Sportfogadás Suli

Mit tanulhattunk az angol-magyar mérkőzésből?

Szelvények ezrei landolhattak a kukában a magyar válogatott bravúros eredményének köszönhetően.

Csodával felérő döntetlent ért el a magyar válogatott kedden este a Wembley Stadionban, ami az előjelek után óriási eredménynek számít. Az albánok elleni gyenge játék és eredmény után mindenki csak azt kérdezte, vajon mennyi is lesz közte, ám Harry Kane-ék kicsit hanyag módon, a mieink pedig elszántan léptek pályára, így a remi jogosságához kétség sem férhet. Biztosak lehetünk benne, hogy sokan sok pénzt buktak, hiszen a nap egyik tutija volt a hazai győzelem (ahogyan például az én 8/10-es ajánlásom is elbukott), így külön érdekes lehet megnézni, mit is tanulhatunk egy ilyen meccsből, mint sportfogadók.

A magyar gól, amelynek kevés fogadó őrült - Fotó: MTI

Ne fogadj érzelemből!

Akár pozitív, akár negatív értelemben is gondolhatunk erre, hiszen ha az érzelmek befolyásolják a fogadási szokásainkat, már nagy a probléma. A magyar válogatottnak természetesen mindenki szorít, a jól sikerült Eb után nagyon szerettük volna világbajnokságon is viszontlátni a srácokat, ám ennek nincs realitása és sokáig sajnos nem is volt.

Nagyjából az angolok elleni odavágóig az volt megfigyelhető, hogy a fogadók érzelemből inkább a magyarokra, míg ezt követően már dühből, csalódottságból inkább a magyarok ellen fogadtak. Ez az albánok elleni hazai vereség után csúcsosodott ki, ahol az ész érveket és a value keresését felváltotta a letargia és a magyar futball újbóli eltemetése. Ehhez szorosan kapcsolódik a következő pont.

 

Mennyire tuti az a tuti?

Az albánok elleni vereség után szinte mindegy volt, milyen szorzót kapnak az angolok, sok fogadó szemében ez a tipp már nem is az oddsról szólt, hanem arról, hogy Angliában csak kikaphatunk.

Pedig egy eseményt, egy tippet, egy "tutit" oddsok nélkül nem lehet értelmezni. A sportfogadásban ugyanis nem az az erős tipp, ami biztosan bezöldül, hanem az, ami nagyon megéri fogadni.

A Logibetre az angol-magyar kapcsán körülbelül 40 tipp érkezett, ami rengeteg, jelezvén, mennyire országos fix is volt a 3-4 gólos angol siker. Sok fogadót viszont egyszerűen nem érdekelte az odds, nem érdekelte, hogy a nyitó szorzókat már levadászták a profi tippmesterek, értéket sejtve például a közel 2-szeres szorzóra a -2-es ázsiai hendikepre, amiben valóban ott is volt a value. Hihetetlen mennyiségű fogadó, akár papíron, akár neten püfölte az angol hendikepet, gyakorlatilag bárminemű value nélkül.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


A value megállapítása persze rettenetesen nehéz dolog, de azt el kell tudni fogadni, hogy ha egy tippből már kiveszett az érték, akkor nem ajánlott csak azért megjátszani ezeket a kései szorzókat, mert valaki nem akar lemaradni az "országos tutiról".

Amíg valaki nem érti meg, hogy nem fogadunk egy angol-magyar hazaira 1.01-ért, csak azért, mert "úgyis tuti, hogy kikapunk", addig biztosan nem lesz belőle nyerő fogadó.

A hatalmas meglepetés ellenére rengeteg értékes tipp született a meccs kapcsán, hiszen az előjeleket, sérüléseket és formákat ismerve, a magyar válogatott hendikepes veretése korai oddson, remek befektetés volt. Ez pedig ugye hosszútávon egy kifizetődő döntés. Ezt egyébként remekül bemutatták a záró oddsok is.

A bankroll-menedzsment megvéd!

Rettenetes érzés volt azt látni itt-ott, hogy a fogadók egymást kérdezgetik, "mennyire nagytétes az angol hendi?" vagy "mehet az all-in a -2.5-re?". Az ilyen hozzászólásoknál már szinte látja az ember, hogy a fogadóirodák dörzsölik a tenyerüket és örülnek az eljövendő, elkerülhetetlennek tűnő bukásnak. Mert ha nem most, akkor majd a következő ilyen tippnél jön a meglepetés és a teljes bankroll megy a levesbe.

A bankroll-menedzsment nem a véletlen műve, nem hiába ajánlják azt a sportfogadást normális szinten művelőknek, hiszen ha valaki képes betartani azt, megkímélheti magát a fenti kérdések eredményeitől. Az angol hendi (normális szorzón) valóban egy magasabb tétes tipp volt, ennek megítélése persze egyén kérdése, lehet 5 egység, 8 egység, 15 egység, de a profi sportfogadásban az "all-in" nem ismert műfaj, ehhez látogassatok át Magyarország legnagyobb pókeres oldalára.

Mi az a tipperősség, a bankroll és hogyan határozzam meg a tétemet? Tanulj meg te is mindent a bankroll-menedzsmentről!

Önmagában az is ritka, hogy egy rendkívül erős tippet az ember egy top sorozatban, ráadásul a bukik előtt a lehető legjobban szem előtt lévő válogatott kapcsán találja meg az ember, ám ez most mégis így volt. Vesztes tippet lehet adni (ismétlem, nekem is csak ez sikerült, nem a magas lóról próbálok okoskodni), bosszankodni lehet a sima bukó miatt, de aki komolyan gondolja a sportfogadás, aki hosszútávon tényleg nyerni szeretne vele, annak a keddi 1-1 is csak egy fájó bukó volt a sportfogadás végtelen hosszú, rögös útjának egyik állomásán.