Sportfogadás

Több száz bundagyanús meccset észleltek 2020-ban

Közel 50 százalékkal nőtt a fogadási csalás gyanújába keveredő sportesemények száma 2020-ban az egy évvel azelőtti számokhoz képest.

Több szempontból is rendhagyó év volt a 2020-as esztendő, a koronavírus okozta pandémia pedig a sport világát sem kímélte. A tavalyi év első felében több hétre gyakorlatilag világszerte felfüggesztették a sportversenyeket, ebben az időszakban pedig jó pár olyan versenysorozat illetve sportág került a fogadók reflektorába, amelyekre 'békeidőben' kevésbé figyelnek. 

A nemzetközi sportfogadás-szervezőket tömörítő szövetség, az International Betting Integrity Association (IBIA) legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy 2020-ban 48%-kal magasabb volt azon sportesemények száma, ahol a különböző monitoring-rendszereknek köszönhetően gyanús fogadási cselekményeket rögzítettek. 

Összesen 270 meccs került be a jelentésbe, 43 különböző országból és 15 különféle sportágból. A szervezet kiemeli, hogy az esetek közel harmada az év első negyedében kerültek megrendezésre. 

Ez a 270-es esetszám komoly növekményt jelent, hiszen 2019-ben világszerte csak 183 esetet detektáltak,. 

"A 2020-as év egy zűrzavaros év volt számos szektorban, beleértve a sportfogadás szektort is, amelynek a globális lezárások miatt kozmetikáznia kellett a kínálatát. Emiatt aztán az IBIA sokkal jobban fókuszált és monitorozta az az új sporteseményeket és versenyeket" - magyarázta a nagyobb esetszámot Khalid Ali, az IBIA vezérigazgatója. 

Sportágankénti lebontásban a legtöbb bundagyanús eset a teniszhez és a labdarúgáshoz volt köthető, 98 illetve 61 esettel, ami az összes eset 59 százaléka. Egy évvel korábban ennek a két sportágnak a "részesedése" 82%-os volt, amiből látható, hogy az újonnan a piacokba felvett sportágak rontották a statisztikákat. A "legpiszkosabb" sorozat a vietnami foci volt, ahonnan 10 bundagyanús eset került ki. 

Bár a 2020-as fogadási csalások száma magasabb volt, mint egy évvel korábban, szerencsére nem volt magasabb, mint 2017 vagy 2018-ban. 

A csalások ellen sportfogadóként leginkább úgy tudunk védekezni, hogy nem fogadunk kétes megítélésű sorozatokra és bajnokságokra. 

SBCNews