La Liga

Xavi szabadrúgásával győzött a Barcelona az újonc otthonában

A Barcelona a vártnál nehezebben, az első félidőben született Xavi-szabadrúgással tudott nyerni a Granada otthonában a spanyol bajnokság 10. fordulójában.

Xavi gyönyörő szabadrúgásgólt lőtt - Fotó: AFP

A Barcelona az újonc Granada otthonába látogatott a La Liga 10. fordulójának kedd esti mérkőzésén. Érdekesség, hogy a katalánoknál a kulcsembernek számító Iniesta és Villa is csak a kispadon kapott helyet. Bekerült viszont a kezdőcsapatba Isaac Cuenca, a mindössze 20 éves spanyol szélső, aki a Barca B együttesében szerepelt ezelőtt.

Az első percek nem hoztak fergeteges iramot, a 13. percben egy csel után Lionel Messi lőtt nem sokkal kapu mellé. Negyedóra elteltével Cuenca próbálkozott, de a labda ekkor sem ért célba. A Granada elsősorban a védekezésre összpontosított, egyértelmű volt, hogy a hazaiak egy döntetlennel is kiegyeztek volna. A 21. percben Xavi is lövésre szánta el magát, de Roberto kapus ekkor a helyén volt. Fél óra elteltével Abidal is odaért a kapu elé, de a hazaiak kapusa ekkor is résen volt.

Egészen a 33. percig bírta a nyomást a Granada, ekkor Xavi 30 méteres szabadrúgása talált utat a kapuba (0-1). Az első félidőben még Xavi növelhette volna az előnyt, de az utolsó percben lövése centikkel elkerülte a kaput. Így 1-0-s vendégelőnnyel vonultak a csapatok a szünetre.

A második félidőben is a Barcelona játszott fölényben, Fabregasé volt a játékrész első lövési kísérlete, de Roberto védett. Az 53. percben aztán végleg eldőlni látszott a találkozó, hiszen Romero megkapta második sárga lapját is, miután megrúgta Maxwellt. A kiállítás után Guardiola behozta Villát is, Messi pedig majdnem megduplázta az előnyt, de pimasz emelését Mainz a gólvonalról mentette. Hősiesen küzdöttek a hazaiak, egy-egy pontrúgás után még esélyük is akadt az egyenlítésre. A 77. percben Geijo egy az egyben törhetett kapura, majd Victor Valdés lábbal védett, azonban az akciót már a játékvezető megállította lesen. A Barcelona már nem erőltette a támadásokat, a Granada tíz emberrel pedig nem tudott támadni, sőt még Dani Benítez is kiállt második sárgája miatt, így maradt az 1-0-s vendégsiker.

La Liga
10. forduló
Granada-Barcelona 0-1
Granada: Roberto - Nyon, Ínigo López, Mainz, Siqueira - Mikel Rico, Abel Gómez, Fran Rico (Mollo, 80.)- Jaime Romero, Benítez, Uche (Geijo, 64.)
Barcelona: Valdés - Alves, Mascherano, Abidal, Maxwell - Busquets, Xavi (Keita, 84.), Fabregas (Iniesta, 72.) - Cuenca, Messi, Pedro (David Villa, 56.)
Gólszerző: Xavi (34.)
Kiállítva: Romero (53.), Dani Benítez (92.)