Sportfogadás-suli

Fogadni, kaszinózni, kriptózni vagy pókerezni éri meg a legjobban?

  • varin

A négy legnépszerűbb szerencsejáték formát hasonlítottuk össze egymással matematikai alapon.

Talán egyik olvasónkat sem döbbenti majd meg az alábbi tézis, mely szerint bármilyen szerencsejátékra adja is valaki a fejét, alapvetően hátrányból indul. A sportfogadás kapcsán megtanultuk, ha egy odds 2-szeres, akkor annak a bekövetkezési valószínűsége nem 50%, de ha a pókerről vagy a kaszinójátékokról beszélünk, akkor is elmondhatjuk, aprócska hátrányból indulunk a "ház" ellen. De lássuk, mekkora is ez a hátrány és ezek alapján melyik szerencsejáték forma éri meg a legjobban.

 

Sportfogadás

Nehéz egy tökéletes piaci átlagot meghatározni, hiszen ahány fogadóiroda, ahány sport és ahány liga, annyi különböző számmal dolgoznak a bukmékerek, de ha azt mondjuk, hogy a sportfogadás iparág átlagos marginja 6%, olyan nagyon talán nem lövünk mellé.

Ebben persze benne van egy Premier League 3-5%-a, de benne van egy ITF-teniszverseny 8-9%-a is, így ez tényleg csak egy becsült, átlagos adat lehet. Vagyis ez azt jelenti, hogy nagy átlagban a fogadóirodák haszna 100 forintos megtett fogadásonként 6 forint. Ezen persze lehetne még polemizálni, hiszen teljesen eltérő bukik dolgoznak a piacokon, eltérő bónuszokkal, marginnal, korlátozási lehetőségekkel, így szigorúan csak számszakilag vizsgáltuk az iparági sztenderdet.

 

Póker

A póker abból a szempontból kicsit másabb iparág, mint a sportfogadás, hogy itt nem a ház ellen játszol, hanem más játékosok ellen, a pénzed nem a bukihoz vándorol, az csak közvetítőként vesz részt a folyamatban. A pókertermek haszna (amellett persze, hogy a legtöbb terem egyszerre szolgáltat sportfogadást és kaszinót is) az úgynevezett rake-ből van, amelyet a leosztásokba betett pénzösszeg arányában határoznak meg.

Itt is persze rengeteg egyéb tényezőt vehetünk figyelembe, így csak nagyvonalakban fogalmazunk, de lehetőség van rakebackekre és egyéb bónuszokra, amelyek tovább növelhetik a játékosok potenciális nyereségét. A legjobb promóciókról és ajánlatokról partneroldalunkon, a Póker Akadémián tájékozódhatsz - ezt az ajánlatot például nem érdemes kihagyni!

Az ő becsléseik alapján állapíthatjuk meg, hogy az átlagos margin (vagyis helyesen fogalmazva: rake) ebben az iparágban 4-5%-os, vagyis minden feltett 100 forintból 95 forint megy a játékosokhoz és 5 forinttal gazdagodik a terem.

 

Kaszinó

Az összes iparág közül talán a kaszinóban van a leginkább széles skála, hiszen végtelen mennyiségű játéktípus van, amelyek nem ritkán milliós bónuszokkal és jackpot nyereményekkel csábítják a játékosokat. A ház előnye persze itt is megvan, de egy kicsit más számokat kapunk, mint a fenti két esetben, ezt később ki is fejtjük, hogy miért van.

Tudtad? A világ egyik legnépszerűbb játéka, a BlackJack esetében a ház győzelmének valószínűsége 57.78%, a játékosé 42,22%, míg a leosztások 8,48%-a döntetlennel ér véget.

A kaszinó esetében ugyanis nem ritkán akár 1-2%-os marginról is beszélhetünk, melyek főleg a nyerőgépek esetén vannak jelen. De találhatunk olyan kaszinótermeket is, ahol 1% alatti margin van, vagyis minden feltett 100 forint után a terem haszna körülbelül 0,5 forint hosszútávon. Ennek az oka pedig röviden a matematika, amely lehetővé teszi, hogy hosszútávon a terem nyerjen, ne pedig a játékos.

Igen népszerű játék például a rulett, ahol megkülönböztethetünk európai és amerikai rulettet, attól függően, hogy hány 0-s mező van az asztalon. Az európai rulett a maga egyetlen 0-jával 2,7% marginnal dolgozik, ami azt jelenti, hogy bármilyen stratégiát is alkalmazol (csak fekete, csak páros, csak 1-18, csak egy sor, csak egy szám, stb), hosszútávon 100 forint 97.3 forint jár majd vissza neked matematikai alapon. Az amerikai ruletten ez 5.26%, tehát ha a kettő közül kell választani, ne dilemmázz sokat.

 

Kripto

A kriptózás egy meglepő kivétel a felsorolt listában, emiatt nehéz is egy kategóriában említeni a többivel. Mint azt partneroldalunk, a Kripto Akadémia szakértője, moonbaby elmondta, az iparági standard itt mindössze egy 0.1%-os margin, de akadnak olyan oldalak, ahol nemhogy hasznot nem tesz rá a szolgáltató, de még profitot is ad, ugyanis hasznos vagy a tőzsde számára.

A kriptózás esetében a tranzakciónkénti bevételek helyett inkább adatokból profitálnak a szolgáltatók, hiszen hatalmas előnyt jelenthet számukra, ha tudják, a "fogadók" hol helyezik el vételi vagy eladási megbízásaikat.

 

Ez azt jelenti, hogy kaszinózni és kriptózni éri meg a legjobban?

A kaszinózás számít talán a legnagyobb kivételnek a felsorolt listában, az ugyanis nevezhető valóban klasszikus szerencsejátéknak, amely valóban mentes bármilyen tudástól vagy az esélyek lehetséges növelésétől. A többi iparágban inkább van mérlegelési lehetőséged, hiszen az oddsok változnak, a lapokat bármikor el lehet dobni, a trade-ekből pedig könnyedén ki lehet szállni.

Ezért is alakult úgy, hogy a kaszinójátékokon a szolgáltatók megtehetik azt, hogy magasabb kifizetéssel dolgozzanak, hiszen a profit végül így, vagy úgy, de náluk landol.

Lényegében tehetsz bármit, lehet bármi a taktikád, egy BlackJacken vagy ruletten soha nem fogsz találni olyan stratégiát, amely hosszútávon biztos profitot eredményez.

Ez a többi szerencsejáték-típusban szerencsére nincs így. Ettől függetlenül a kaszinózás sem mindig rossz döntés, hiszen számtalan fogadóiroda szereti ebbe az irányba terelni a játékosait, ezekhez pedig nem ritkán óriási befizetési bónuszokat vagy ingyen, kockázatmentes pörgetéseket kínálnak. Ezeket mindenképpen jó ötlet kihasználni, hiszen növelheted nyerési esélyeidet, és emellett kipróbálhatod azt is, milyen egy online kaszinóban szórakozni.

Szigorúan csak a marginokat és payoutokat vizsgálva, matematikai alapon a kriptózás a legjobb, de azt tegyük gyorsan hozzá, talán-talán ehhez is szükséges a legszélesebb tudás és szakértelem.

Az viszont tényleg egy általános igazságként tekinthető, hogy bármivel is kezdj foglalkozni, bármivel is akarj nyerni, a befektetett munka előbb-utóbb megtérül, de ez mindegyik iparágnál egy élethosszig tartó tanulási folyamat...