Nemzetközi foci

Megalakult gazdagok klubja - Te mit szólsz a Szuperligához?

Vasárnap éjszaka 12 topcsapat bejelentette az Európai Szuperliga megalapítását, miközben az UEFA, a FIFA és a szurkolók azonnal tiltakozásba kezdtek.

Fotó: Twitter

A modern kori futball egyik legfontosabb játszmája kezdődött meg magyar idő szerint vasárnap éjjel, miután Florentino Pérez vezetésével 12 európai topcsapat bejelentette, hogy megalapították az Európai Szuperligát. 

Az alapító csapatok között hat angol, három spanyol és három olasz klubot találunk, de a közlemények szerint hamarosan újabb három csapat csatlakozhat az alapítok közé. 

Az Európai Szuperliga létrehozásáról már évek óta pletykáltak, miközben az UEFA és a FIFA igyekezett megoldást találni a topklubok problémájára. Bár az európai szövetség a nagy csapatok igényeit kiszolgálandó 2024-től megreformálná a Bajnokok Ligáját is, a jelek szerint mindez nem bizonyult elegendőnek. 

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. A sajtóban megjelentek szerint az UEFA akár ki is zárhatja a szuperligához csatlakozó csapatokat, sőt, a játékosokat még a válogatott szereplésektől is eltiltaná. 

A Szuperliga megosztottságát jól jelzi, hogy a francia valamint a német csapatok nem kívánnak csatlakozni az új versenysorozathoz, tehát egyelőre még az sem világos, pontosan melyik csapatok szerepelnének benne. 

A tervek szerint egyébként 20 együttes játszana a Szuperligában, amelyeket két 10 csapatos csoportra osztanának, ahol oda-visszavágós rendszerben mérkőznének meg a felek, majd az alapszakaszt követően egyenes kieséses rendszerben folytatnák a küzdelmeket. A találkozókat hét közben, kvázi a BL és EL helyett rendeznék meg, de a nemzeti bajnokságokban továbbra is indulnának a csapatok (egyelőre). 

A vasárnapi bejelentés szerint ez a 12 klub alapító listája:

  • AC Milan
  • Arsenal
  • Atlético Madrid
  • Chelsea
  • Barcelona
  • Internazionale
  • Juventus
  • Liverpool
  • Manchester City
  • Manchester United
  • Real Madrid
  • Tottenham Hotspur

 

A bejelentések szerint további három csapat hamarosan csatlakozhat az alapítók közé, a maradék öt helyet pedig az aktuális évi forma alapján töltenék fel a legjobb csapatokkal. 

Az Európai Szuperliga kapcsán óriási a felháborodás világszerte. Vezető politikusok mellett egykori és jelenlegi klasszisok is kritizálták a sorozat létrejöttét, de számos szurkolói csoport és tömörülés is egyértelmű nemtetszésének adott már hangot. 

Az Európai Szuperliga nagyjából annyiról szól, hogy a világ leggazdagabb klubjai saját maguk akarnak döntetni a bevételek eloszlásáról, kicsavarva ezzel az UEFA kezéből az irányítást. A Szuperliga elnöke a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez, a két alelnök pedig a Manchester United tulajdonosa, Malcolm Glazer valamint a Juventus elnöke, Andre Agnelli lett. 

Az alapítók egyelőre nagyon elszántnak tűnnek, így az UEFA és a Bajnokok Ligája egyelőre vesztésre áll. Az biztos, hogy egy ilyen szuperliga létrejötte gyakorlatilag kiölné a klasszikus versengést a nemzetközi labdarúgásból, és óriási kérdés, hogy mekkora károkat okozna a nemzeti bajnokságoknak. Az UEFA azonban aligha adja fel a küzdelmet. 

 

Neked mi a véleményed az Európai Szuperligáról?