Barcelona

Xavi első húzása máris előrelépés lehet a Barcának

Immáron hosszú idő óta folyamatosan komoly sérüléshullám sújtja a Barcelona keretét, ami felvet jó néhány kérdést az orvosi stáb munkájával kapcsolatban.

Mikor már úgy tűnik, hogy a Barcelona képes olyan életjelet mutatni magáról, amely méltó a klub hagyományaihoz vagy megfelel a szurkolók elvárásainak, akkor rendre jön valami előre nem látható blama. Ilyesmi történt szombaton is, amikor a Barcelona képes volt háromgólos előnyt elszórakozni a Celta Vigo elleni bajnokin, tovább mélyítve ezzel a gondokat és szélesítve a szakadékot az élen álló csapatokkal szemben. 

Ami az elvesztegetett pontok mellett igazán fájó lehet a katalánoknak, hogy a mérkőzést követően újabb három játékos került fel a sérültek listájára. 

Ansu Fati, Eric Garcia és Nico Gonzalez is kidőlt a sorból, ezzel pedig 12 főre emelkedett a Barcelona keretében megtalálható sérültek száma. 

 

Mivel az anyagi nehézségek miatt a Barcelona az elmúlt két idényben sztárjátékosok tucatjait volt kénytelen elengedni, ezek a folyamatok komoly gátat szabnak a mindenkori szakmai stáb munkájának, ugyanakkor mivel ez a trend most már évek óta megfigyelhető, fel kell tenni a kérdést, hogy megfelelő minőségben végzi-e a munkáját a Barcelona orvosi stábja. 

A mai futballban a regenerációnak és a játékosok fizikai állapotának figyelemmel kísérésének óriási szerepe van, éppen ezért érthetetlen, miként fordulhatnak olyan dolgok, mint amik a Barcelonánál előfordulnak. 

A legkirívóbb eset Osumané Dembeléé, akit 105 millió euróért vett meg a Barcelona 2017 nyarán. Az utolsó dortmundi szezonjában 49 tétmérkőzést játszott le, ezt a számot azonban a Nou Campban meg sem tudta még közelíteni. A 24 éves francia támadó már 13. alkalommal (!) sérült meg barcelonai karrierje során, ebből hétszer a combja sérült le, idén például már összesen 134 napot volt kénytelen kihagyni az egészségügyi problémák miatt. Az ő esetében mindenképpen felmerül a felelőssége az orvosi stábnak, hiszen amellett, hogy nyilvánvalóan "üveglábú" a francia, az komoly jelzésértékkel bír, hogy ugyanaz a sérülése újul ki rendszeresen. 

{"headTitle":"La Liga 2021/2022","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-11-19 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Barcelona az első 4-ben végez ","odds":"2.10","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Aggódhatnak a Barca-drukkerek Ansu Fati miatt is. Az 'új Messiként' emlegetett 19 éves szupertehetség a tavalyi idényben mindössze hét bajnokin tudott pályára lépni térdsérülése miatt, majd' közel egy év kényszerpihenő után idén szeptemberben végre visszatért. Hogy Fati mennyire nagy játékos lehetne, azt jól mutatja, hogy közel minden meccsén képes gólt szerezni, azonban négy hét egészséges időszak után újra problémák jelentkeztek nála. Az Alaves elleni bajnokit ki kellett hagynia, majd Kijevben és Vigóban újra kezdő volt, de ugye a Balaídosban szombaton a félidőben le kellett őt cserélni. A legfrissebb hírek szerint 4-6 hetes pihenő vár a támadóra, de legalább annyi pozitívum van a történetben, hogy nem a korábban sérült térde, hanem "csak" a combja mondta fel a szolgálatot. 

 

A még csak 20 éves, nyáron nagy reményekkel szerződtetett Eric Garcia vádlisérülést, a 19 éves Nico Gonzalez ágyéksérülést szenvedett el a Celta ellen, mindketten kihagyják a spanyol válogatott meccseit. Ezek a sérülések pontosan azokba a kategóriákba tartoznak, amely felvetik a túlterheltség vagy a nem megfelelő regenerációs orvosi munkát is. A hírek szerint azonban 2-3 hét múlva újra játékra alkalmas állapotban lehetnek. 

Ha már túlterheltség, az év felfedezettjének kikiáltott 18 éves Pedrit például úgy széthajtották, hogy törvényszerű volt a kidőlése, a középpályás térdsérülése miatt szeptember végén hónapokra kidőlt, mindössze két bajnokin tudott játszani, ezzel együtt is közel 80 tétmeccs (!) van idén a lábában, igaz a spanyol válogatottban és az olimpiai csapatban is alapembernek számított, ami alaposan megdobja ezt a számot. 

Csak egy maréknyi játékos nem volt még beteg 

Messi és Griezmann távozása után az volt a legnagyobb kérdés, hogy miként tudja megtartani támadópotenciálját a gárda. A választ nem igazán tudjuk megkapni, hiszen a támadósor képtelen úgy játszani, ahogy azt a tervezték. A dán Braithwaite rácáfolva a kritikusaira egészen jól kezdte idényt, aztán térdsérülése miatt fél évre kidőlt, legközelebb talán januárban léphet pályára.

A nyáron igazolt Sergio Agüero eleve sérülten érkezett, majd mikor közel három hónap után felépült, negyedik mérkőzésén szívritmus zavarok léptek fel nála, így februárig kényszerpihenőre küldték. 

Vagyis a csatársorban egyedül Memphis Depay tartja a frontot, aki mellé a bajok láttán megszerezték a Sevilla cserecsatárát, de az gyorsan kiderült, hogy Luuk de Jong nem Barca-szintű focista, így januárban vissza is tér Andalúziába. Sokat elmond a Barcelona helyzetéről, hogy Ronald Koeman utolsó meccsen a szélső védő, Serginho Dest játszotta az egyik támadót...

Valójában azonban nem csak a támadókkal vannak problémák: jelentett már idén sérültet Ronald Araujo, Jordi Alba, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Serginho Dest, Oscar Mingueza és Frenkie de Jong is, vagyis alig van olyan játékos a katalán keretben, aki az elmúlt 3 hónapot végig tudta volna dolgozni. Ilyen hendikep pedig a profi futball legmagasabb szintjén nem fér bele. 

 

Embed from Getty Images

Xavi egyik feladata lesz a helyzet felszámolása 

Múlt héten hivatalos is bejelentették, amit már hetek óta tudni lehetett, a klub egykori legendája visszatért a Nou Campba és átvette a csapat irányítását. A 41 éves Xavi Hernandezt Messiásként várják a katalán klubnál, csakhogy a nehézségeket ő sem fogja egy csapásra megoldani. Az már ugyanakkor kiszivárgott, hogy Xavi megújítja a szakmai stábot, maga mellé veszi Carles Puyolt például, de megtartja a kapusedzőt, és visszacsábítaná a klub korábbi orvosát, Dr. Ricard Prunát. A fizio-csapat vezetője Ivan Torres lesz, aki Xavi mellett dolgozott az Al-Saddnál is, de korábban dolgozott a Leeds Unitednél is. 

Xavi kinevezését követően a Barcelona a jelenlegi orvosi stábból mindenkinek megköszönte a munkáját. 

 

Az orvosi csapat cseréje fontos lépés lehet a Barcelona közeljövőjének szempontjából, de Xavinak is meg kell ismernie a játékosok állapotát és ehhez mérten kell kialakítania az edzésmunkát. Ezek a folyamatok alighanem hónapokat is igénybe vehetnek, így az biztosra vehető, hogy egyik pillanatról a másikra, a Barcelona nem fog feltámadni. 

Az igazán izgalmas kérdés az lesz, hogy mire lesz képes Xavi egy olyan Barcelonával, amely visszakanyarodva a hagyományokhoz, egy megfiatalított csapattal szeretne visszatérni az elitbe. Xavinál jobban talán senki nem ismeri a klub filozófiáját, így ideális jelöltnek tűnik e nemes feladatra, ugyanakkor amíg nem lesz optimális a helyzet és egészséges az egész keret, addig talán ő sem tud majd csodát tenni. 


A Barcelona 12 mérkőzés után csak a 9. helyen áll a spanyol bajnokságban, lemaradása a Real Madriddal szemben már 10 pontra duzzadt. Legközelebb november 20-én városi derbit játszik a csapat az Espanyol ellen, az lesz majd Xavi Hernandez debütáló mérkőzése is egyben. 

{"headTitle":"La Liga 2021/2022","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-11-19 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Barcelona megnyeri ","odds":"17.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
355464