Vélemény

Most akkor melyik a magyar válogatott igazi arca?

  • varin
megosztom

Csodálatos Eb után a vb-álmok nagyon hamar tovaszálltak. Véget ért az éjjel?

180 percnyi rettenetes futballal két vereséget szenvedett a magyar válogatott a világbajnoki selejtezősorozatban. Az angolok elleni 0-4 eredményében még magyarázható és feledhető, viszont az albániai fiaskó minden elemében fájdalmas és kijózanító. No de hogy érkezhetett a franciák és a németek megszorongatása után két ilyen rendkívül csalódást keltő eredmény?


5 érv a Bet365 mellett

  • A legnagyobb fogadási kínálattal rendelkezik mind a mérkőzés előtti, mind az élő piacon
  • Olyan speciális ajánlataik és bónuszaik vannak, ami sehol máshol (például korai kifizetés, kombi bónusz, satöbbi)
  • Akár 15 ezer forint kezdő fogadási kredit bónusz is elérhető az új játékosoknak
  • A fogadóirodák közül a legkifejlettebb a cashout-, illetve a Bet Builder-rendszere is
  • Évről évre a legnépszerűbb irodának választják mind olvasóink, mind a szakma rendkívül sok elismerésben részesíti

Az egyik magyarázat talán az ellenfelek erősségében keresendő. No nem Albánia legjobbjai értek fel a magyar válogatott szintjére, inkább arról van szó, hogy kicsit becsapós az az egyébként hihetetlen eredménysor, amelyet az elmúlt években a magyar válogatott produkált.

A Nemzetek Ligája gyakorlatilag arról szólt, hogy sorra kaptuk a történelmi mélyponton és formán kívül futballozó ellenfeleket. A pótselejtezőn megkaptunk egy szintén tönkrement bolgár és egy generációváltás előtt álló izlandi csapatot, hogy aztán az Eb-n megkoronázzuk az ilyen jellegű szerencsénket, és egy halálcsoportnak nevezett, valójában eléggé közepes négyesben érjünk el óriási bravúrokat.

Mert bár a franciák és a németek elleni döntetlen körülményektől függetlenül is óriási eredmény, azért láthatjuk, hogy a Nationalelf sem története legszebb éveit éli és a világbajnok is amolyan 1-1,5 éves téli álomban szenderül. Cristiano Ronaldóék pedig szimplán csak az indokoltnál nagyobb arccal léptek pályára.

Véleményem szerint egyszerűen csak annyi történt és történik, hogy amíg a magyar válogatott évek óta képes volt EV (expected value) felett futni, vagyis az elvárt teljesítményét a kemény munkának és olykor a szerencsének köszönhetően felülmúlni, addig ez könnyen elképzelhető, hogy a mostani vb-selejtezőben egyenlítődik ki.

Az igazság a teljesítmény, az eredmények és az egyes játékosok, illetve a szakmai stáb megítélése esetében is valahol a félúton van az Eb alatti és a mostani narratíva között. Szoboszlai Dominik (még?) nem világsztár, de nem is az az alibiző, jó megoldás nélküli játékos, akit láthattunk eddig szeptemberben. Marco Rossi valószínűleg nem a következő Mourinho vagy Guardiola, de a menesztésének gondolata is nevetséges, hiába a gyenge eredmények és játék.

És ezzel nincs is semmi gond, ha képesek vagyunk a helyén kezelni a dolgokat, és nincsenek túlzott elvárásaink, amelyek be nem teljesülése aztán szélsőséges következtetésekhez és véleményformáláshoz vezet.  A magyar futball kétségtelenül jobb, mint 6-8 éve, de azon a szinten sincs, ahol egy-egy siker után szeretnénk látni.

Magyarországon hosszú évek óta tart az az eufória, amelyet a válogatott szerzett, és ez baromi jó dolog. De a sikerek megélése mellett legalább olyan fontos a kudarcokat is elviselni, és belátni azt, hogy messze van még az a szűk elit, akár világszinten, akár csak az öreg kontinensen.

 

Hogyan tovább?

Folytatás tehát szerdán, Andorra ellen, amely egy betonkemény 90 percnek ígérkezik. A miniállam csapata a tartalékos angolok ellen remekül tartotta magát, így még ez a kötelező győzelem sem lesz igazán sima. Ráadásul a siker is csak ahhoz lenne elegendő, hogy a harmadik helyért versenyben maradjunk az albánokkal, amely aligha javít igazán sokat a motiváción.

3495360

Mivel az 1-2. hely reálisan nézve elúszott, abban bízhatunk, hogy benne leszünk abban a két csapatban, amely a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját, viszont a vb-selejtezők alatt nem került be az első két helyre.

Ebben a versenyben hét csapat előzi meg jelenleg a magyar válogatottat, amelyek közül Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország aligha érdekes számunkra, miként az is biztos, hogy az egy csoportban lévő cseh-walesi kettősből az egyik megelőz majd minket.

Számunkra Ausztria lehet az igazán érdekes, amely csapat legutóbb egy ötöst kapott Izraelben. Ha Sabitzerék leküzdik hátrányukat Izraellel és a skótokkal szemben, a magyar csapat pótselejtezhet, amire jelenleg egyébként a Bet365 2.10-szeres szorzót ad.

[3495360] 2021-09-08 20:45:00 Magyarország - Andorrax;
megosztom