Női kézilabda KEK

Öttel nyert a döntő első felvonásán a Ferencváros

Nyolc góllal is vezetett a Ferencváros az Alicante ellen a női kézilabda KEK döntőjének első, Dabason lejátszott találkozóján, de végül ötgólos különbséggel tudott nyerni. Az kiderült, hogy a magyar csapat jobb játékosokból áll, így a visszavágó előtt biztatónak tűnik az előny.

Gyors játékkal kezdett az FTC, kapkodva az Alicante. A labdaszerzéseknek köszönhetően 5-3-as vezetést szereztek a mieink, ezt követően azonban egyenlítettek, majd a vezetést is átvették a vendégek. Elsősorban Isabela Ortunóval nem tudtunk mit kezdeni védekezésben, a jobbátlövő pedig ki is használta a lehetőségeket.

Elek Gábor beállította Trufán Noémit a Fradi "jobblökő" pozíciójába, és ez remek döntésnek bizonyult. Trufán ugyanis remek gólokkal segítette újra vezetéshez csapatát, miközben hátul is összeállt az együttes, a vezetőedző utasításainak megfelelően sikerült Ortuno megállítására koncentrálni az erőt. Pastrovics Melinda is egyre többször tudott védeni, így 10-10 után ellépett a Ferencváros.

Szucsánszki Zita lő a Ferencváros-Alicante mérkőzésen a női kézilabda KEK döntőjének első mérkőzésén 2011 májusában

Zácsik Szandrát ugyan emberfogással kivették a játékból, de nélküle jó lábmunkával sikerült megtalálni a lyukakat a spanyol falban, és Szamoránsky Piroska, Szucsánszki Zita és a szélsőink is gólokat lőttek. Szamoránsky egy kapussal való ütközés után ugyan kivált egy időre - vérezni kezdett az orra -, de így is sikerült 17-11-es vezetést kiharcolni a félidő hajrájáig. Az Alicante ugyan szépített még a szünet előtt, de így is magabiztos volt az előny. (17-12)

A második játékrészt két góllal és egy kiharcolt hetessel nyitotta a visszatérő Szamoránsky Piroska, ugyanakkor a védekezésünk lassú volt az első percekben, így felváltva estek a gólok, maradt az ötgólos különbség. (20-15)

A folytatásban azonban masszívabbá vált a vendégek védelme, Trufánt sikerült kivennük a játékból, Szucsánszki egyéni akcióit pedig így meg tudták állítani. Ráadásul a ferencvárosi kapu előtt ezúttal a másik oldali átlövő, de Souza betörései voltak rendre eredményesek. A 40. percben így már csak két gól volt a különbség. (20-18) Egy szabálytalanságot követően emberelőnybe kerültünk, így pedig sikerült gólokat lőnünk, növekedett tehát kicsit a különbség. (24-20)

Mindkét csapatnál sok volt a technikai hiba, de az ezekből kialakuló kérdéses helyzetekből szinte mindig a támadásban lévő csapat jött ki jól. Ez a félidő közepéhez közelítve az Alicante volt, így 24-22-es állásnál Elek Gábor időt kért. Az kérte csapatától, hogy a két átlövőre koncentráljanak védekezésben, támadásban pedig gyorsítsák a játékot, de a falhoz közeli passzokat kerüljék, mert azokra jól lépnek ki a spanyolok.

Az utasításait megfogadták, főleg Szucsánszki pörgött fel újra, nagyszerű testcselekkel szaggatta szét a vendégek védelmét töbször egymás után, és ennek, valamint a Szamoránskyhoz eljuttatott bejátszásoknak köszönhetően újra ötgólos lett az előny. (28-23) Sőt, az irányító kétperces büntetése után is a Fradinak ment jobban, a vendégek vezetőedzője 32-25-ös zöld-fehér előnynél kért időt. Elek Gábor üzenete ekkor csak annyi volt: "Védekezés, védekezés és védekezés."

A spanyolok gyorsítani próbálták a játékukat, de ez leginkább csak előkészítetlen lövésekhez vezetett, ráadásul amikor a szélről ziccert lőhettek, a csereként beállt Abramovics akkor is védett. Ugyanakkor támadásban lassabb lett a Ferencváros, öt percen keresztül csak egy gólt tudtunk lőni, így a véghajrára feljebb jött az Alicante. (33-28)

Az utolsó két percet emberhátrányban kellett volna lejátszanunk Szamoránsky kiállítása miatt, de Angel Sandoval addig reklamált, amíg ő is kiharcolt egy büntetést, így öt az öt ellen fejezték be a csapatok. Az FTC csak nagy nehezen tudott begyötörni egy gólt, de ennek köszönhetően megmaradt az öt találatnyi különbség, ami mindenképp biztató a visszavágóra nézve. (34-29)

Női kézilabda KEK, döntő, első mérkőzés:

FTC Rail Cargo Hungaria - Mar Alicante (spanyol) 34-29 (17-12)
Dabas, 2400 néző, v.: Andrej Gouszko (fehérorosz), Sziarhej Repkin (fehérorosz)
gólszerzők: Szucsánszki 7, Kovacsicz, Szamoránsky P., Trufán 6-6, Zácsik 5, Szádvári 3, Szamoránsky A. 1, illetve I. Ortuno 13, De Sousa 4, Tobiasen 4, Jovovic 3, Garcia, Nunez 2-2, Craciun 1
hétméteres: 3/2, illetve 4/4
kiállítások: 4 perc, illetve 8 perc