tudtak a másodikban, amivel már nem tartotta a lépést az Inter.

a második felvonásban újítani tudott a Milan, és Zlatan Ibrahimovic és Kevin-Prince Boateng góljával megfordította a mérkőzést, és elhódította az Olasz Szuperkupát

Parázs hangulatban indult a mérkőzés, Rizzoli játékvezetőnek többször is rendet kellett teremtenie. Az Inter kezdett jobban, gyorsan letámadta a Milant, az 5. percben Sneijder távolról tüzelt a kapura, egy-két méterrel fölé.

A 6. percben a Milan is felmutathatott egy helyzetet: Ibrahimovic a tizenhatos vonalánál zseniálisan tette vissza a labdát Robinhónak, aki balról vette célba a hosszú sarkot, kevésen múlott, hogy beakadjon a labda, a partjelző ugyanakkor (tévesen) lest jelzett. Az iramra nem lehetett panasz, a pekingi Madárfészek közönsége folyamatosan éltette a csapatokat.

A kék-feketék gyorsabbak voltak ellenfelüknél, a Milan játékosai többször is az utolsó pillanatban mentettek. A 18. percben Sztankovics vette célba a kaput rosszabbik lábával, bombája jóval a kapu fölött süvített el.

A 22. percben góllá érett az Inter fölénye: Gattuso kaszálta el Obit a tizenhatos bal sarkánál, a szabadrúgást Sneijder trükkösen egyből kapura csavarta, Abbiati csak beleérni tudott (0-1). A gól után kissé leült az addigi remek hangulatú mérkőzés, a hajrára élénkült meg kissé, Ibrahimovic a 40. percben a Milan addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki, Abate ívelését kapufára fejelte. A Milan az utolsó percekre felpörgött, de nem tudott egyenlíteni.

A szünetben megkeverte a kártyákat Gian Piero Gasperini, négyvédős rendszerre állt át az Inter, Zanetti is hátrahúzódott. A Seedorf pedig lemásolta az Inter távoli kísérleteit, az 52. percben ő is célba vette középről a kaput, fölé ment kísérlete. Egy perccel később Sneijder is követte honfitársát, valamivel távolabbról tüzelt, ez is fölé ment.

A 60. percben aztán egy remek akcióból egyenlített a Milan: Robinho zseniálisan tálalt középről Seedorf elé, aki jobbról passzolt a kapu elé, Ibrahimovinak pár méterről csak a hálóba kellett segítenie fejjel a labdát (1-1). Gasperini ismét átvariálta a hadrendet, visszaállt a három védős rendszer, Allegri pedig Robinho helyett Patót állította be.

A vörös-feketék váltottak jobban ritmust, a 69. percben Pato a tizenhatos jobb sarkáról lőtte ki a hosszú alsót, Júlio César kapufára ütötte a labdát, a kipattanót Boateng becsúszva passzolta a hálóba (2-1). A vezetés meghozta Milan-játékosok kedvét, átvették az irányítást a pályán. Az Inter próbált újítani, de már csak gyenge kísérletekre futotta erejükből, ezen a becserélt Pazzini sem segített. A 94. percben Eto'o ugyan betalált a kapuba, de lesről.

Maradt a 2-1-es eredmény, az Inter az első félidőben riválisa fölé nőtt, előnybe került, de a második felvonásban újítani tudott a Milan, és Zlatan Ibrahimovic és Kevin-Prince Boateng góljával megfordította a mérkőzést, és elhódította az Olasz Szuperkupát, története során harmadszor.

Olasz Szuperkupa-döntő
AC MILAN-INTERNAZIONALE 2-1 (0-1)
Peking, Madárfészek Stadion, 80 ezer néző, v: Nicola Rizzoli.
 
AC Milan: Abbiati - Abate, Nesta, Thiago Silva, Zambrotta - Gattuso (Ambrosini, 75.), Van Bommel, Seedorf - Boateng (Emanuelson, 81.) - Robinho (Pato, 61.), Ibrahimovic. Vezetőedző: Massimiliano Allegri. Cserepad: Amelia, Bonera, Yepes, Ambrosini, Emanuelson, Pato, Cassano.
 
Internazionale: Júlio César - Ranocchia, Samuel, Chivu - Zanetti, Thiago Motta, Sztankovics (Pazzini, 74.), Obi (Castaignos, 81.) - Álvarez (Faraoni, 63.), Sneijder, Eto'o. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini. Cserepad: Castellazzi, Bianchetti, Faraoni, Muntari, Pazzini, Pandev, Castaignos.
 
Gólszerző: Ibrahimovic (60.), Boateng (69.), illetve Sneijder (22.)
Sárga lap: Gattuso (19.), Zambrotta (64.), Boateng (77.), Ambrosini (85.), illetve Sneijder (61.)