Gyorskorcsolya Eb

Sven Kramer ötödször ült fel a kontinens trónjára

  • MTI

A férfiaknál a korábban négyszer győztes, olimpiai bajnok holland Sven Kramer nyerte a Városligeti Műjégpályán vasárnap befejeződött összetett gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.

A négyszeres világbajnok, sérülés miatt másfél évet kihagyó Kramer a legrövidebb, 500 méteres táv kivételével 1500, 5 ezer és 10 ezer méteren is győzött, s két pályarekordot állított fel.

A holland Koen Verweij a férfiak 10000 méteres versenyén a budapesti gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, a Városligeti Műjégpályán.
Az ezüstérmet Kramer honfitársa, a csapatban olimpiai bronzérmes Jan Blokhuijsen szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokára az 1500 méter ötkarikás bronzérmese, a norvég Havard Bökko állhatott fel. A címvédő orosz Ivan Szkobrev nem indult a viadalon.

"Nagyon boldog vagyok, hogy a hosszú kihagyás ellenére sikerült győznöm" – mondta az MTI-nek Kramer. "Az 5000 méteres sikeremnek különösen örültem, számomra az a legfontosabb táv, jó, hogy nyerni tudtam. A körülmények persze mások egy szabadtéri pályán, de egyrészt mindenki számára ugyanazok a feltételek voltak adottak, másrészt erre fel lehetett készülni testben és lélekben egyaránt."

Kramer – a szombati 5000 méterhez hasonlóan – vasárnap 1500-on is pályarekorddal, 1:53.98 perces idővel győzött, s honfitársa, Ids Postma 2001-es csúcsát (1:54.12) adta át a múltnak. A távon a második helyen végzett norvég Sverre Lunde Petersen és a harmadikként zárt Blokhuijsen közel egy másodperccel maradt el Kramer idejétől.

A holland korcsolyázó a 10 ezer méter favoritjaként nagyszerű teljesítménnyel győzött honfitársa, Blokhuijsen előtt, s majdnem megdöntötte a pályarekordot, néhány méterrel a célba érkezés előtt azonban már az ünnepléssel törődött, így közel egy másodperccel futott rosszabbat a belga Bart Veldkamp 2001-es, 13:44.19 perces csúcsánál.

A dobogósoknak járó érmeket - akárcsak a nőknél - Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) elnöke adta át.