EURO 2020

Fogadhatunk az Eb-selejtezők alapján a döntőre? - statisztikák, érdekességek

  • varin
megosztom

A Pinnacle különleges elemzése a selejtezők és a döntő sikeressége közötti kapcsolatot keresi.

Partnerirodánk, a Pinnacle gyakran rukkol elő rendkívül színvonalas cikkekkel és elemzésekkel. Ezúttal a fogadóiroda egyik szakírója, Andrew Beasley kereste a választ arra a kérdésre, hogy vajon segít-e a végső győztes, de legalábbis a sokáig jutó csapatok megtippelésében, ha alapul vesszük a selejtezők végeredményét.

Beasley azzal a fontos ténnyel kezdi elemzését, mely szerint nehéz igazán messzemenő következtetéseket levonni a formák alapján. Gareth Southgate például három év alatt ült 38-szor Anglia kispadján, ami maximum egy 9-10 hónapos bajnoki szezon mérkőzésszámának felel meg, arról nem is beszélve, hogy az olyan találkozókat, mint egy San Marino vagy Málta elleni 90 perc, nem is lehet érdemben értékelni.

Nincs igazán tehát releváns minta, amely alapján formára lehet következtetni, hiszen a selejtező mérkőzések is több hónapot öleltek fel. Azonban mint azt az alábbi táblázat megmutatja, azért a csoportmeccsek korrekt erősorrendet vonultatnak fel, hiszen a csoportgyőztesek fináléba kerülésére mintegy háromszor akkora esély mutatkozik, mint a csoportmásodikak esetében - igaz, ez a tézis például az elődöntőknél megdől.

Fotó: Pinnacle

Mint az látható, a 44 kijutott csoportgyőztesből végül 7 is eljutott a döntőig, míg a 17 playoff-győztes gárdából még az elődöntőig is csupán 2 (hátha most a magyar lesz a kivétel!). Érdekesség, hogy a 19 csoportmásodikként kvalifikáló gárdából arányosan több jutott a négy közé, viszont harmadannyi játszhatott az aranyért, mint a csoportelsők esetében.

A házigazdáknál érdekes mutató lehet, hogy minden esetben túlélték a csoportkört, öt ízben pedig a négybe is jutottak - ez a statisztika az idei Eb több helyszíne miatt viszont kevésbé tűnik relevánsnak.

Mivel az elődöntőket és a döntőt is a londoni Wembley Stadionban rendezik, ezért leginkább az angolok tekinthetik hazai pályának ezt az Európa-bajnokságot.

Végezetül nézzünk a fentiek tükrében néhány szorzót. Az esélyesek között előkelő helyen szerepelnek az angolok (5.96), akik ugye az utolsó két meccsüket már otthon vívhatják. De érdemes megvizsgálni, hogy a selejtezős csoportgyőztesek közül kinek van a legkisebb esélye eljutni a negyeddöntőig, amely ugye korábban 54.5%-ban sikerült.

Ebben a tekintetben a nagyon könnyű csoportból kvalifikáló Svájc helyzete a legrosszabb, a Pinnacle szorzója itt 3.76 a negyeddöntős szereplésre, míg az ukránoknál 2.62. A második helyen végzők esetében a magyarral egy csoportban lévő portugálok 2.10-es szorzója érdemel említést.

pinnacle
Pinnacle
megosztom