Nemzetközi labdarúgás

Spanyolország a Copa Americán?

  • VNA

A világbajnoki címvédő spanyol válogatott pótolhatja Japánt az idén nyáron Argentínában sorra kerülő Copa Americán.

A spanyol válogatott játékosai örülnek a világbajnoki címnek.
A nyár egyik legjelentősebb labdarúgó-eseménye lesz a július 1-24. között Argentínában sorra kerülő Copa America. A dél-amerikai kontinens csapatainak tornájára hagyományosan meghívást kapnak más kontinentális szövetség csapatai (pl., Costa Rica, az Egyesült Államok vagy Mexikó) is. A 2011-es tornára eredetileg Japán is meghívást kapott, az ázsiai ország azonban az országot sújtó földrengés és cunami következtében visszamondta a részvételt.

A 12 csapatosra tervezett torna szervezőinél a japánok pótlására a világbajnok spanyolok is felmerültek. Az argentin szövetség elnöke, a tekintélyes Julio Grondona tolmácsolta a dél-amerikai kontinens szövetségének (CONMEBOL) meghívását. Spanyol részről Angel Maria Villar jelezte, hogy a döntést az európai ország szövetségének elnöksége hozza meg David Villáék esetleges részvétele ügyében. „Kedden meghívást kaptunk a tornára, egyelőre nem zárjuk ki a részvétel lehetőségét. Most még nem tudom megmondani, hogy megyünk-e vagy sem, de a szervezet elnökeként kötelességem az elnökség elé vinnem a kérdést” - mondta Villar.

Az Argentínában rendezendő torna sorsolása már korábban elkészült, így a világ- és Európa-bajnok spanyolok adott esetben Bolívia és Kolumbia, valamint a házigazdák csapata ellen léphetne pályára a 12 csapatos torna csoportkörben. Spanyolország szoros kapcsolatokat ápol Dél-Amerikával, a közös nyelv és a történelmi gyökerek erősíthetnék a mostani részvételt. „Korábban többször is kaptunk már meghívást a tornára, így bizonyos szempontból tartozunk is a dél-amerikai labdarúgásnak” - mondta Villar, akit ugyanakkor már most sok kritika ért a spanyol klubok részéről, amelyek már a tavalyi vb után is fáradtan és késve kapták vissza játékosaikat a bajnoki idényre.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy jövő nyáron labdarágó EB-t rendeznek majd Lengyelországban és Ukrajnában, így a címvédő (és a selejtező sorozatban remekül álló) spanyolok ott is érdekeltek lesznek, vagyis több játékos komoly túlterhelési veszélynek lehet kitéve. A spanyol szövetségnek a meghívás esetleges elfogadása esetén komoly logisztikai gondokkal is meg kellene küzdenie, mert a spanyol Szuperkupa idejét is módosítani kellene, ráadásul több csapatuk is indulna az európai kupák nyári selejtezőiben.