Angol foci

Ennyit fizet, ha Guardiola tényleg elhagyja a süllyedő hajót

Forró a talaj a City lába alatt, Guardiola pedig korábban beígérte, hogy lelép, ha kiderül valami cinkosság.

Erősen indult a hét Angliában, miután hétfőn robbant a bombahír: a Premier League vezetősége többszöri szabálysértéssel vádolja a Manchester Cityt.  A Premier League bejelentette, hogy a bajnokságban címvédő Manchester City képviselőinek független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük. A feltételezett szabályszegések a 2009/10-es idénytől egészen a 2017/18-as szezonig bezárólag történhettek, és elsősorban a "pontos pénzügyi információk nyújtásával" vannak összefüggésben.

A manchesteri klubot azzal is gyanúsítják, hogy a 2013/14-es szezontól a 2017/18-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, amely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015/16-os idénytől a 2017/18-asig. A szóban forgó időszak az első kilenc teljes idényt öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának megérkezése óta, amely során a csapat háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot.
 

Pontlevonás és kizárás is elképzelhető, mégsem valószínű

A The Times szerint a bűnlajstrom akár több mint száz pontot is érinthet, amely a legoptimálisabb forgatókönyv alapján is pontlevonást jelent, de akár a bajnokságból való kizárás is felmerülhet.

A Juventustól január 20-án vontak le 15 pontot a Serie A-ban, ugyancsak szabálytalan pénzügyi elszámolások miatt. Szakértők szerint nem véletlen, hogy egyszerre derülnek ki ilyen esetek, a koronavírus-járvány hatására ugyanis "sok klub gazdálkodása megbillent", márpedig ahhoz, hogy tartani tudják a pozitív egyenleget és megfeleljenek a pénzügyi fair play és a saját országuk szabályozásainak is, bizonyos kluboknak a korábbiaknál több trükköt kellett alkalmazniuk.

Ha a Manchester Citytől most levonnának 15 pontot, akkor visszacsúsznának a 8. helyre a Chelsea és a Liverpool elé.

 

"Nagyon ritka, hogy a Premier League ilyen büntetést foganatosít valamelyik csapat ellen, az, hogy az egyik topcsapat ilyen súlyos büntetésben részesülne, kirívó eset lenne" - utalt Szabados Gábor sportközgazdász arra, hogy elvben akár pontlevonás vagy kizárás is lehet a szankció, amennyiben bizonyosságot nyer a City szabálytalansága. Szabados elmondta, a szabályos és szabálytalan között többnyire nincs egyenes, világos határvonal, a szürke zónán belül lehet "kicsit trükközgetni". "Általában a legtöbb csapat ezt a szürke zónát, amennyire lehet, igyekszik kihasználni, nemcsak a Manchester City, mindenki más is, lehet, hogy ők egy kicsit túltolták ezt a helyzetet." - fogalmazott.

"Ha hazudtok nekem, másnap már nem leszek itt"

Amennyiben a PL végül mégis pontlevonással sújtaná a Manchester City, úgy bőven benne lesz a pakliban, hogy a Manchester City nem tudja kvalifikálni magát a következő szezonban a Bajnokok Ligájára. Egy ekkora költségvetéssel dolgozó klubnál ez felérne egy harakirivel, és akár a sztárok távozását is magával hozhatná.

A Man. City együttesét 2020-ban már a pénzügyi fair play-szabály megszegése miatt már „megpróbálták” két évre eltiltani a nemzetközi klubfutballtól, azonban akkor a CAS (a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság) eltörölte az UEFA által kért büntetést és a 30 millió eurós büntetést harmadára csökkentette. Akkoriban a csapat menedzsere, Pep Guardiola látványosan kiállt a klubja mellett, ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben kiderül, hogy mégis 'ludas' a klubvezetés azonnal feláll a kispadról.

"Azért védtem és védem a klubot és az érte dolgozókat, mert egy ügyért küzdünk. Amikor megvádolták a tulajdonosokat valamivel, megkértem őket, mondják el az igazat. Ők megtették, én pedig hittem és hiszek nekik” . De azt hozzátettem, ha hazudtok nekem, másnap már nem vagyok itt. Kiszállok és többé nem leszünk jóban. Bízom bennetek az első naptól kezdve és százszázalékig hiszek nektek, emiatt védem a klubot" - mondta Guardiola 2022 májusában.

 

 

 

Guardiola távozására azért egyelőre nem látunk túl sok esélyt, de sokat elmond, hogy az angol Betfairnél a katalán szakember a második helyre lépett fel a következő távozó PL-menedzser erőrangsorában. Guardiola jelenleg hatszoros szorzóval fogadható ezen a piacon.

{"headTitle":"Premier League következő távozó menedzser ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"Eredő odds","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Pep Guardiola ","odds":"6","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"455"}]}
   ⭐️⭐️⭐️

8000 HUF befizetésre 8000 HUF bónusz

REGISZTRÁLOK