Sportfogadás

Amit még nem tudtál a fogadóirodákról - interjú egy profi kockázatelemzővel

megosztom

Interjúalanyunk segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a bukmékerek világába. Tények és tévhitek.

A sportfogadó nagyközönség a fogadóirodák világáról viszonylag kevés ismerettel rendelkezik, hiszen a másik oldalról nem könnyű belelátni, hogyan is dolgoznak a bukik. Ezért is szolgál hatalmas örömünkre, hogy most egy olyan szakértővel sikerült interjút készítenünk, aki több nagy, neves külföldi bukmékernél dolgozott kockázatelemzőként. Az anonimitás kedvéért nevezzük őt csak Danielnek, akit elsősorban arról kérdeztük, hogy mit csinál egy kockázatelemző, hogyan szűrik ki az úgynevezett smart fogadókat és valójában a fogadók hány százaléka pluszos hosszútávon.

 

Hathárom: Kezdjük is a legfontosabb kérdéssel. Mit csinál egy kockázatelemző egy fogadóirodánál, mivel tölti mindennapjait?

Daniel: Nagyon röviden a beérkező fogadásokat monitorozza. Kicsit hosszabban, és talán rögtön ez az a rész, ami az olvasókat igazán érdekli, real-time-ban látjuk minden egyes játékos bejövő fogadását a monitorokon, azt hogy ki, mikor, mire fogad, mekkora téttel stb. Természetesen ez óriási mennyiségű információ lehet igen rövid idő alatt, például az egyik legnagyobb Magyarországon is ismert irodánál egy jobb szombaton több, mint 1 millió játékos is fogad. Így különböző szűrőket használunk, hogy csak a számunkra igazán érdekes fogadásokat lássuk, hiszen a legtöbb játékos tényleg csak játszani akar, fogadni a kedvenc csapatára, játékosára.

Mi inkább azokra összpontosítunk, akik valamilyen szempontból előttünk járnak, például jól ismerik az adott bajnokságot, nem feltétlenül kell ennek a magyar 3. osztálynak lenni, nagy bajnokságok is lehetnek, így amint fogadnak tudjuk finomítani a szorzókat, ha úgy ítéljük, meg, hogy az aktuális szorzó nem a valós esélyeket mutatja. Természetesen nem egyszerű megtalálni ezeket a smart fogadókat, rengeteg különböző napi riportot készítünk, amik a segítségünkre vannak ebben. Ezen kívül más részlegeknek segítünk, legyen az az ügyfélszolgálat, vagy a pénzmosás és csalás elleni részleg vagy éppen a CRM, hiszen a fent említett monitoringgal elég jó képet kapunk a játékosokról. 

Hathárom: Talán a legtöbb olvasónk a kockázatelemzés kifejezéssel, illetve ezzel az eljárással a banki szektorban és a befektetések során találkozik legtöbbet. Lehet a te munkádat ehhez hasonlítani vagy költői túlzás lenne?

Daniel: Költői túlzásnak gondolom, bár soha nem dolgoztam ezekben a szektorokban, csak az online szerencsejáték-iparban eddig, azért azt gondolom az említett szektorokban máshogy működik. Nálunk nagyon gyorsan kell döntéseket hozni egyes esetekben, hogy csökkentsük például egy mérkőzésen a kockázatot, de könnyedén is tudunk korrigálni, ha esetleg “túlzásba” estünk például egy fogadó kockázatértékelésnél, akár percek alatt megváltoztathatjuk a döntésünk. Persze automata szoftverek is segítenek.

 

Hathárom: Mi jelent egy fogadóiroda számára kockázatot? Egy olyan esemény, amely esetében a fogadóirodák versenyhátrányba kerülhetnek a játékosokkal szemben vagy inkább egyes fogadók számítanak kockázatosnak?

Daniel: A kettő együtt jár, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy melyik eseménynél kerülhetünk hátrányba a fogadókkal szemben, és ezt esetleg kihasználják-e a fogadók. Potenciálisan bármelyik mérkőzés szóba jöhet, de ha valaki csak az ilyen mérkőzésekre utazik, azt egy fogadóiroda sem kedveli, mert hosszú távon csökkenti a cég profitját. 


Hathárom: Te, mint kockázatelemző, mennyire értesz egyet azzal, hogy az ipar olyan irányba halad, hogy a smart fogadók helyzete egyre nehezebb, egyre fifikásabb kell legyen egy profi, hogy kisebb piacokon is profit könyvelhessen el magának?

Daniel: Egyfelől jó, mert azt jelenti, hogy jól végezzük a munkánk, másfelől magam is fogadok, így nem örülök, mert én is hátrányba kerülök, de a technológia fejlődésével ez várható volt.

 

Miért korlátoznak a fogadóirodák és mit tehetsz ellene?
Ha érdekel, hogyan állapítja meg egy bukméker, hogy ki a profi fogadó és hol nem korlátoznak, ezt a cikket ajánljuk! Ha pedig szeretnéd elkerülni vagy legalábbis késleltetni, hogy a Bet365 limitálja a számládat, ezt a cikket javasoljuk!


Hathárom: Magyarországon az állami fogadóirodánál óriási titok övezi az olyan fontos személyeket, mint egy oddsmester vagy akár mint egy kockázatelemző. Valójában ilyen fontos az anonimitásotok?

Daniel: Lehetséges, hogy a “régi szép időkben” fontos volt, hogy ne adjanak lehetőséget a bűnözőknek, hogy befolyásolják a szorzókat, manapság az online világgal ez egy átlagos irodai munka lett, amire LinkedIn-en keresnek embereket, és természetesen az én önéletrajzomban is ott szerepel minden információ, amire egy fejvadásznak szüksége lehet.

 

Hathárom: Említetted, hogy magad is fogadsz és ha nem titok, azt is elárulhatjuk, hogy a Logibeten is előfizető vagy. Neked ez gyakorlatilag "szakmai kötelesség", hogy mondjuk kisebb piacos value tippeket és esetleg nyerő tippmestereket felkutass, hogy rájuk odafigyelve csökkentsd az egyes események kockázatát?

Daniel: Igen, szeretek követni jó tipstereket, ha kapok egy jó tippet, akkor én is megteszem, sajnos nincs mindig időm információkat gyűjteni munka mellett (hiába a fogadások követése a napi feladat), főleg a magyar vonatkozású tippeket szeretem, azt sajnálom, hogy kevés a magyar kosárlabda és jégkorong tipp, szerintem elég jól tippelhető amúgy. Ha van időm általában ott nézegetek magamnak. Szép mítosz, hogy az irodák követik a fogadási fórumokat, hogy időben letörjék a smart usereket (sharp vagy wiseguy-nak hívjuk őket), de ez nem jellemző, erre nincs idő, a monitoring rendszer bőven elég és hatékonyabb. Másodpercek alatt lehet reagálni így is.

 

Hathárom: A szakmai cikkek többsége hosszú távon nagyon alacsony, 2-3%-os bázisról beszél a fogadók között, akik valóban hosszútávon tudnak nyerni sportfogadással. Ez a szám szerinted megállja a helyét?

Daniel: Nagyjából igaz lehet, fogadni stresszes és időigényes, éveken keresztül hozni a szintet megingások nélkül nagyon nehéz. Alacsony ligában pedig bejön a már említett probléma, hogy a játékos nagyon gyorsan limitálva lesz.

 

Hathárom: Hogyan dönti el egy fogadóiroda, hogy átlagosan mekkora marginnal dolgozik? 

Daniel: Most nagy a verseny, nagyon sok iroda van - persze különböző okok miatt Magyarország ebből kiesik -, akik küzdenek a játékosokért, ezért nem félnek nagyon alacsony marginnal dolgozni a legfontosabb eseményeknél marketing célokból, kis ligáknál, sportágaknál megmaradt a konzervatív hozzáállás, 7-10%, mivel nem generál jelentősebb forgalmat, nem érdemes foglalkozni vele. Jelenleg főleg a marketing a lényeg.


Hathárom: Hogy emlékszel, mi volt a legnagyobb nyeremény, amit bárkinek ki kellett fizetnie az irodának?

Daniel: 1 fogadásból, tehát kombi fogadásból 6 számjegy, euróban. De láttam olyan VIP-t, aki 1 nap alatt 7 számjegyű összeget hozott össze csak élő fogadásokkal. Arra azért már rákérdez az ügyvezető igazgató is kifizetés előtt. Las Vegasban vagy az ázsiai irodáknál ez gyakoribb azért.

megosztom