Sportfogadás Suli

Ezek a statisztikák nem jelentenek semmit a sportfogadásban

  • varin

Az alábbi statisztikai adatok tökéletesen irrelevánsak önmagukban, ha sportfogadásról van szó.

A tippadói munka, csak úgy, mint a sportfogadás, egy rendkívül összetett dolog. Nemigen lehet valakit egy-két mutatóval értékelni, ugyanis ahány tippmester, annyi stílus, annyi szokás és annyi eltérő statisztika. Most végigveszünk néhány olyan statisztikát, amelyet önmagában vizsgálni teljesen értelmetlen és amatőr, ez pedig akkor is igaz, ha nem egy tippmestert, hanem a saját teljesítményét akarja értékelni valaki.
 

Találati arány


Talán a legtöbb kezdő és laikus sportfogadó dobálózik ezzel az adattal, ha érvelni kell valami mellett vagy valami ellen. Lehet-e sokkal nyereségesebb sportfogadó 20%-os találati aránnyal, mint 80%-ossal? Persze, hogy lehet!

A találati arány maximum a kiegyensúlyozottságot mutatja meg, vagyis nagyjából azt, hogy egy-egy tippről való lemaradás mekkora eltérést tud okozni a statisztikában. Az alacsony találati arányra remek példa egy lóversenyes tippmester, akinek 1-2 havi profitját is jelentheti egyetlen tipp, míg ha valaki 1.20-1.30-as átlagszorzóval dolgozik, nála kevesebbet jelent, ha lemaradunk egy tippről.

Ne foglalkozz tehát azzal, ha valakinek csak minden harmadik tippje zöldül, lehet, hogy sokkal jobb tippmester annál, mint aki tízből akár hét-nyolc tippet is eltalál. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg átverős oldal annyira amatőr, hogy tényleg csak annyival akar téged meggyőzni, hogy itt a tippek 90%-a nyertes. Ez nagyon sok sebből vérzik...
 

Pluszos hetek/hónapok


Nagyon hasonló az előző statisztikához, hiszen kizárólag a tipster stabilitását lehet értékelni egy ilyen mutatóval. Tippmesteri stílusonként teljesen eltérő lehet ez az adat, hiszen a kockázatosabb stílusban tippelőknél lehet, hogy évi 2-3 hónap jön mindösszesen profit, míg egy 1.90-es átlagoddson fogadónál azért elvárható a 7-8 plusszos hónap, hogy megbízhatónak lehessen nevezni.


Profit


Furán hangozhat, de önmagában a profit nem egy releváns statisztika, viszonyítás nélkül egészen biztosan nincs értelme. Persze azt minden hobbifogadó is tudja, hogy a mínusz rossz, a plusz jó, de a plusz mértéke önmagában nem ad választ semmire.

Lehet-e például eredményesebb egy +300 egységes tippmester, mint egy +1000 egységes? Persze, hogy lehet, hiszen közel sem biztos, hogy ugyanannyi egység kockáztatásával érték el ezt a profitot. És itt jön a képbe az a bizonyos ROI mutató, amely talán a legjobban tudja értékelni a tippmesterek sikerességét. Ha a ROI-ról szeretnél többet megtudni, javasoljuk ezt a cikket, ahol azt találgattuk, hogy mekkora tippmennyiség mellett milyen ROI számít jónak.

 

Rövidtávú eredmények


A sportfogadás nem sprint, hanem maraton, ahol a részsikerek mellett legalább olyan fontos az összkép. Igazán hosszú, több ezer mintából álló adathalmaz nélkül nehéz komplex képet kapni valakiről, hogy valójában mennyire eredményes fogadó. Ehhez pedig gyakran hosszú évek szükségeltetnek, amelyek már jócskán túlmutatnak egy szerencsés vagy éppen balszerencsés hónapon. 100-200 tippen keresztül ugyanis lehet meghatározó egy extrém up- vagy downswing, viszont több évnyi sportfogadás és több ezer tipp után a szerencsének és a véletlennek már nagyon kevés szerep jut.

Ezzel nem arra szeretnénk célozni, hogy ha valakinek kevés a tippje, akkor már nem is érdemes komolyan venni, hiszen a tehetség néhány száz tipp után is látszódik. Ha láthatóan kisebb piacokra fogad rendkívül eredményesen, esetleg hosszútávon veri a záróoddsokat és releváns, magas színvonalú indoklásokat ír, sejtheted, hogy kompetens fogadóról van szó, akinél a longterm profit is valószínű.

De ha mindez nem számít, akkor mi számít, hogyan tudok értékelni egy tippmestert és hogyan válasszam ki a számomra legjobbat?

Ha szeretnénk eldönteni valakiről, hogy mennyire jó tippmester és mennyit nyerhetünk vele, összetetten kell elemeznünk a statisztikáit.

Példának okáért írtuk, hogy nem számít önmagában a találati arány, ami igaz is. Viszonyítva azonban például az átlagszorzóhoz, már lehet sokatmondó adat. Például ha van egy tippmester, akinél az átlagos szorzó 1.90, de a találati aránya 50% körül van, valószínűleg a statisztikája nem mutat pozitív szaldót. Érdemes lehet ilyenkor megvizsgálni például azt, hogy melyik oddstartományban hogyan teljesít, hiszen az is elképzelhető, hogy csak néhány véletlenül eltalált nagy szorzó okozza a profitot.

A profit megvizsgálásához is elengedhetetlen a ROI és a tippszám elemzése. Rövidtávon ugyanakkor a ROI és a profit nem számít semmit sem, hiszen 2-300 tipp alatt nem beszélhetünk releváns mintáról, de rengeteg helyen még az 500 elemből álló minta sem tekinthető mérvadónak. Nagyon jól hangozhat, hogy valaki 1000 tippből nyert mondjuk 200 egységet, de könnyen párosulhat ez egy szerénynek mondható 2%-os ROI-val, míg 600 tippből 100 egység profit lehet akár 5% feletti szám is.
 

Találd meg a hozzád legjobban illő tippmestert!


A sportfogadás egyik alapvető eleme, hogy tudd, mit is szeretnél kezdeni, miért teszed meg azt a tippet, miért küzdesz. Megélhetésszerűen űznéd, esetleg csak egy extra bevételi forrásra tekintesz rá, netán hobbiból játszol, hogy szurkolhass az esti meccsen valaminek? Megengedhetsz magadnak több száz egységből álló bankrollt vagy pedig apróból szeretnél nagyot kaszálni? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, máris kirajzolódik, hogy milyen tippmester, milyen stílus a nyerő számodra, mivel érdemes próbálkoznod.

Keress akár bátor fogadókat, akikkel nagyot lehet nyerni rövidtávon, vagy kiegyensúlyozott "tutistákat", a Logibeten megtalálod a számításaidat. Minden tippmester egyedi mutatóval, a Logibet Index-szel van értékelve, amely számításba veszi, hogy valaki mennyire nyereséges, stabil és tapasztalt.

A kiinduló problémára ugyanis pontosan egy olyan mutató adja meg a választ, amely nem egyetlen statisztikai adattal akarja értékelni a tippmestereket, hanem számításba veszi a különböző, egymástól is függő tényezőket.

 

Próbáld ki te is a Logibetet, csatlakozz a nyerőkhöz!

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<