Darts-vb 2022

Ez a Smith - Wright döntő legjobb tippje?!

  • Cesc18
megosztom

Hétfőn este a 2022-es darts-világbajnokság fináléjában Michael Smith és Peter Wright néz farkasszemet egymással. Utóbbi két évvel ezelőtt megízlelhette már, hogy milyen a Sid Waddell-trófeát a magasba emelni, utóbbinak viszont ez még nem adatott meg a karrierje során, miután a 2019-es finálét elveszítette Michael van Gerwen ellen.

Utolsó napjához érkezett a 2022-es PDC darts-világbajnokság, avagy hétfőn késő este bajnokot avatnak a legendás Ally Pally színpadán. Már csak két játékosnak van esélye megkaparintani a legendás trófeát, nevezetesen Michael Smith-nek és Peter Wrightnak.

Ennek a finálénak talán a legnagyobb kérdése, hogy az angol ki tud-e lépni az örök második szerepéből? "BullyBoy" ugyanis hiába jutott már el jó néhány major tornán a döntőbe, ezek mindegyikét elveszítette. Wright egyébként sokáig hasonló cipőben járt, sorra veszítette el a rangos viadalok döntőit, majd a 2020-as világbajnokság megnyerésével fordult a kocka és azóta ötből négy major finálét sikerrel vívott meg. 

{"headTitle":"Michael Smith - Peter Wright","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-01-18 21:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Smith nyer","odds":"2.06","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Wright nyer","odds":"1.76","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}

Talán éppen a sok elveszített döntő miatt nem Smith ennek a találkozónak a favoritja, hiszen a játékára semmi panasz nem lehet. Ugye még a világbajnokság elején 106.32-vel köszönt be, amit azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia a verseny során. Már ekkor érezni lehetett, hogy az angollal számolni kell, igaz, láthattunk már tőle hasonlót korábban is, aztán valahogy mindig elfogyott.

Most viszont kitartott a jó formája és sorra vadászta le a walesieket. Először Jonny Claytont búcsúztatta el egy bődületesen nagy meccsen, majd hazaküldte a világelső Gerwyn Price-t is.A két nagy skalpot követően James Wade legyőzése az elődöntőben már-már sétagalopp volt számára. 

Wright útja teljesen máshogyan alakult, az elődöntőig nem kellett Price-okat legyőznie, azonban így is voltak meredek pillanatai. Damon Heta például 2-0-ra lépett meg ellene, de Callan Rydz sem járt messze attól, hogy elbúcsúztassa. Megoldotta azonban a necces szituációkat a 2020-as bajnok, majd jött a Gary Anderson elleni meccs, amelyen csúcsrajáratták egymást. 

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a két skót csörtéjéről, amely 6-4-gyel lett Wrighté, viszont a tizedik szettben 111-es körátlagot kellett dobjon ahhoz, hogy elkerülje a döntő felvonást. Egészen zseniális tűzijátékot rendeztek, ami végül 39 darab 180-at és hat 100 feletti kiszállót hozott. 

Ebből 24-et vállalt Wright, ezzel pedig új rekordot állított fel a világbajnokságon, ennyi 180-at egy meccsen ugyanis korábban még senki sem dobott.

Éppen egyébként Anderson csúcsát adta át a múltnak. 

A Repülő Skótnak veszélyben van egy másik rekordja is, amelyet pedig Smith dönthet meg. Anderson még a 2017-es világbajnokságon dobott 71 darab 180-at, az angol pedig úgy megy neki ennek a döntőnek, hogy 59-nél tart. Elegendő tehát 13-at dobnia "BullyBoy"-nak ahhoz, hogy új rekordot állítson fel. Egyébként könnyen lehet, hogy még Wright is bőven 70 felett zár majd, hiszen 54-en dobott az eddigi öt mérkőzésén. 

És ezzel el is érkeztünk a döntős tippünkhöz, ami nem más, minthogy szerintünk dobnak legalább 34 darab 180-at. Erre a     2.02-szeres pénzt fizet. 

Tényleg brutálisan dobják mindketten a tömeget, ráadásul egy közel 50-50-es döntőről beszélünk, tehát jó eséllyel hosszúra nyúlik majd ez a meccs. Láthattunk már világbajnoki döntőben 42 maximumot is, avagy ez a 34 egyáltalán nem lenne extrém kiemelkedő. Tegyük hozzá, hogyha azt hozzák a fináléban, amit a torna folyamán, akkor ez a 42-es rekord sem biztos, hogy nem forog veszélyben...

{"headTitle":"Michael Smith - Peter Wright","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-01-03 21:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"180-ak száma 33.5 felett","odds":"2.02","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}

Ami a győztest illeti, arra nem igazán mernénk tippelni. Smith ugyan pokolian meggyőző volt az egész világbajnokság során, nem csak nagyon sült a keze, de fejben is komoly szinteket ugrott meg a walesiek elleni csörték során. Tényleg elképzelhető, hogy ez az ő világbajnoksága, ugyanakkor csak azt tudjuk elmondani, amit már korábban. Voltak már ilyen tornái, aztán a döntőben mindig alulmaradt.

Legutóbb éppen Wright ellen görcsölte el a 2020-as Masters-finálét, pedig az tényleg a kezében volt az angolnak: a döntő legben 40-187-re álltak, majd a skót dobott egy 171-et, Smith pedig nyomás alatt mind a három meccsnyilát mellé pufogtatta...

Azóta kilenc alkalommal meccseltek, ebből öt volt major tornán és ezek mindegyikét Wright nyerte meg. 

Az utolsó meccsük nem is olyan régen volt, a Grand Slam elődöntőjében, amely egy elég komoly tűzijátékot hozott, hiszen mindketten dobtak például 170-es kiszállót, illetve a 28 leg alatt 29 darab 180-at pörköltek oda. 

A legtöbb dolog tehát Wright mellett szól, viszont azt ne felejtsük el, hogy Smith játszhat majd hazai pályán és az is nagy kérdés, hogy a skót, hogyan tudja összerakni magát a kőkemény Gary elleni elődöntőjét követően. 
 

Regisztrálok a 22betre
és kérem a 35.000 HUF üdvözlő bónuszt

 


NYEREMÉNYJÁTÉK

 

16. játéknap: Mi lesz a döntő pontos eredménye?

 

Tippelj a mérkőzés eredményére a lenyíló menüben, a helyes válaszadók között pedig kisorsolunk egy profi dartstáblát és 5.000 HUF értékű sportfogadó tőkét.

20220103061922

 

megosztom