Darts

Ezt várjuk az Aspinall - Van Gerwen döntőn

  • Cesc18

Eljött a döntő napja Leicesterben, Nathan Aspinall első, míg Michael van Gerwen hatodik WGP-címét készül elhódítani.

Komoly csalódást hozott mindkét szombati elődöntő, miután a világelső Gerwyn Price és a regnáló világbajnok Peter Wright is mélyen tudása alatt teljesített. Mindkét klasszis nagyon rossz napot fogott ki és a duplákon hatalmas szenvedést mutatott. Bár a walesinek megvolt az esélye, hogy még így is döntő szettre mentse a találkozót, a skót viszont totálisan megsemmisült, hiszen 20 kísérletből egyetlen egy (!) kiszállót sikerült megdobnia. Igen, ez azt jelenti, hogy Wright egy leget nyert Michael van Gerwen ellen...

{"headTitle":"Nathan Aspinall - Michael van Gerwen","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-10-09 20:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Aspinall","odds":"3.25","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"bankonbet"},{"eventTitle":"Van Gerwen","odds":"1.30","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"bankonbet"}]}

Aki megfogadta a tanácsunkat és 29-szeres szorzón megjátszotta Nathan Aspinallt a végső győzelemre, most elég jó helyzetből várhatja a döntőt. A 31 éves angollal nem csak a torna előtt, de közben sem számoltak elég komolyan a fogadóirodák, hiszen a négy meccséből hármat underdogként nyert meg. Döntő szettben küldte haza Michael Smith-t és Danny Noppertet is, de természetesen a legnagyobbat Price kiütése szólt. 

Tény, hogy a walesinek nagyon nem ment a játék, de ez semmit nem von le Aspinall érdemeiből, aki például a kiszállókat 56%-os hatékonysággal dobta meg, tehát ragyogóan kihasználta az adódó lehetőségeket. A folytatásban Van Gerwen ellen viszont ennél is több kellhet, az ötszörös bajnok ugyanis ihletett formában játszik. 

Bár a torna előtt féltettük a hollandok ászát, mert az elmúlt hónapokban egyáltalán nem hozott jó számokat kiszállózásban, ám klasszisát mutatja, hogy sikerült ezt a csorbát kiköszörülnie.

Főleg a negyeddöntőtől kapcsolt rá igazán Van Gerwen, az elmúlt két meccsén ugyanis átlagban 55%-kal dobta a beszállókat és 60%-kal a kiszállókat. 

Ez brutálisan erős teljesítmény, amivel azért nem olyan egyszerű konkurálni. Gondoljunk csak bele, hogy minden második nyilával be tud szállni és ugyanilyen arányban ki is száll, tehát kvázi folyamatosan nyomás alatt játszottak ellenfelei. 
 

Mire fogadjunk?


Jól játszik Aspinall és megérdemelten jutott el a döntőig, de várhatóan Van Gerwen ellen teljesen más kihívásokkal szembesül majd. Ha megnézzük, akkor az angol ellen Smith, Noppert és Price sem dobott igazán jól, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy mindhárom játékos tudása alatt teljesített. A legmagasabb átlag, amivel Aspinall a tornán szembenézett az egy 84.57 volt az elődöntőben. Na, már most Van Gerwen 89-cel indította a tornát, azóta pedig 90 alá egyszer sem adta. Egyértelmű tehát, hogy az angolra most vár a legnehezebb feladat. 

A két játékos idén csak egy alkalommal, a World Matchplay negyeddöntőjében nézett farkasszemet egymással, amit Van Gerwen egy elég szoros csatában, 16-14 arányban nyert meg. Az elején egyébként simábbnak nézett ki ez a meccs, hiszen a holland hét leggel, 11-4-re húzott el, majd onnan kezdte meg a kapaszkodást Aspinall és 14-15-nél kezdett is az egyenlítésért. Van Gerwen azonban a legjobbkor villant meg és egy 146-os bravúrkiszállóval pontot tett a találkozó végére. 

Ez a szívósság nagyon jellemző az angolra és pont emiatt nem könnyű ellenfél, de úgy érezzük, hogy ez az este mégsem nyúlik majd igazán hosszúra. Van Gerwen nagyon koncentráltnak tűnik és olyan formát mutat, amivel demoralizálja ellenfeleit. Ha nem is lesz nagyon egyoldalú döntő, de magabiztos győzelmet várunk a hollandtól. Van Gerwen egyébként az elmúlt három World Grand Prix döntőjét egyaránt 5-2-vel nyerte meg, ezzel pedig most is teljesen kibékülnénk.

{"headTitle":"Nathan Aspinall - Michael van Gerwen","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-10-09 20:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Van Gerwen -2.5 szett hendikep","odds":"2.08","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"bankonbet"}]}