Tour de Ski

Bővült az esélyesek köre, de Kowalczyk maradt az élen

  • VNA

Justyna Kowalczyk megőrizte összetettbeli vezetését, de a Tour de Ski második szakaszán sűrűsödött az élmezőny.

A 2011/12-es sífutó Tour de Ski sorozat pénteken egy 10 km-es klasszikus stílusú versennyel folytatódott a hölgyeknél, ahol a prológ alapján kialakult sorrendnek megfelelően hendikep indítással rajtolt a mezőny. Hiába indult az oberhofi prológ győztese, Justyna Kowalczyk hat másodperc előnnyel Marit Björgen előtt, a norvég az első kétszáz méteren utolérte őt, sőt a mezőnyből az első kör végére még további négy sífutó is feljött rájuk. A szintén norvég Therese Johaug mellett három finn sífutó (Saarinen, Sarasoja, Lahteenmaki) ért fel még az élre. A második 3 km-es körben aztán továbbra is Aino Kaisa Saarinen diktálta a tempót, a megnövekedett sebességet viszont két honfitársnője már nem bírta, akik fokozatosan leszakadtak.

A lengyel Kowalczyk még mindig az élen áll a Tour de Skin

Az utolsó körben így már csak négyen (Kowalczyk, Björgen, Johaug, Saarinen) haladtak az élen, a többiek pedig már fél perc körüli hátránnyal jöttek mögöttük. A befutó előtt 500 méterrel aztán Kowalczyk megindult. Csak a 30 km-es táv világbajnoka, Johaug tudott vele elmenni és a befutónál ők ketten harcoltak a szakaszgyőzelemért. Végül a valamivel erőteljesebb testalkatú lengyel sífutó ért be elsőként a célba, újabb szakaszsikere pedig azt jelentette, hogy maradt az összetett verseny élén. A hajrára az erős kezdés után Saarinen már elfáradt, így végül Marit Bjögen jött be a célba a harmadik helyen.

A hendikep indítás ellenére ezen a szakaszon is járt időjóváírás az első három helyezettnek, így a szombati oberstdorfi sprint előtt Kowalczyk 5,2 másodperces előnnyel áll a Tour de Ski élén. A lengyel sífutó most aratta pályafutása nyolcadik sikerét a versenyen, így átvette a vezetést a vonatkozó örökrangsor élén a finn Virpi Kuitunentől. "A hó nagyon nehéz volt és a vaxolás többünknek nem sikerült jól. Therese Johaug nagyon jó lehet a Tour de Skin és ahhoz, hogy őt legyőzhessem, az utolsó szakasz, az Alpe Cermis emelkedője előtt legalább két perces előnyt kellene kialakítanom vele szemben" - nyilatkozta Kowalczyk a verseny után, némiképp már a jövőbe tekintve.

Tour de Ski 2011/12 Obehof (GER)
a női összetett verseny állása a 2. szakasz után
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 31:49,4
2. Therese Johaug (norvég) +5,2 mp
3. Marit Björgen (norvég) +17,1 mp
4. Aino Kaisa Saarinen (finn) +31,3mp
5. Krista Lahteenmaki (finn) +1:08,4
6. Kikkan Randall (amerikai) + 1:13,6 mp