Forma-1

KERS vagy mersz - avagy a Red Bull átverte a teljes mezőnyt?

  • Kele János

Kis túlzással egyetlen dolog tartja gondolkodóban az F1-es társadalmat a tegnapi szezonnyitó óta - vajon tényleg nincsen KERS a két Red Bullban? Vajon tényleg megszegte a megállapodást az osztrák csapat, melyet az istállók korábban egymással kötöttek?

Mint ismeretes a KERS, ismertebb nevén a kinetikus energiavisszanyerő-rendszer 2009-ben a nagy autógyártók nyomására mutatkozott be a Cirkuszban. Elsősorban a német óriások, a Mercedes és a BMW szorgalmazták az újítás bevezetését: véleményük szerint használatával egyfajta üzenetet küldhettek volna vásárlóiknak környezettudatosságukról, sőt ezzel egy időben gyakorlati hasznot is hajtott volna a berendezés - mint annyi másik találmánytól, ettől is az előzések számának növekedését várta az FIA.

Mint később kiderült, hiába: a 2009-es szezonban azok a csapatok, amelyek bevetették a KERS-t (BMW, Ferrari, McLaren, Renault) csapnivalóan kezdték az idényt, és esélyük sem volt felvenni a versenyt az élre törő Toyota-Brawn-Red Bull hármassal. Kisült ugyanis, hogy hiába nyújt a KERS egy körön majd 7 másodpercen keresztül 80 lóerős pluszt a versenyzőnek, ha közben az akkumulátorok nagy mérete és rossz elhelyezhetősége miatt az autók súlyelosztása felborul. Ráadásul a rossz súlyelosztás csak egy szelete volt az igencsak méretes probléma-halomnak, hiszen sok álmatlan éjszakát okozott az élcsapatok mérnökeinek a túlmelegedés okozta meghibásodások elkerülése is.

Miután az előző évi világbajnokságot uraló Ferrari-McLaren-BMW hármas hirtelen a mezőny végén találta magát, a Renault pedig Alonsóval a volánja mögött is csak árnyéka volt régi önmagának, a nagy autógyártók úgy döntöttek, letesznek a KERS-ről, s megállapodtak egymással, hogy a 2010-es szezonban egyetlen együttes sem használja majd az energia-visszanyerő rendszert.  Be nem tiltották ugyan, ám egy FOTA-megállapodás (versenyistállók szakszervezete) kötelezte arra az istállókat, hogy ne használják a segédeszközt.

Red Bull a kinetikus energia-visszanyerő rendszerrel, a KERS-szel.
A BMW többek között a KERS besülésének köszönhetően menekült el a Formula-1-ből  - persze ezt hivatalosan sosem ismerte be a gyártó, mindössze különféle boxutcai találgatások keltek szárnyra az ügyben. Érdekes pikantériát adott az ügynek a tény, hogy a szezon második felére a KERS-es autók hihetetlen mértékben feljavultak, a McLaren és a Ferrari is futamot nyert, a BMW visszatért az élmezőnybe - igen ám, de kötötte őket az adott szavuk, így a következő évi autójukba nem tették bele a lassacskán kiismert KERS-t.

2010-ben azonban siettek leszögezni, az új szezonban már jobb volna használni a rendszert, hiszen tökéletes üzenetet ad a környezettudatosságot fontosnak találó szurkolóknak, valamint akár izgalmassá is teheti az egyre többször unalomba fúló nagydíjakat. Nem is kérdés persze, hogy kik álltak a KERS másodvirágzása mögött: a nagy autógyárak, akiknek fontos a vevői kör megtartása és kielégítése, közben pedig olyan divatos szlogenek hangoztatása, mint a környezetvédelem, újrahasznosítás, megújuló energia használata.

A cél az volt, hogy vegyék szabálykönyvbe: minden istállónak kötelező KERS-t használnia az idény során - nem véletlen a kötelezővé tétel, a nagy csapatok így akarták elejét venni annak, hogy újra úgy járjanak, mint 2009-ben. A nagy nekibuzdulás azonban elbukott, a három újonc alakulat ugyanis képtelen lett volna megvásárolni a berendezést, így az FIA kimondta a végső szót: nem lehet mindenki számára kötelezővé tenni a KERS-t. A nagy autógyárak lobbija azonban erősnek bizonyult, hiszen cserébe sikerült kierőszakolniuk egy olyan FOTA-szerződést, amelyben az áll, hogy bár nem kötelező a berendezés használata, a három rutintalan istálló kivételével mindenki beveti majd, így biztosítva az egyenlőbbnek tűnő esélyeket. A szerződést tudomásom szerint a szervezet minden tagja aláírta - így a Red Bull is. Az FIA hivatalos szabálykönyvében azonban a KERS csak mint opcionális lehetőség szerepel, a fentebb említett okok miatt.

Mindezek fényében tehát egyértelmű a Red Bull döntésének értelmezése: azzal, hogy az osztrák csapat tudatosan úgy tervezte autóját, hogy nem vette figyelembe a KERS-t (ergo a kasztni és az energia-visszanyerő rendszer nem harmonizál egymással), szembe köpte a többi csapatot, azokat, akikkel a tavalyi szezon elején(!) megegyezett arról, hogy használni fogja  KERS-t.

Kérdezheti most a Kedves Olvasó, hogy na igen, de elvileg nem előnyt jelentene a KERS a többiekkel szemben? Nem éppen az jár jól, akinek az autójában ott dübörög az a plusz 80 lóerő? Nos, a helyzet ennél kicsit bonyolultabb. Az autó tervezésekor ugyanis komoly kompromisszumokat kell kötni a tervezőnek abban az esetben, ha KERS is kerül az autóba: sokkal érzékenyebb lesz az egyensúly, sokkal körültekintőbben kell eljárni hűtés tekintetében, és így tovább. Nos, a Red Bull, látva a tavaly is nyomasztó aerodinamikai fölényét, ezeket a kompromisszumokat nem kívánta megkötni, félvén attól, hogy jelentős előnye elvész - így inkább úgy tervezték meg az autót, hogy a KERS létezéséről tudomást sem vettek. Ezzel szemben a többi csapat jelentős kompromisszumokat kötött, autójuk beállításait, paramétereit a KERS használatához állították be - így pedig jelentős hátrányba kerültek a kiforrott aerodinamikájú kasztniját csak továbbfejlesztő Red Bullal szemben.

Büntetésre nincs esély, nincs mód, hiszen a Red Bull szabályt nem szegett, pusztán egy ígéretet és egy szerződést. Nem tett egyebet, mint a földre hajította a sportszerűség eszméjét, jól megtaposta, s aztán még köpött is rá néhányat. Meglehet, hogy kizárják őket a FOTA-ból, meglehet, hogy kevesebbet kapnak a haszonból, mint a többiek, nem szólhatnak bele a szabályalkotásba - de mit nekik mindez, ha cserébe újból világbajnokok lesznek? A krónikáskönyvek nem jegyzik majd meg, miképpen nyertek, azonban a szurkolói szívekben örökké kitörölhetetlen emlék marad…