NB I

Négy év után ismét az első osztályban bizonyítana a nagymúltú PMFC

Mecseki menü szabolcsi hozzávalókkal

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen-Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, hol tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az újonc Péccsel kezdjük.

A PMFC labdarúgó-csapata.
Negyedszerre csak sikerült. 2007-ben a Vác magával rántotta a PMFC-t a másodosztályba, mivel az utolsó fordulóban döntetlent játszott egymással a két csapat. Akkor sokan csak kisiklásnak tekintették a kiesést, a pécsiek biztosak voltak a visszajutásban, arra azonban kevesen számítottak, hogy erre négy évet kell majd várni. Miután a Haladás, a Pápa és legutóbb a Siófok eltűnt az NB II Nyugati csoportjából, azaz szép sorban mindannyian felkerültek az élvonalba, már csak a kitartóan kellemetlenkedő Gyirmót állt a PMFC útjában. Az elmúlt szezonban sokáig fej-fej mellett haladt a két csapat a bajnoki cím felé, amikor a második tavaszi fordulóban érthetetlen döntés született.

A tabellát két ponttal vezető pécsi klub tulajdonosa kirúgta Kiss László vezetőedzőt, mondván, a csapat játéka nem jelent garanciát arra, hogy a bajnokság végére is megmarad az előny. Ebben a helyzetben vette át a szakmai munkát az ős-pécsi, korábbi válogatott futballista Mészáros Ferenc, aki csak ronthatott a helyzeten, hiszen az első helyről feljebb lépni eddig a legnagyobbaknak sem sikerült. Neki sem, bár az mindenképpen dicséretes, hogy a két pontos előnyből a végére három lett, így a dicsőséget az új edző arathatta le a szokatlan módon eltávolított elődje helyett. Ma már senki nem foglalkozik a történtekkel (állítólag az óriási presztízsveszteségként megélt Kozármisleny elleni hazai döntetlen verte ki a biztosítékot Matyi Dezső tulajdonosnál), sokkal inkább az érdekli a helyieket, hogy a PMFC ne csak megmutassa magát az NB I-ben, hanem tartósan ott is maradjon.

Rajt

PMFC-Haladás
07.16, szombat, Pécs, 19.00
A (rég)múltat tekintve ez akár minimális elvárásnak is felfogható, hiszen az a klub, amelyik válogatott játékosok sorát adta a magyar futballnak, amelyben olyan edzők irányították a szakmai munkát, mint Kovács Imre, Garami József vagy Róth Antal, amelyik a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a Feyenoordot, a Stuttgartot és a Manchester Unitedet is elhozta Magyarországra, nem ingázhat állandóan az első és másodosztály között. A cél tehát nem lehet más, mint felszínen, azaz az NB I-ben maradni, ehhez viszont alapos keretátalakításra volt szükség a nyáron. Megtörtént, méghozzá csomagban. Nem kevesebb, mint öt nyíregyházi játékost igazolt a klub, és legalább ennyivel jelenleg is tárgyalásban áll, azaz elmondható, hogy Mészáros Ferencnek szabolcsi hozzávalókból kell összeállítania egy fogyasztható mecseki menüt. Az emésztést elősegítendő, a szombati főpróba előtt egy horvát és egy szerb légióst is szerződtetett a PMFC. A tálalás tehát nem lesz egyszerű feladat, elsősorban a mindig igényes pécsi közönséggel kell majd elfogadtatni a különleges receptet.

PMFC
Változások a keretben
Érkezett   Távozott
Petrók Viktor Kozármisleny Samuel Ato (ghánai)
Tóth Zoltán Kozármisleny Lovrencsics Gergő (Lombard Pápa)
Andorka Péter Nyíregyháza Sztevan Pavicsevics (szerb)
Bajzát Péter Nyíregyháza Alekszandar Sztojanovszki (macedón)
Sabin-Cosmin Goia (román) Nyíregyháza  
Holczer Ádám Nyíregyháza  
Pákolicz Dávid Nyíregyháza  
Simonfalvi Gábor
   
Frőhlich Roland MTK  
Andrej Causic (horvát) Osijek  
Marko Marovics (szerb) Dinamo Tbiliszi  
PMFC
Felkészülési mérkőzések
NK Osijek (horvát)-PMFC 3-1 (2-0)
PMFC-Gaz Metan Medias (román) 1-4 (0-3)
HIT Gorica (szlovén)-PMFC 0-1 (0-0)
Cibalia Vinkovci (horvát)-PMFC 1-1 (0-0)
NK Zadar (horvát)-PMFC 0-1 (0-1)
PMFC-Gloria Bistrica (román) 07.09., Kozármisleny, 18.00