Egyéb

Miért nem mindegy, hogy a fogadás vagy a szerencsejáték érdekel Magyarországon?

Címkék:

Nem könnyű eligazodni a szerencsejáték világában, cikkünk ehhez nyújthat segítséget az olvasóknak.

Kaszinó, szerencsejáték és sportfogadás - de mi a különbség?

Új játékosként nem könnyű eligazodni a szerencsejátékok világában, ráadásul a fogalmakkal is könnyen problémába ütközhetsz, épp ezért cikkünkben segítünk elindulni ezen az úton. Megvitatjuk a különbségeket a fogadás és a kaszinózás között, de elolvashatod a magyar szerencsejáték iparral kapcsolatos törvényeket is.

Magyarország azon szerencsés országok közé tartozik, ahol legális keretek között végezhetsz szerencsejáték tevékenységet de a biztonság érdekében mind a játékosoknak, mint pedig a kaszinóknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Ezek a törvények pedig főleg a külföldi kaszinókat sújtják. Ha érdekel milyen törvények keretében érheted el a kedvenc online kaszinó felületedet olvass tovább és tudj meg mindent nálunk.

A szerencsejáték szabályozása Magyarországon

Az 1991 -es törvény értelmében legálissá vált az országban az online szerencsejáték, de ez főleg annak volt köszönhető, hogy az Európai Unió felszólította az országot a törvények lazítására, és arra hogy engedje be a külföldi kaszinókat és a magyar játékosokat kapcsolatba lépni.

Épp ezért, bár nem túl nagy kedvel, de a kormány elővette a kérdést, és a játékosok nagy örömére enyhítéseket eszközölt. Már ekkor, amikor a változtatások még aligha érték el a kívánt célt óriási lavinát indított - tekintve hogy a magyarok mindig is különösen szerettek játszani.

2009 -ben pedig az online póker tilalmát is feloldották, 2013 -ban pedig további előrelépések és enyhítések következtek a szerencsejáték világában Magyarországon.

Ekkora pedig már virágzott az online szerencsejáték az országban, és szép lassan megjelentek az első befizetés nélküli bónusz lehetőségek, extra kedvezmények és a fizetési lehetőségek listája is egyre szélesebb lett.

Image: Shutterstock.com

A szigorú követelmények hatásai

A törvények így nagyban megnehezítik mint a játékosok mint a kaszinók életét, amely hatással van a kaszinók mennyiségére is az országban. Ha például külföldi, ellenőrzött háttérrel rendelkező kaszinó szeretne megjelenni a magyar játékosok előtt, kötelessége adót is fizetni, de a játékosok is kötelesek leadózni a nyereményekből származó összegeket.

Épp ezért, bár folyamatosan enyhülnek a szabályok, a magyar játékosok előtt sok kapu lezárva marad az online szerencsejáték világában.

Mi számít szerencsejátéknak?

A szerencsejáték törvények értelmében tehát játékosként mindenképpen adóznod kell amennyiben nyereményre tettél szert egy online kaszinó felületén. Ez minden olyan felületre vonatkozik, amely nem állami fenntartású, így amennyiben például a nyerőgépek vagy a póker érdekel, a hivatalos szabályok értelmében csak olyan felületen úszhatod meg az adózást, ami megkapta a Szerencsejáték Felügyelet engedélyét.

A probléma ezzel mindösszesen annyi, hogy a Szerencsejáték Zrt monopolhelyzete, egyedi versenyzőként csak sportfogadásra ad lehetőséget, így ha például a nyerőgépek érdekelnek ahhoz hogy elérhesd a játékokat külföldi kaszinót kell keresned. Ami pedig automatikusan magával vonzza azt is, hogy mindenképpen adónod kell majd.

A Szerencsejáték Felügyelet Magyarországon

A Szerencsejáték Felügyelet és a NAV közösen szabályozza és ellenőrzi a magyar szerencsejáték iparral kapcsolatos történéseket, beleértve az engedélyek kiadására vonatkozó döntéseket is.

A szabályok értelmében a felügyelet jelenleg 11 szárazföldi kaszinót és mindösszesen egy online kaszinót engedélyezett, épp ezért azt mondhatjuk hogy a szerencsejáték ipar többször bizonyított pozitív gazdasági hatásainak ellenére a magyar kormány nem különösebben érdekelt abban, hogy felfrissítse ezt az iparágat így nehézkes úton halad az ország megnyitása az online kaszinók világa felé.

A kaszinók adóztatása:

  • 10 milliárd alatt: a bevétel 30% -a
  • 10 milliárd fölött: a bevétel 10% -a

A magyar adózás az egyik legmagasabb egész Közép - Európában, és a 10 legmagasabb között szerepel Európára nézve is.

A játékosok ezzel szemben személyi jövedelemadóval számolnak, amit a nyereményük értéke alapján számolnak ki, és egyénileg kell feltüntetniük később az adóbevallásban.

A bingó és a lottó

Bár manapság már kevesebben keresik a szerencsejátékok ezen típusait, a bingó és a lottó egyaránt elérhető Magyarország területén. A bingó - vagyis amit átlagosan kevesebben ismernek inkább személyesen és az idősebb korosztályok által kedvelt helyeken érhetőek el.

 A lottó pedig főleg a Szerencsejáték Zrt felületén virágzik, de még mindig lehetőségünk lehet rá személyesen is. Az adózásuk valamivel alacsonyabb, de még így is 20 - 25 %-ra tehető.

Az adózás pedig fizetéskor is kötelező lehet

Játékosként arra is figyelned kell, hogy amennyiben Bitcoint használsz fizetésre további adóval is számolhatsz, mert a kriptovaluták szintén adózásra kényszerülnek, és be kell őket vallani az adóbevalláson keresztül.

Image: Shutterstock.com

A 2022 -es év legfontosabb változásai

Bár még alig kezdődött el az év, máris egy nagyobb változás történt a magyar szerencsejáték iparban, ami újabb enyhítéseket jelentett mind a külföldi online kaszinók, mind pedig a játékosok nagy örömére.

Az új szabályok értelmében az EGT államokban elérhető online sportfogadási felületek szolgáltatást nyújthatnak a játékosoknak  - amennyiben rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel.

2014 -ben volt egy kisebb enyhítés a külföldi kaszinók felé, de ekkoriban csak annyi változást eszközöltek, hogy a szárazföldi kaszinók online felületre való engedélyt kérhettek, és a sportfogadás ekkor még továbbra is a magyar kormány irányítása alatt állt.

Ki kaphat engedélyt Magyarországon?

Azoknak a sportfogadási felületeknek és kaszinóknak, akik engedélyt szeretnének kérni a magyar játékosok elérése érdekében tehát szigorú szabályozásoknak kell megfelelniük. Így például legalább 1 milliárd forint saját tőkével kell rendelkezniük, amit ha nem tudnak teljesíteni, az engedély iránti kérelmet sem tudják elindítani.

Ami szintén borsos áron, 600 millió forintért cserébe kérhető ki.

Mit kínál egy online kaszinó napjainkban a magyar játékosok számára?

Amennyiben magyar játékosként szeretnél elindulni a szerencsejátékok világában mint láthattad több dologra is figyelned kell, viszont cserébe nagyszerű kikapcsolódási formára találhatsz, főleg ha egy minőségi kaszinóban ütöd el az idődet.

Az, hogy valódi pénzes befizetést tudsz kezdeményezni, valószínűleg gondoltad hogy alap lesz, viszont elképzelni is nehéz mennyire sokszínű lehet manapság egy online kaszinó. Minőségi felületek, neves fejlesztők és több száz lehetőség várhat, de nagyon nem mindegyik melyik felületen kezdeményeztél regisztrációt.

Attól függően hogy mi az amit igazán keresel, természetesen változhat az hogy melyik weboldal lesz számodra megfelelő, de azért jó ha tudod mi minden elérhető lehet ha egy minőségi kaszinót választottál.

Telefonos app

Manapság már nemcsak gépről, hanem telefonról és táblagépről is elérheted a kedvenc kaszinódat, ráadásul mindezt egy kifejezetten minőségi formában. A legjobb sportfogadási irodák és a kaszinók egyaránt biztosítanak telefonos elérést vagy akár appokat is, így ha a legkényelmesebb útját keresnéd a szerencsejátéknak, a telefonos app megléte elengedhetetlen.

Fizetési lehetőségek

A fizetési lehetőségek között több olyan módot is találhatsz, amely nem feltétlenül értelemszerű mindenkinek. Így, amíg fizethetsz Visa vagy Mastercard kártyával, addig használhatsz olyan e pénztárcákat is mint a Neteller vagy a Skrill de akár a Bitcoinnal és egyéb kriptovalutákkal történő fizetésre is lehetőséged lehet. Ráadásul, ha telefonról töltöd fel a számlád, mindezt egy kattintással, azonnal megteheted.

Ügyfélszolgálat

A minőségi kaszinók egyik ismérve, hogy rendelkeznek valódi ügyintézőkből álló ügyfélszolgálattal, így telefonon vagy chaten keresztül bármikor felkershetők. Ami pedig még jobb, hogy a legtöbb minőségi helyen magyarul is lehetőséged lehet rá.

Fórum

Ha pedig érdekelnek a kaszinó hírek és a legújabb változtatások, érdemes olyan kaszinót előtérbe helyezni ahol fórum is elérhető, vagy legalább a hírlevelek tájékoztató jellegűek. Ezzel nemcsak azonnal értesülhetsz minden változásról, de tuti tippeket is kaphatsz a fogadásokra, játékokra vagy épp egyéb kaszinózáshoz köthető programokra is.

Sportfogadás vagy kaszinó?

Amikor az egyetlen dolog amit el tudsz mondani magadról, hogy érdekel a szerencsejáték, olyan alapvető kérdéseket is tisztázni kell magadban, hogy sportfogadás vagy kaszinójátékok érdekelnek.

Ha a fogadások irányába húznál érdemes olyan kaszinót választanod ahol több száz lehetőség közül választhatsz, ráadásul mindezt magas szorzók mellett. Viszont, ha egy igazán minőségi bukmékerre vágysz, az is kérdés, hogy hol érhető el élő közvetítés, vagy épp statisztikák vagy egyéb más olyan funkció amire szükséged lehet.

Ezzel szemben ha a szerencsejáték világa érdekel akkor is figyelembe kell venned az elérhető játékok arányát, és a kaszinó felületén elérhető funkciókat, ahhoz hogy ne csalódással, időt és pénzt feláldozva távozz a weboldalról ahol regisztráltál. Épp ezért, bármelyik világ is érdekel, érdemes körültekintően eljárni.

Image: Shutterstock.com

A magyar törvények és a külföldi kaszinók viszonya

Magyarországon így azt mondhatjuk, hogy legális keretek között, bármelyik játékos felkereshet egy szerencsejátékra vagy sportfogadásra épülő weboldalt, de csak akkor, ha az rendelkezik megfelelő engedélyekkel.

A törvények viszont szigorúak, és egyaránt érintik a felhasználókat és a kaszinókat, így érdemes mindig figyelemmel kísérni az ehhez kapcsolódó új bejegyzéseket és információkat.

Játékosként például nem szabad elfelejtened azt a tényt, hogy köteles vagy adózni azokkal a nyereményekkel kapcsolatban, amik olyan kaszinóból származnak, amelyek nem kaptak engedélyt a Szerencsejáték Felügyelettől, így hivatalosan nem bejegyzett tagok a magyar kaszinók listáján. Ebben az esetben személyi jövedelemadót kell fizetned a nyeremények után, és külön egyénileg fel kell tüntetni az adóbevallásban is.

A szabályozások bár évről évre egyre nagyobb teret adnak a külföldi kaszinóknak, mégis azt mondhatjuk hogy még 2022 -ben is kifejezetten szorosak, épp ezért bár több száz online kaszinóból váltogathatsz, minden esetben adóznod kell majd a nyereményed után. Nincs ez máshogy a kaszinók oldaláról sem, és továbbra is az egyik legmagasabb adókulccsal számolhatnak ha Magyarországon szeretnének engedélyért folyamodni.

Amennyiben tehát új játékosként, még csak szemezgetsz az online szerencsejáték, vagy épp a sportfogadás világával, neked is figyelned kell a változásokat, és teljesítened a rád eső kötelezettségeket. Illetve arra is, hogy egy minőségi, ellenőrzött háttérrel rendelkező kaszinót keress, amennyiben elindulnál ebben a világban.

A 2022 -es sportfogadási könnyítés pedig nagyszerűnek ígérkezik, és jó eséllyel rövidesen láthatjuk is az eredményeit.