US Open

Djokovics lett a US Open királya is

  • VNA

Idei harmadik Grand Slam-győzelmét aratta a szerb Novak Djokovics, aki négy szettben győzött a címvédő Rafael Nadal ellen.

A múlt heti esőzések miatt ismét - immáron sorozatban negyedszer - hétfőre csúszott át a US Open férfi tornájának döntője. A tavalyi párosítás megismétlését hozta a 2011-es finálé, ahol a világelső Novak Djokovics ellenfele a címvédő Rafael Nadal volt. A spanyol klasszis idén öt döntőben is kikapott a 2011-ben parádés mérleget (63-2) felmutató szerbtől, így nem ígérkezett könnyűnek számára ez a mérkőzés. A US Openen 1995-ben fordult elő utoljára, hogy a világranglista első két helyezettje találkozzon egymással, a mostani hasonló párosítás pedig ismét nagyszerű döntőt ígért.

Az előzetesen kiírt kezdéshez képest kis csúszással kezdődő döntőben Nadal kezdte az adogatást, aki egy hosszú gémmel került előnybe, majd rögtön az első lehetőségéből el is vette Djokovics adogatását. A szerb azonban nem ijedt meg ettől, rögtön a következő gémben visszanyerte az adogatását. A negyedik gémben Nadalnak ismét volt ugyan három bréklabdája, de nem tudta egyiket sem valóra váltani, így a szoros és fordulatos gémek ellenére is 2-2-re álltak ekkor. A következő gém ismét hosszúra sikerült, amelyben újra Djokovics szerzett előnyt fogadóként, sőt innentől kezdve már csak ő nyert játékot, így 53 perc alatt a zsinórban hat játékot nyerő Djokovicsé lett az első szett (6-2).

A második szettet ismét Nadal kezdte jobban, aki ismét 2-0-s előnyt szerzett, de egy maratoni hosszúságú játék után Djokovics visszavette az adogatását, majd ismét jó sorozatba került, és 4-2-es előnyénél már a gyors végjáték is felsejlett sokak előtt. Nadal azonban fogát összeszorítva próbált meg visszajönni a mérkőzésbe, ami sikerült is neki, hiszen visszavette az elveszített adogatást. Igaz a spanyol talán túlságosan megnyugodott ettől, a következő adogatását simán elveszítette, amivel egyben a második szett is elúszott számára, amelyet Djokovics 71 perc alatt hozott (6-4).

A szerb világelsőt New Yorkban sem lehetett legyőzni
A harmadik szettben 1-1-nél bukta el az adogatását Nadal, aki azonban a következő gémben harmadik bréklabdáját kihasználva egyenlített. Ismét egy maratoni hosszúságú játék következett, ahol a szerb újra elvette Nadal szerváját. A fordulatoknak azonban még mindig nem volt vége, hiszen a következő gémben - a változatosság kedvéért - ismét adogatáselnyerés volt, Nadal semmire vette el Djokovics szerváját. Ezt követően simán jutottak el a felek 5-5-ig, ahol megint Djokovics volt a pontosabb, és előnybe került, majd a mérkőzésért adogathatott. Ez azonban nem sikerült neki, Nadal visszajött és kiharcolta a rövidítést, amelyben 5-1-es vezetése után végül 7-3-ra győzött, és szépített (6-7).

A negyedik szett elején, 1-0-s vezetésénél Djokovics orvosi szünetet, majd hátmasszázst kért, de később folytathatta a játékot. Ezt követően remekül fogadott, és ötödik lehetőségét kihasználva ismét előnybe került, majd innentől kezdve szinte tökéletes játékkal zárta le a 4 óra tíz percig tartó mérkőzést. Djokovics idei harmadik, összességében pedig negyedik Grand Slam győzelmét aratta. Az idén glutén-mentes diétára áttérő és hihetetlen önbizalomtól duzzadó szerb játékosnak innentől kezdve pedig már csak a Roland Garros-címe hiányzik a karrier-Slamhez. Djokovics 64-2-re javította idei mérlegét és ami még megdöbbentőbb, Nadallal szemben idén mind a hat találkozóját megnyerte.

Érdekesség még, hogy a mérkőzés folyamán Djokovicsnak összesen 26 bréklabdája volt, ezek közül pedig 11 (!) alkalommal el is vette spanyol ellenfele szervagémjét, Nadallal szemben ezt soha korábban senki nem tudta megvalósítani Grand Slam tornán, pláne nem egy fináléban. Nadal a fontos pontoknál nem tudott győzni, ráadásul első szervája (mely csupán 52%-osan működött a szerb 65%-os hatékonysága mellett) különösen az első két szettben hagyta őt cserben.

US Open – férfi döntő
Novak Djokovics (szerb, 1.) – Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6-2, 6-4, 6-7, 6-1