5 perc SF

Mi a sikeresség valódi esélye a sportfogadásban - napi lecke

megosztom

A nyereséges sportfogadás nem könnyű szakma, 100 emberből csak nagyon keveseknek sikerül.

Mit tanultunk eddig?

Az eddigi leckéinkben átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy például, hogy milyen téttel játszunk.

Képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal, megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, és már fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB között. Szó esett az ázsiai hendikepről, megnéztük, mit jelent például a 2.25 gól felett vagy a -0.75-ös ázsiai hendikep.

Mostanra már tudjuk, hogy mit is jelentenek az oddsok, miből keresik meg a napi betevőt a fogadóirodák és megtanultuk, mit jelent az a szó, hogy margin. Megtanultuk azt is, hogyan győzhetjük le a fogadóirodákat és azt is, hogy mit jelent a pozitív várható értékű fogadás.

Tudjuk már, hogyan kell befizetni a kiválasztott fogadóirodába, a legtöbb esetben üdvözlő bónuszokat is igényelhetünk, amelyeknek felhasználását is kijátszását ebben a cikkben tanultuk meg! 

Kiveséztük már a fogadóirodák különleges ajánlatait, mint például a cashout-ot ám ennek van egy speciális fajtája is, mégpedig a korai kifizetés 2 gólos vezetés. Átvettük már a 0-0-s pénz visszafizetési garanciát, és az oddsnövelést is, de a kombi fogadás típusairól is meséltünk.

Mindezeken felül átvettünk néhány speciális fogadási típust, kezdésként a gólszerzőkre való fogadásról értekeztünk, majd jött a bet builder, azt követően pedig a lapokra való fogadás, illetve megtanultuk, hogy számoljuk ki a fogadásunk értékét.

A mostani hetet a hosszútávú fogadásokkal kezdtük, míg ezt követően egy kicsit megismerhettünk önmagunkat, mint fogadókat, majd megvizsgáltuk mit is nevezhetünk hosszútávnak a fogadásban.

Mi a sikeresség valódi esélye a sportfogadásban?

Egy általánosnak mondható megállapítás a sportfogadásban, hogy 100 játékosból csupán 3-5 közé tehető azok száma, akik hosszú távon képesek nyereséget termelni. Ezt a számot a legtöbb bukmékeriroda elismeri. Ezt az is jelenti, hogy 100 sportfogadóból legalább 95 hosszú távon veszteséges. 

Egy korábbi sportfogadás-suli cikkünkben mutattuk be azt a kutatást, amely erősen alá is támasztja ezeket a számokat. 

A Harvard Medical School 2005-ben átfogó felmérést végzett egy neves és akkor igen népszerű online bukméker ügyfelei között. Ennek nyomán több, mint 40 ezer fogadási naplót elemzett ki, majd arra a következtetésre jutott, hogy közel 8 millió elhelyezett fogadás és 60 millió eurós forgalom után mindössze a játékosok 13 százaléka tudott felmutatni valamekkora profitot. 

Még érdekesebb - szintén ebből felmérésből származó - adat lehet, hogy az 1000 eurónál nagyobb profittal csupán 245 játékos rendelkezett a 40 ezerből.

Az elemzés kimutatta azt is, hogy a nem profi fogadóknak szinte esélyük sincs nyereséget termelni. Egy 10 százalékos marginnal dolgozó fogadóirodánál 200 darab azonos téttel megjátszott tipp esetén mindössze 10 százalék eleve az esélye, hogy plusszolni tudjon, de 1000 tippes minta esetén ez a szám akár 1-re is csökkenhet.

Vagyis a szakképzetlen kategóriába sorolt, hobbi játékosnak csupán nagyon minimális esélye van arra, hogy profitot termeljen. 

Ezen számok alapján is láthatjuk, hogy a sportfogadás egyáltalán nem egy könnyű szakma. Ugyanakkor a nyerővé válás egy tanulható képesség, így ha nem sajnáljuk rá az időt, a pénzt és az energiát, akkor lehetőségünk lesz rá, hogy abba a 3-5%-ba tartozzunk, akik hosszú távon is képesek plusszolni a tippjeikkel. 

Korábbi leckéinkben már számos olyan dolgot megtanultunk, amelyek pontosan ehhez a célhoz segítenek minket hozzá. Sajnos vagy nem sajnos, mindenkinek el kell fogadnia, hogy

a megfelelő bankroll-menedzsment, az alapos kiválasztás, a tippek utólagos elemzése, az optimális fogadóiroda megtalálása, saját korlátaink megismerése, a sportfogadás alapismereteinek és az alapvető fogadási lehetőségek elsajátítása nélkül, hosszú távon senki nem válhat nyerő fogadóvá. 

 

megosztom