Sportfogadás

Létezik olyan, hogy nyerő széria? A matematikusok szerint a válasz...

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a sportfogadásban is megfigyelhető a nyerő széria, persze ez nem véletlen.

Sokan úgy látják, hogy a jó lapjárás után, vagy egy lóversenyen való nagy kasza után az a legokosabb döntés, ha az ember kiszáll, amíg pozitív a mérlege. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a nyerő szériák valóban léteznek, még ha úgy is érezzük, hogy a bukószéria gyakrabban vendégeskedik nálunk.

Az UCL (University College London) matematikusai 776 játékos több, mint 565 ezer online fogadását elemezték ki, és arra a megállapításra jutottak, hogy a siker íze arra készteti a játékosokat, hogy egyre biztonságosabb fogadásokat kössenek, így valóban kialakul a nyerő széria - írja a fortunaweb.hu 

A tudósok azt állítják, hogy ha valaki nyer egyszer, egyre valószínűbb, hogy újra nyerni fog, mivel a biztonságosabb fogadásokat fogja keresni. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy ha egyszer valaki veszít, akkor egyre valószínűbb, hogy a rossz szériát fogja folytatni, tehát tényleg van igazság a "vágd el a veszteségedet” tanácsban. 

Az University College London (UCL) kutatói kimutatták, hogy azok az emberek, akik egy vesztes tét után folytatják a játékot, még a veszteségeiket sem tudják visszaszerezni a végén, míg a nyertesek egyre nagyobb valószínűséggel fognak továbbra is nyerni.

A kutatás egyértelműen rekreációs játékosokat vizsgált, hiszen a profi sportfogadásban nincs szerepe az érzelmeknek!

Míg néhány játékos különböző babonákkal magyarázná a jelenséget, a matematikusok úgy találták, hogy a játékosok nyerő szériájának hossza azért nőtt, mert elkezdtek egyre biztonságosabb oddsokat választani, hogy így továbbra is sikeresek maradjanak. Emiatt még többet nyertek, még akkor is, ha a pénznyeremény nem volt olyan nagy. A vesztesek azonban továbbra is veszítettek, mert kétségbeesetten próbálták megfordítani szerencséjüket, és egyre kockázatosabb fogadásokat tettek, melyek aztán tovább növelték annak valószínűségét, hogy balszerencséjük folytatódni fog.

A kutatás tehát megállapította, hogy ugyan a nyerő szériák valóban léteznek, de azt a játékos viselkedése legalább ugyanannyira befolyásolja, mint amennyire egy szerencsés dobás a kockával, vagy egy gyors ló.

Fortuna Web