Australian Open

Másfél év után új Grand Slam-győztest avatnak a férfiaknál

Zsinórban negyedszer sem jutott Grand Slam-torna fináléjába a 16-szoros bajnok Roger Federer, miután az Australian Open elődöntőjében a szerb Novak Djokovics három szettben legyőzte a volt világelsőt. A harmadik helyen kiemelt Djokovics pályafutása során negyedszerre jutott be Grand Slam-torna döntőjébe, sikerével második győzelmét ünnepelhetné.

Djokovics negyedik GS-döntőjére készülhet

Roger Federer: "Azt hiszem, egy kissé még korai lenne arról beszélni, hogy lejárt Rafa és az én időm. Úgy vélem, hat hónap múlva érdemes lesz majd megnézni, mi is helyzet valójában. Az ellenfelem nagyszerű napot fogott ki, megnyerte a fontos pontokat. Már a US Open előtt is remekül teniszezett és most még jobban játszott."

Novak Djokovics: "Az utóbbi négy-öt évben megkerülhetetlen volt Rafa és Roger, ám már egy kissé változott a helyzet és ez nagyon jót tesz a sportágnak. Még mindig jobbak mint mi, de ott vagyunk a közvetlen közelükben. Ma nagy meccset játszottunk."

Az Australian Openen korábban négyszer diadalmaskodó (2004, 2006, 2007, 2010) Federer 44 rontott ütést mutatott be a szédületes formában játszó Djokovics ellen, aki 2 óra 59 perc alatt verte svájci ellenfelét. Az első szett egyetlen bréklabdájával Federer nem tudott élni, a rövidítésben a szerb 6–2-re elhúzott, és nem is engedte ki a kezéből az irányítást. A feltűnően passzívan játszó Federer a második játszmában nem talált magára, ezt Djokovics 7:5-re nyerte. A harmadik szettben 3:4-nél a svájci még egyenlített, de Djokovics újabb brékje után minden eldőlt.

Egymás elleni mérlegük ezzel 13-7-re módosult, Federer javára.

Mivel a másik ágon a brit Andy Murray és a spanyol David Ferrer találkozik pénteken, ez egyben azt is jelenti, hogy másfél év után nem Roger Federer vagy Rafael Nadal nyer Grand Slam-tornát, utoljára Juan Martin del Potro szakította meg a svájci-spanyol hegemóniát, a 2009-es US Openen győzte le a svájcit. Valamint a 2008-as Australian Openen fordult elő utoljára, hogy sem Nadal, sem Federer nem jutott döntőbe. Djokovics sikerével második (2008-ban nyert ugyanitt), Ferrer és Murray első GS-trófeáját ünnepelné.

Australian Open, férfiak, elődöntő:

Djokovics (szerb, 3.)-Federer (svájci, 2.) 7:6 (7-3), 7:5, 6:4

Péntek:
Murray (brit, 5.)-Ferrer (spanyol, 7.)

Nők, elődöntő:

Clijsters (belga, 3.)-Zvonarjova (orosz, 2.) 6:3, 6:3
Li (kínai, 9.)-Wozniacki (dán, 1.) 3:6, 7:5, 6:3

Szombat

Nők, döntő: Clijsters-Li