Érdekeséség

Olyan pofátlanul bundáztak, hogy felfüggesztették a bajnokságot

megosztom

Az Örmény Labdarúgó Szövetség (FFA) azonnali hatállyal felfüggesztette az ország másodosztályú bajnokságát, öt csapatot kizárt, 45 embert – köztük klubtulajdonost, edzőt és játékost – pedig örökre eltiltott a sportágtól, miután "tagadhatatlan bizonyítékokat" kapott arról, hogy bundáztak.

A meccsek adás-vételében közreműködők között külföldiek is voltak, így a helyi média szerint orosz útlevéllel rendelkező klubtulajdonosok, orosz játékosok és edzők, valamint ukrán, lett és fehérorosz labdarúgók egyaránt.


Az FFA dokumentuma szerint további 13 személyt tiltottak el különböző időtartamra a mérkőzések manipulálása miatt.

A gyanúra eleve okot adó végeredmények között olyanok is születtek, mint például 12-0, 0-12, 1-8, 9-2, 0-7, 0-8 és 8-2. 

Az érintett öt klub között van az éllovas FC Van, a vele azonos pontszámmal álló második helyezett Lokomotiv Jereván, valamint a 10. Aragacs, a 11. Torpedo Jereván és a 15. Masis.

A februárban gazdasági és technikai okok miatt az élvonalbeli szerepléstől visszalépett FC Jerevánt ugyancsak kizárták bundázásért.

„A döntéseket azt követően hoztuk meg, hogy szövetségünk egyértelmű bizonyítékokat kapott a nemzetközi szervezetektől és a bűnüldöző szervektől” – nyilatkozta Armen Melikbekjan, az FFA elnöke, aki decemberi megválasztását követően átlátható vezetést ígért. Az elnök hozzátette: a bizonyítékokat az örmény bűnüldöző szerveknek továbbítják, illetve a sportágon belül kifejezetten ebből a célból életre hívott szakértői csoportjuk tovább vizsgálja a gyanús eseteket. A helyi sajtó évek óta írt az országban széles körben elterjedt bundázásról és korrupcióról.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy friss kimutatás szerint új trendek figyelhetőek meg a fogadási csalások eseteiben. 

A 2017 és 2019 közötti periódusban észlelt gyanús futballmérkőzések több, mint 50 százalékban a csalók az élő piacokon tették meg a tétjeitek, méghozzá rendszerint a mérkőzések első 15 percének szakaszában.

A vizsgált három év során a Sportradar több, mint 1700 futballmérkőzésen észlelt gyanús pénzmozgásokat, ezen találkozók több, mint 40 százaléka (628 mérkőzés) pedig valamilyen másodosztályú bajnokságban került megrendezésre. Első osztályú meccsekből 377-et jelöltek meg gyanúsnak, harmadligás találkozókból 298 esett jegyeztek fel, míg utánpótlásmeccsekből 149-et.

Te fogadtál már olyan meccsre, amelyről utólag kiderült, hogy bunda volt? 

 

 

 

 

MTI/Hathárom
megosztom