Kosárlabda

Ricky Rubio végre az NBA-ben

  • VNA

Két év huzavona és tárgyalás után eldőlt, hogy elhagyja a spanyol Barcelonát és a Minnesota Timberwolvesban folytatja pályafutását Ricky Rubio.

Ricky Rubio, az FC Barcelona kosarasa.
Európa egyik legtehetségesebb játékosa, a Barcelona és a spanyol válogatott irányítója, Ricky Rubio végre az NBA-ben játszhat. Ezt szellőztették meg spanyol források, amelyek arról írnak, hogy a bajnoki rájátszás befejeztével hivatalosan is bemutatja majd őt a Minnesota Timberwolves. A még mindig csupán húsz esztendős irányítóért már két éve hajt a minnesotai együttes, amely már a 2009-es NBA drafton megszerezte Rubio játékjogát. Mindezt úgy, hogy az ötödikként (!) kiválasztott spanyol kosarasnak akkor érvényes szerződése volt még a Joventut Badalonával, amely rögzített átigazolási díjat is tartalmazott. A közel 4,2 millió eurós összeget akkor a Timberwolves kifizette volna ugyan, de Rubio és tanácsadói végül úgy döntöttek, hogy még korai lenne számára az NBA-ben szerepelni, így maradt Európában és hat évre aláírt a Barcelonához.

Akkoriban sokan úgy vélték, hogy a tehetséges ifjú nem akar az NBA egyik leggyengébb csapatában játszani, és ezért feneklett meg az őt leigazolni szándékozó klub elhatározása. A mostani szezon végére aztán az új szerződésben rögzített átigazolási díj 1,4 millió dollárra csökkent, amelyet az NBA-ben szigorúan szabályozott költségvetési sapkával szereplő klub is könnyebben be tudott vállalni. A Rubio-ügy ugyanakkor még nem „ezer százalékos”, amit a leendő csapattárs, az All-Star játékos Kevin Love nyilatkozata is jelez: „Ricky Rubio? Majd akkor hiszem el végleg, ha saját szememmel látom őt magunk mellett.” Jelentések szerint a mostani átigazolási díj harmadát fizeti a Minnesota, a további részt pedig a klub szponzorai állják. Az AP hírügynökség tudósítása arra is kitér, hogy ha végül létrejön a lockout (vagyis elmarad a 2011/12-es NBA-szezon), akkor Ricky Rubio továbbra is a Barcelona játékosa maradhat.