Bajnokok Ligája

Mit érdemes tudni a Ferencváros ellenfeléről?

A kazah Tobol Kosztanaj lesz a Ferencváros labdarúgócsapatának ellenfele a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában.

Az európai szövetségben (UEFA) kedden sorsolták ki a párosítást, amelyet a magyar bajnoki címvédő az 1. csoport egyik kiemeltjeként várt. A párharcok első mérkőzését július 5-én vagy 6-án, a visszavágókat egy héttel később játsszák. Az FTC idegenben kezd. Továbbjutás esetén az első körhöz hasonlóan a második fordulóban is kiemelt lesz az FTC, annak a sorsolását szerdán tartják.

A Ferencváros, ha továbbjut az 1. fordulóból, a selejtező 2. körében is kiemelt lesz. Ha az 1. fordulóból nem jut tovább, akkor a Konferencialigában, ha a selejtező későbbi szakaszában búcsúzik, akkor pedig az Európa Ligában folytathatja – a BL-csoportkörig négy párharcot kell megnyernie

Így értékelték a sorsolást a Fradinál

A Ferencváros kiemelt csapatként természetesen favoritja a továbbjutásnak, ugyanakkor a kazah együttesek veszélyesek, hiszen nem igazán vannak szem előtt. A zöld-fehéreket irányító Sztanyiszlav Csercseszov,

"Ebből az ötösből közel azonos erősségű ellenfelet kaphattunk, de azért Kazahsztán egy kicsit messzebb van. Hajnal Tamás sportigazgatóval és Miroszlav Romascsenko másodedzővel is beszéltem már. Amellett, hogy feltérképezzük az ellenfelet, a kiutunkat is alaposan meg kell szervezni az idegenbeli első mérkőzésre. Problémát okozhat ugyanis a többidőzónás eltolódás, s a hosszú utazás – vélekedett a a fradi.hu-nak Ferencváros vezetőedzője, aki személyes tapasztalatai alapján azt mondta, nagy hiba lenne lebecsülni a kazah focit. "A Tobolt ismerem. Kazahsztánban is játszottam már mérkőzést az orosz válogatott szövetségi kapitányaként, nem volt egy könnyű meccs. Már a kazahok is képesek jó focit játszani, a világ minden tájáról érkeznek oda légiósok. Az ottani bajnok sem fogja könnyen adni magát. Alaposan fel kell készülnünk. A felkészülésünket taktikailag most már a Tobolra hangoljuk, de az erőnléti programunkon nem kell változtatni, az megy tovább az eredeti tervek szerint".

Bajnokok Ligája 2022–2023, Selejtező
  Sorsolás Játéknapok
Előselejtező június 7. június 21. és június 24.
Selejtező, 1. forduló június 14. július 5–6. és 12–13.
Selejtező, 2. forduló június 15. július 19–20. és 26–27.
Selejtező, 3. forduló július 18. augusztus 2–3. és 9.
Selejtező, rájátszás augusztus 1. augusztus 16–17. és 23–24.

 

Mit kell tudni a Tobol Kosztanajról?

A Tobol klubot 1967-ben alapították, székhelye pedig Kosztanaj városában, Kazahsztán észak-nyugati felében található. A várost körülbelül 220 ezren lakják, a csapat stadionja pedig 8500 néző befogásra alkalmas.

A Tobol története során összesen két kazah bajnoki címet szerzett, egyet 2010-ben, egyet pedig a 2020/21-es idényben. A nemzetközi kupasorozatokban is 2010-ben szerepelt utoljára, de az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában 3-1-es összesítésben alulmaradt a török Galatasarayjal szemben. Csoportkörben még soha, egyetlen sorozatban sem szerepelt.

A Tobol keretének piaci értékét 11.13 millió euróra taksálja a Transfermarkt oldala, ami azt jelenteni, hogy nagyjából negyed annyit ér a kerete, mint a Ferencvárosnak.

A 23 fős keretben hét légiós is szerepel, a garnitúra átlagéletkora pedig 28,7 év vagyis nem egy fiatal csikócsapatról beszélünk.

Legismertebb játékosa a 35 éves Zoran Toszics, aki korábban 76 alkalommal szerepelt a szerb válogatottban is. Toszicsot 2009-ben nagy reményekkel leigazolta a Manchester United is, azonban a Vörös Ördögöknél nem kapott szót, egy Kölnben eltöltött kölcsönszezon után 2010-ben eladták a CSZKA Moszkvának, ahol egészen 2017-ig focizott. A Tobol keretének legértékesebb játékosa a 29 éves Igor Szergejev, aki orosz-üzbég támadó piaci értke 1.7 millió euró körül lehet.

 

Nem lehet kérdés a továbbjutás

Bár Sztanyiszlav Csercseszov is rávilágított arra, hogy milyen extra nehézségeket jelent egy kazah ellenféllel játszani, a Ferencváros csapata egyértelmű esélyese ennek a párharcnak.

A Fradi az elmúlt három szezonban egyaránt bejutott valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe, 2019-ben és 2021-ben az Európa Ligában, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligájában került fel a főtáblára. A nemzetközi kupaszereplésnek köszönhetően a Fradi folyamatosan tudja erősíteni a keretét, idén sorozatban negyedszer nyerte meg az NB I-et, ami biztosítja számára, hogy a selejtezőben rendre a BL-ben kezdhesse meg az kívánt utat.

A célkitűzéseket idén sem adták alább, egyértelmű, hogy valamelyik csoportkörben való szereplés kötelező elvárás a gárda felé.

A fogadóirodák még egyelőre nem jöttek ki a BL-selejtező mérkőzések szorzóival, de alighanem már az odavágón a Ferencváros kapja majd a kisebb szorzót a győzelemre. Ha viszont nem így lesz, akkor máris értékes fogadásra leltünk...

Meddig jut idén a Fradi?x;
[3899000] 2022-07-05 18:00:00 Tobol Kostanay - Ferencvárosx;