Sportfogadás Suli

Meg lehet élni a sportfogadásból? - megkérdeztünk egy profit

  • varin

És vajon hányan űzik ezt a szakmát hazánkban? Megkérdeztünk egyet a kevés profi sportfogadóból.

Rendkívül izgalmas téma kerekedett a minap a Hathárom és a Logibet közös, ingyenes Discord-szerverén , ahol is azt taglalták többen is, hogy meg lehet-e élni a sportfogadásból. Ha valaki arra adja a fejét, hogy a normális, megszokott munka helyett profi szinten fogad, az kétségtelenül egy szerencsés helyzet, hiszen a hobbija lehet a munkája, amely elvileg még jól is fizet. De valójában megéri-e ezt csinálni és mi szükséges ahhoz, hogy valaki erre adja a fejét? A cikk második részében egy profi magyar fogadóval beszélgettünk, aki ebből keresi a kenyerét.

A legtöbb fórumot böngészgetve egyértelműnek tűnik, hogy a profi sportfogadás nem egy klasszikus 8-tól 16 óráig tartó munka, ahol a munkaidőn kívül lehetséges a lazítás. Egyrészt a sportesemények többsége inkább délután, este kezdődik, másrészt pedig a hétvégék lényegesen zsúfoltabbak, így a fogadók életvitele jelentősen eltérhet az átlagtól. El kell fogadni, hogy ez a szociális életre és az állandóságra is hatalmas befolyással bír.

Általános vélekedés szerint nem érdemes egyik pillanatról a másikra eldönteni a dolgot, minden tekintetben meg kell ágyazni annak, hogy valaki profivá váljon. Először is tisztában kell lennie a saját képességeivel, tudnia kell, hogy hosszútávon nyerő sportfogadó. Másodszor is hónapokra, de akár évekre előre meg kell legyen az a tőkéje, amely a bankrollon túl a napi megélhetését is biztosítja. Minden fogadó életében vannak ugyanis lejtmenetek, és nem kizárt, hogy ez éppen akkor érkezik el, amikor valaki profinak áll.

Mindezeken túl még ott vannak az egyéb problémák, mint például a fogadóirodák limitálása, amely jelentősen képes megnehezíteni egy nyerő sportfogadó életét. Ezért is kiemelten fontos, hogy valaki válogasson a fogadóirodák között és több bukinál is vezessen számlát - a profik igyekeznek ezt kimaxolni, hogy mindig a legjobb szorzókkal fogadjanak.


Mi szükséges ahhoz, hogy valaki profi sportfogadó legyen?

 

  • Több éves szakmai tapasztalat
     
  • Megfelelő bankroll több fogadóirodánál a sportfogadásra
     
  • Elegendő félretett pénz a kiadások fedezésére
     
  • Fegyelmezettség, kitartás, munkabírás
     
  • Kiforrott, működő, részletes bankroll-menedzsment
     
  • Óriási rugalmasság, akár a család, társ részéről is

Végezetül pedig lássuk, milyen kihívásokkal kell Magyarországon megküzdenie egy profi sportfogadónak. Az anonimitás kedvéért csak "Tamás" névre elkeresztelt fogadótársunk néhány hónapja váltott hivatást és kezdte el hivatásszerűen űzni a tippelést.

 

Hathárom: Ma Magyarországon viszonylag kevés olyan emberről hallani, aki elsődlegesen a sportfogadásból él. Mi kell szerinted ahhoz, hogy valaki egy ilyen döntést meghozzon és szerinted hány ilyen fogadó van?

Tamás: A fogadásokból nagyobb bevételem volt, mint amennyit a munkahelyemen kerestem, emellett amikor felmondtam, már volt félretett pénzem (amit levontam a bankrollból - nagyjából annyit, ami fél év megélhetést biztosított), szóval így nem kellett olyan nagyot kockáztatnom.

Nehéz megtippelni, hogy hány olyan fogadó van hazánkban, aki hivatásszerűen űzi a sportfogadást, de szerintem maximum 50 körül lehet ez a szám.

Hathárom: Amellett, hogy fogadsz, több helyen tippeket is árulsz. A kettő szerinted összetartozik, vagyis hülyeség nem extra bevételre szert tenni ilyen módon, ha már az értékes tippek úgyis megvannak?

Tamás: Hogy őszinte legyek, nem keresek túl sokat a tippek értékesítésével, de enélkül unalmasabb lenne az életem. Ismerek olyat, aki nem ad el tippeket, csak megtartja őket magának, de én szeretem csinálni.

Hathárom: Akik ismernek, tudják, hogy kiváló tippadó és fogadó vagy. Van amolyan B-terved, ha esetleg mégsem válik be a professzionális sportfogadás?

Tamás: Nem gondolkodtam ezen. Van informatikus diplomám, azzal el tudok majd helyezkedni, ha úgy adódik.

Hathárom: Tudatosan készültél erre az életformára, esetleg tartalékoltál vagy csak egyik nap beütött az isteni szikra, hogy ebből meg lehet élni?

Tamás: Tudatosan készültem rá, körülbelül 7-8 évig part time fogadtam, mielőtt full time-ra váltottam.

Hathárom: Mondjuk azt, hogy ma Magyarországon nettó 300 ezer forint már egy remek fizetésnek számít. Tud egy profi fogadó ennél szignifikánsan magasabb bevételhez jutni szerinted?

Tamás: Igen. Ha nem lehetne, akkor nem csinálnám. Az igazi különbség annyi, hogy a munkahelyen fixen meg lehet keresni az említett összeget, nekem viszont voltak pluszos mellett természetesen mínuszos hónapjaim, ami nyilván elbizonytalanítja az embert, és ezt a hullámvasutat nem egyszerű kezelni. De ahogy múlik az idő, egyre könnyebb ezeken átlendülni.

Hathárom: Mint profi fogadó, milyen akadályokba ütközöl, melyek azok a hátráltató tényezők, amelyek visszafogják a bevételeid?

Tamás: Három kiadásom van: az adót fizetem, a könyvelőt és a TB-t. Van pár ország, ahol adómentes a sportfogadásból származó jövedelem (például Anglia), ott nyilván könnyebb lenne, de nekem marad a 30+% befizetése negyedévente.

Hathárom: És végezetül: mennyire gondolod stresszesnek ezt a munkát egy átlagos irodai vagy eladói munkához képest? Hiszen amíg ott bemész, letolod a 8 órát és fixen megkapod a fizetésed, addig itt simán lehetnek olyan hetek, hónapok, hogy nemhogy fizetést nem kapsz, még a te egyenleged csökken.

Tamás: Hát egy utolsó perces kapott góltól elég ideges tudok lenni, de szerintem ez hasonló, mint a munkahelyi stressz. Szerencsére nem vagyok stresszelős típus.