NB I

A Videoton kiszenvedte a győzelmet az MTK ellen

Bár az MTK szerezte meg a vezetést Frank góljával, a Videoton Alves büntetőjével még az első félidőben egyenlített, majd a hajrában Elek fejesével megszerezte a győzelmet.

Alves harcol a labdáért az MTK ellen - Fotó: vidi.hu

Minden a Videoton kezére játszott eddig ebben a fordulóban, hiszen a címvédő Debrecen kikapott Kecskeméten, míg a Zalaegerszeg a Pápa otthonában szenvedett 4-3-as vereséget. Így minden adott volt ahhoz, hogy az MTK elleni győzelemmel tovább növelje előnyét a fehérvári alakulat a tabella élén.

Jól indultunk ebben az évben, most viszont egy nehéz mérkőzés következik. Sajnos a Kanta Józsi és Vukadinovics megsérült, nem tud játszani, ezért változtatnom kellett az összeállításon” – mondta Garami József a találkozót megelőzően. Érdekesség, hogy az ősz MTK-s felfedezettje, Tischler Patrik csak a kispadon kapott helyet, Eppel Márton pedig múlt heti gólja után kezdő lett a kék-fehéreknél.

Nem hiszem, hogy beáll az MTK védekezni, ők komoly kontrákat fognak vezetni. Ugyanaz a csapat, mint a Vasas ellen, nem kapkodok az összeállítással” – jegyezte meg Dr. Mezey György, a Videoton szakvezetője.

Tíz perc elteltével a Nikolics kapott remek labdát Alvestől, de 11 méteres lövését lábbal hárította Szatmári. Négy percre rá ismét a két fehérvári támadó kavarta meg a vendégek védelmét, de Nikolics lövésébe beleértek a védők, amit így könnyen szedett fel az MTK portása. Csendesen csordogált a mérkőzés egészen a 28. percig, amikor Gál zseniálisan indította Frankot, aki 12 méterről átemelte a kimozduló Bozsovicsot, ezzel megszerezve a vezetést a vendégeknek (0-1). Garami József meglepő módon egyből az MTK gólja után cserére szánta el magát, Nikházit Ladányi váltotta. A bekapott gól után rákapcsolt a Videoton, a 36. percben Polonkai bal oldali szögletét Elek fejelte kapura, de a jobb alsó sarokba tartó labdát Szatmári védte. Két perccel a vége előtt Alves próbálkozott, de Szatmári ekkor még védeni tudott. Az első félidő utolsó percében Elek és Szatmári is egyszerre rajtolt egy labdára, a hazai középpályás nem találta el azt, de a kapus a lábát elütötte őt, így büntetőt kaptak a hazaiak. A 11-est Alves bombázta a jobb felső sarokba (1-1). Így döntetlen állással vonultak a csapatok a félidőre.

A második játékrészre cserélt a Videoton: Nagy Dániel helyett az egykori MTK-s Gosztonyi folytatta a játékot. Ugyanaz folytatódott, ami az első játékrészben abbamaradt, nyomott a Videoton, az MTK pedig gyors ellentámadásokkal próbálkozott. Tíz perc telt el a második félidőből, mikor feljegyezhettük az első helyzetet: Nikolics lőtt a 16-oson belülről kapu fölé. A hazaiak továbbra is szenvedtek, ezért Mezey György a gyengén játszó Nikolics helyére ismét egy MTK-tól szerződtetett játékost, Lencsét cserélte be.  A 66. percben Polonkai lőtt 16 méterről, de a labda elkerülte a vendégkaput. Garami József is cserélt, Pál András helyett Könyves Norbertet küldte pályára. A Videoton továbbra is körülményesnek tűnt, nem tudtak tiszta helyzeteket kialakítani a jól védekező MTK ellen. A 71. percben Andjics lőtt magasan a kapu fölé egy kipattanó labdát. A 78. percben aztán megszerezte a vezetést a Videoton: Gosztonyi szabadrúgása után Vaskó fejesét még nagy bravúrral védte Szatmár, de a kipattanót Elek 7 méterről a kapu jobb oldalába fejelte (2-1). A Videoton találata után az MTK kitámadott, így több területe maradt a hazaiaknak. Ennek következményeként Vasziljevics eldönthette volna a mérkőzést is, de gurítása centikkel ugyan, de elkerülte a bal alsó sarkot. A 88. percben Alves lövése pattant meg, Sütőn, majd Szekeres a gólvonalról vágta ki a játékszert. Zárásként még Lencse is gólt lőhetett volna, de Szatmári védeni tudott. Összességében megérdemelten nyert a Videoton, mert többet támadott a mérkőzésen, de az MTK kis szerencsével pontot szerezhetett volna.

Videoton FC-MTK Budapest 2-1 (1-1)

Székesfehérvár, 3075 néző, V: Andó-Szabó

Videoton: Bozovic - Lázár, Lipták, Vaskó, Andic - Sándor, Elek, Polonkai (Vasiljevic 76.) - Nagy D. (Gosztonyi a szünetben), Nikolic (Lencse 61.), Alves

MTK: Szatmári - Hajdú, Szekeres, Sütő, Vadnai - Nikházi (Ladányi 29.), Pátkai, Frank, Gál - Pál A. (Könyves 69.), Eppel (Tischler 84.)

Gólszerzők: Alves (45., 11-esből), Elek (78.), illetve Frank (28.)

Fotó: mtkbudapest.hu