Tenisz

Hihetetlen büntetés, élete végéig eltiltották a bírót bundázásért

  • varin

A portugál bíró minden bizonnyal elfelejtett néhány pontot beírni egyes mérkőzéseken.

Évek óta tudjuk, hogy a leginkább fertőzött sportág a tenisz, ami a bundázást illeti. Játékosok és bírók is gyakran kapnak eltiltást, akár több évre is, a mérkőzések befolyásolásáért. Ezúttal egy portugál bíró, Daniel Zeferino kapott eltiltást élete végéig.

A különböző források nem pontosítják, mit is tett Zeferino, csupán az biztos, hogy a pontokkal ügyeskedett. Nem árt tudni, hogy a kisebb tornákon, mint például az ITF-viadalok, az adatok továbbítását a bírói székekre kötött rendszer végzi. Ez gyakorlatilag úgy néz ki, hogy amint megszületik egy pont, a teniszbíró beírja a számítógépébe, az adat továbbmegy a fogadóirodákhoz, amelyek módosítják az oddsaikat. Amennyiben viszont a bíró "elfelejti" időben ezt megtenni, a helyszínen lévő fogadók már helyzeti előnyből tehetik meg tétjeiket, gyakorlatilag biztos profittal. A spori persze nem maga fogadott, sokkal inkább a társai tették meg tétjeiket a mérkőzés közben.


Profitálj a legjobb tenisztippekből Wimbledon alatt! Olvasd el, mit kell tudni a Logibet speciális teniszcsomagjáról és kaszálj a teniszguru tipsterekkel!


Az ITF azonban viszonylag gyorsan feltárta a hibákat, Zeferinót pedig bűnösnek találta fogadási csalásban. A portugál bíró beismerte tettét és elfogadta az élethosszig tartó eltiltást.

Ez azonban nem az egyetlen eltiltásos eset, a szövetségeknek igen sok dolguk volt az elmúlt hónapokban. Több bíró mellett például az ATP ranglistáján korábban 236. helyen álló Marc Fornell is büntetést kapott, de rajta kívül is volt több top1000-es és alacsonyabban jegyzett játékos is.

Az eltiltások mellett a pénzbírságok is tetemes méretűek voltak, Fornell például úgy kapott 250 ezer dolláros bírságot, hogy mindössze 231 ezret ütögetett össze karrierje során, igaz, végül a büntetés nagy részét elengedték.

casino.org