Anglia

Az ötödik ligás klub kitiltotta szurkolóját a Manchester United inzultálásáért - videó

A Crawley az FA-kupa ötödik fordulójában játszik Rooneyékkal

Örökre kitiltotta minden klubrendezvényről és feljelentette a rendőrségen egy szurkolóját az angol ötödosztályban szereplő Crawley, amiért a rajongó a müncheni légikatasztrófára utaló mozdulatokkal gúnyolta a Manchester Unitedet egy internetes videóban. A két csapat az FA-kupa ötödik fordulójában játszik egymással szombaton.

A Manchester United egyik szimpatizánsa fedezte fel azt a 19 éves fiatalembert a két együttes FA-kupa találkozója előtti ráhangolás kedvéért készült videóban, aki repülőgépet formázott a karjaival, valószínűleg a Vörös Ördögök 1958-as légikatasztrófájára utalva.

A Crawley azonnal feljelentette a szurkolóját, és a rendőrség le is tartóztatta közösség elleni izgatás gyanúja miatt. Február 25-ig nem hagyhatja el a lakhelyét, így nem lehet ott Manchesterben csapata szombati találkozóján.

A klub ennél sokkal messzebbre ment, örökre kitiltották mindenféle rendezvényükről. "Kiderítettük, ki az az idóta, és eltiltottuk a klub környékéről" - mondta Alan Williams, a Crawley ügyvezető igazgatója. - "Nincs szükségünk az ilyenekre. Ez kellene, hogy legyen életünk legszebb hete, hiszen a világ legnagyobb csapata ellen játszhatunk. Ha bárki azt hinné, hogy szándékosan inzultáljuk a Manchester Unitedet egy ilyen tragikus dolog kapcsán, az nagyon elszomorítana minket."

A Manchester United repülőgépe az 1958-as müncheni légikatasztrófa után

A Manchester United az ötvenes években kezdett Anglia legsikeresebb csapatai közé emelkedni, elsősorban Matt Busby menedzsernek és az általa beépített fiatal játékosoknak köszönhetően – ők voltak a Busby-bébik. 1958. február 6-án egy belgrádi BEK-mérkőzésről tartottak haza, és meg kellett állniuk Münchenben, hogy újratankoljanak. Ezután kétszer is meg kellett szakítani a felszállást, mivel a pilóták a motorok teljesítményingadozását észlelték. Időközben a hó is elkezdett esni, a gép kapitánya azonban nem akarta a bajor városban tölteni az éjszakát, így harmadszor is nekifutottak.

Ezúttal simán elérték az úgynevezett elhatározási sebességet, ami után már muszáj felszállni, mert a gép nem tud megállni a kifutópálya végéig. A havas betonon azonban lassulni kezdett a repülő, nem érték el a felszállási sebességet, lefutottak a kifutópályáról, keresztültörtek a kerítésen, és belerohantak egy épületbe. Leszakadt a bal oldali szárny és a farokrész, a kiömlő üzemanyag pedig berobbant.

Nyolc játékos, három alkalmazott, nyolc újságíró, egy utazási ügynök és Busby egy barátja haltak meg a balesetben vagy utána a kórházban. A többiek is súlyosan megsérültek, a menedzserre kétszer adták fel az utolsó kenetet, és több olyan focista is volt, aki többé nem játszhatott. A következő években sikerült újjáépíteni a csapatot, amelyben a túlélők közül Bobby Charlton és Bill Foulkes BEK-et is nyertek 1968-ban, és amely Anglia egyik legnagyobb klubja maradt azóta is.

Az ominózus videó