EURO 2020

Anglia és a többiek - jöjjön a "D" csoport elemzése

  • Cipolla
megosztom

Egyértelműen Anglia tűnik a topfavoritnak a "D" csoportban, de mellettük nagy kérdés ki tud még odaférkőzni a továbbjutó helyek egyikére.

A "D" jelű négyesben az angolokon kívül még a horvátok, a csehek, illetve a skótok kaptak helyet. Mivel a horvátok nem manapság élik legszebb időszakukat, akár még a továbbjutásért is megizzadhatnak. És mit akarnak az angolok a csoporttól? Sorra vesszük a négy csapatot és az esélyeket is.

{"headTitle":"D-csoport","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Anglia","odds":"1.40","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Horvátország","odds":"4.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Csehország","odds":"13.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Skócia","odds":"17.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Anglia

Az angolok ismételten nagy elvárásokkal érkeztek az Eb-re, de hosszú idő után most tényleg van egy olyan generációjuk, akivel az Eb cím sem túlzott elvárás. A 2018-as Vb negyedik helyezettjéről beszélünk, az akkor még rettentő fiatal csapat egy kis rutinnal felvértezve érkezik az idei kontinensviadalra.

Talán az egész mezőnyt tekintve az angoloké a legmélyebb keret, hiszen Gareth Southgate-nek már az is komoly fejtörést okozott, hogy a 33 fős keretet 26-osra szűkítse. Sajnos a keretszűkítés után kiesett még Alexander-Arnold is, hiszen az osztrákok elleni felkészülési meccsen lesérült az egyik legbiztosabb pontja a csapatnak a hátvédsor jobb oldalán.

Ami kétségeket vet fel az angol csapatnál az a védelem illetve a középpálya. A védelem közepén nagy kérdés, hogy Maguire bevethető állapotba kerül-e a torna kezdetéig, de könnyen lehet, hogy az első csoportmeccsen nem tud ott lenni a kezdőben. Stones lehet majd a másik középső védő, míg a széleken így Walker illetve Chilwell kaphat szerepet.

A középpálya már nagyobb kérdés, rettentő nagy szükségük lenne egy jó állapotban levő Jorden Hendersonra, ugyanakkor kérdéses, hogy a Liverpool középpályása ennyi kihagyás után miként térhet vissza. Mellette Mountot érdemes még kiemelni, akinek remek szezonja volt a Chelsea-vel.

A támadósora viszont  páratlan lehet az angoloknak. Egyrészt ott van Harry Kane, aki a '18-as Vb-n is gólkirály lett a maga hat góljával, mellette pedig olyan emberek támogathatják, mint Sancho, Foden, Rashford vagy akár Sterling. Elképesztő bőséges a támadó repertoárja Southgate-nek, ahol a forma döntheti el, hogy ki kap helyet Kane mellett a kezdőben.

Fontos még kiemelni az angoloknál, hogy az összes csoportmeccset hazai pályán játszhatják, ugyanakkor kérdéses, hogy engednek-e nézőket a Wembley-be. Amennyiben csoportelsőként mennek tovább és eljutnak a döntőig, a hétből hat meccset hazai pályán játszhatnának.

Nem elhanyagolhatóak ezek a szempontok sem, de kérdés, hogy kinek hiányzik egy esetleges csoportgyőzelem, hiszen a "D" csoport győztese az "F"2-vel találkozik.

Ez azt jelenti, hogy az angolok egy esetleges csoportgyőzelem esetén jó eséllyel a francia, német, portugál hármasból kapnának ellenfelet.

Nagy kérdés, hogy mennyire lehet taktikázni ezzel, de könnyen lehet, hogy a második hellyel könnyebb eljutni az elődöntőig, mint csoportelsőként.

{"headTitle":"Legtöbb gólt szerző játékos az angol válogatottnál","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Harry Kane","odds":"1.80","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

>>>Használd a Bet365 bónuszkódot<<<
>>>Szerezd meg a 15.000 HUF értékű fogadási kreditet <<<


Horvátország

A három évvel ezelőtti vb-ezüstérmes horvátok ellentétes utat járnak be, mint az angolok. A rutinos játékosok még idősebbek lettek 2018-hoz képest, és ez jelen esetben már minőségi romlást is eredményez déli szomszédunknál. A 2018-as csapatból többek között Corluka, Rakitic és Mandzukic is visszavonult a válogatottól, Modric pedig már a 35. évét tapossa.

A védelem közepén amennyiben Lovrent sikerül játékra alkalmassá tenni a következő időszakban, akkor összeállhat a 32 éves védő duó Vidával, ami kérdéses mennyire lesz versenyképes például a fiatal angol csatárok mellett. Az igazán nagy horvát spílerek tehát kiöregedő félben vannak, kérdés van-e még bennük egy utolsó nagy dobás.

Persze jön a következő generáció, de ők azért egy szinttel az "aranygeneráció" mögött vannak minőségben, talán Perisic és Kovacic tudja leginkább megközelíteni az elődök szintjét.  

Ugyanakkor a felhők már elkezdtek gyülekezni Zlatko Delic csapata felett. A legutóbbi NL sorozatban a hat meccset öt vereséggel zárták és épphogy nem zuhantak vissza a "B" ligába. Ráadásul ezt az évet sem úgy kezdték, ahogy az elvárható, hiszen rettentően szenvedtek a vb-selejtezőkön is, ahol a szlovénektől ki is kaptak az első körben.

Azerbajdzsánnal csak ikszeltek a felkészülési találkozón, úgyhogy kevés a pozitív előjel a csapatot illetően. Amivel igazán meggyűlik a bajuk az a gólszerzés, így egy igazán szenvedős tornát várunk a horvátoktól, aminek a végén "fejek hullhatnak".

{"headTitle":"Horvátország","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Összesített gólok: 5.5 alatt","odds":"1.72","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Csehország

A csehek igazi sötét lóként érkeznek erre a tornára, hiszen az EL meglepetéscsapata, a Slavia Prague hét játékost is ad a 26-os keretbe. Emlékezhetünk, hogy végül a negyeddöntőig meneteltek a csehek, ahol az Arsenal állította meg a csapatot. 

Mellettük még olyan játékosok is szerepelnek a keretben, mint Tomas Soucek, aki a West Hamben tudott egy egész jó szezont maga mögött, illetve a csapattársa Coufal is egy masszív szezont rakott le stabil kezdőként. A légiósok közül kiemelkedik még a Leverkusen csatára Patrik Schick, aki az Eb-selejtezőkön négy gólig jutott. 

Talán a legkönnyebb sorsolásuk nekik volt a kvalifikáció során, hiszen az angolokat leszámítva egy kifejezetten harmatos csoport volt Montenegróval, Koszovóval illetve Bulgáriával kiegészülve. 

A csoportmeccseken egyszer már sikerült legyőzniük az angolokat, minden csapatnak vigyáznia kell velük, mert a nagy csapatok ellen kifejezetten veszélyesek, ugyanakkor a helyzetkihasználásukon sok fog múlni, mert képesek sok helyzetet elpackázni.

Csehek a skótokkal az NL-ben egy csoportban voltak. Míg a csoportot a csehek nyerték meg, addig a skótok oda-vissza verték a cseheket, így azért vegyes szájízzel érkezhetnek majd a nyitó mérkőzésre. Mindkét találkozón a csehek tudtak több helyzetet kidolgozni, de a skótoké lett a három pont. 

Skócia

A csoport negyedik tagja Skócia, akik 1996 után jutottak ki az Eb-re. A skótokon is az NL-pótselejtező segített, hiszen Izraelt és Szerbiát sikerült kiejteniük a pótselejtező során. Bár nincsenek jó formában, azért egyáltalán ne sajnáljuk le a csapatukat. A márciusi Vb selejtezőkön egy győzelem mellett két X-et hoztak, míg a felkészülési találkozókon a hollandok sem tudták legyőzni őket.

A keret zöme a PL-ben játszik, plusz a hazai bajnokság két nagyágyújában, a Celtic vagy a Rangers csapatában. Az egyik legnagyobb balszerencséjük a csapatot tekintve, hogy hasonló posztokon játszanak a legjobbjaik. Erre egy ékes példa volt még fénykorukban Lampard és Gerrard. Két zseniről beszéltünk, de a válogatottban együtt csak szenvedtek. 

Ez a szituáció van a bal szélen, hiszen a csapatkapitány Andy Robertson, illetve Tierney is ott van. Talán úgy fogja megoldani a szövetségi kapitány, hogy háromvédős rendszerben fognak felállni a skótok, így pedig Tierney a védelemben kap szerepet, míg az ötfős középpálya bal szélén Robertson robotolhat. A középpálya közepén McGinn és McTominay kaphat szerepet, de könnyen lehet, hogy McTominay nem a legjobb pozíciójában fogják szerepeltetni, hanem védekező középpályásként. 

A csatársorban ott lehet Adams illetve meleltte Fraser vagy Dykes is. Érdekes, hogy a Southampton csatára, Cha Adams még angol korosztályos válogatott volt, majd felnőttként a skótok mellett tette le a voksát. 

Ahogy említettük, a skótok 25 év után jutottak ki az Eb-re, ami az országban hasonló futball-lázt hozott, mint nálunk 2016-ban.

Amikor ennyire fel van spanolva egy csapat, akkor érdemes velük óvatosan bánni, hiszen ne legyen kétségünk, hogy 120%-on fognak pörögni, így képesek lehetnek akár komolyabb meglepetést is okozni. 

Többek között emiatt sem mernénk leírni a skótokat, továbbá az nem hangzik rosszul, ha a kezdő 11-be az Arsenal, a Liverpool és a Man Utd. is ad egy-egy játékost.

Mire fogadjunk?

Nagyon nehéz ebben a csoportban igazságot tenni. Az egyetlen biztos pont sem tűnik annyira annak, hiszen kérdéses Anglia mennyire akar csoportgyőztes lenni, így jó szívvel a csoportgyőzelmüket sem tudjuk ajánlani 1.40-es oddson. Mi a csehekben érezzük leginkább a meglepetésszagot, így a csoport továbbjutóinál az angolok mellett a cseheket húznánk be, amire 4-es oddsot fizet a Bet365. Nehezen jósolható a csoport, így érdemes inkább a meglepetés felé elmenni.

{"headTitle":"D-csoport - Csoport továbbjutói","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Anglia és Csehország","odds":"4.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
bet365

 

megosztom