Érdekesség

Ezek a klubok költötték a legtöbb pénzt átigazolásokra az elmúlt 20 évben - toplista

megosztom

Az átigazolásokra specializálódott Transfermarkt oldal összegyűjtötte, hogy az elmúlt 20 év során mely topklubok költötték a legtöbb pénzt játékosokra.

Fotó:sportlens.com

Idén nyáron ünnepli 20 éves megalakulását a Transfermarkt weboldal, amely elsősorban a nemzetközi futball átigazolásaival és a játékosok értékével foglalkozik.

A témában mérvadónak számító portál ennek a jeles alkalomnak az apropójából összeállított egy listát, amelyen a legtöbbet költő klubokat rangsorolta. Az elmúlt 20 év során mindössze 15 olyan klub volt, amely több, mint 1 milliárd eurót költött volna játékosokra, ugyanakkor négy egyesület a 2 milliárdot határt is átlépte.

Bár az elmúlt évek teljesen elszállt piaci költései miatt nagy a versengés az élen, mivel itt 20 éves periódust ölel fel a lista, az angol Chelsea áll az első helyen, amely Roman Abramovics 2004-es szerepvállalása óta 2,16 milliárd euró értékben vásárolt játékosokat. A londoniak ezt a pénzt 471 átigazolásra költötték el.

A második helyen szorosan a Real Madrid következik, amely 2,14 milliárd eurót költött focistákra, de nagy különbség, hogy a királyi klub ezt a pénzösszeget mindössze 201 játékos megvásárlására költötte el.


>>Fogadnál az átigazolásokra? Válaszd az Unibetet, ahol több tucat lehetséges klubváltásra fogadhatsz! <<


A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a másik spanyol gigász, a Barcelona került fel, amely 195 labdarúgóért 2,06 milliárd eurót költött 2000 óta.

2008-ban az Abu Dhabi United Group megvásárolta a Manchester City-t, amely elsősorban az azóta eltelt 12 év során szórta a milliókat. Az Égszínkékek összesen 2,05 milliárd eurót költöttek az elmúlt 20 évben, ezt a számot pedig igazán Pep Guardiola érkezése óta tolták fel.

Ötödik helyen az olasz Juventust találjuk, amely egészen elképesztő mennyiségű játékost, szám szerint 761-et igazolt a legutolsó két évtizedben, értük pedig összesen 1,9 milliárd eurót fizetett.

Manchester vörös felében sem spóroltak a munícióval, a United 316 focistára összesen 1,78 milliárd eurót költött el.

Befért a top10-es listára egy másik olasz klub is az Inter személyében, a milánóiak a Juvéhoz hasonlóan brutális számú játékosra költöttek, 790 focistáért 1.58 milliárd eurót perkáltak ki.

A szintén nemrégiben katari kézbe kerülő PSG a nyolcadik helyre fért fel, 266 játékosért 1,55 milliárdot költöttek el, de ezt a számot alaposan megdobta két sztárfocista, Neymar és Mbappé szerződtetése.

A TOP10 utolsó előtti helyére a 30 év után idén újra angol bajnoki címet ünneplő Liverpool került fel a maga 1,48 milliárdos költésével, amely pénzért 369 játékost szerződtettek az Anfield Roadra. Madridból az Atlético is képviselteti magát az elitben, a matracosok 1,35 milliárdért vettek 331 labdarúgót.

unibet
megosztom