5 perc SF

Kötelező anyag (a)lapos fogásokhoz - napi lecke

A büntetőcédulákra való tippelés ugyan egyértelműnek tűnhet, de nem árt tisztában lenni az alapokkal.

Képezd magad a Hathármon és fogadj otthon!

Mit tanultunk eddig?

Az eddigi leckéinkben átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy például, hogy milyen téttel játszunk

Képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal, megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, és már fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB között. Szó esett az ázsiai hendikepről, megnéztük, mit jelent például a 2.25 gól felett vagy a -0.75-ös ázsiai hendikep.

Mostanra már tudjuk, hogy mit is jelentenek az oddsok, miből keresik meg a napi betevőt a fogadóirodák és megtanultuk, mit jelent az a szó, hogy margin. Megtanultuk azt is, hogyan győzhetjük le a fogadóirodákat és azt is, hogy mit jelent a pozitív várható értékű fogadás.

Tudjuk már, hogyan kell befizetni a kiválasztott fogadóirodába, a legtöbb esetben üdvözlő bónuszokat is igényelhetünk, amelyeknek felhasználását is kijátszását ebben a cikkben tanultuk meg! 

Az elmúlt heti etapunk speciális ajánlatokat tartalmazott, melyek csak néhány fogadóirodában érhetők el. Az első és egyik legfontosabb ilyen a cashout volt, ám ennek van egy speciális fajtája is, mégpedig a korai kifizetés 2 gólos vezetés. Átvettük már a 0-0-s pénz visszafizetési garanciát, és az oddsnövelést, ahogyan a kombi fogadás típusairól is szó esett, ahogy a gólszerzős fogadásokról is szót ejtettünk már. A Bet Builder funkció vizsgálata után most egy speciális piacra evezünk - következzenek hát a büntetőlapok.
 


 

 

Mik azok a büntetőlapok és miért fogadjunk rájuk?


A biztonság kedvért kezdjük a legalapvetőbb dolog tisztázásával, hátha esetleg valakinek új ez a fogadási terep. A labdarúgás szabályai értelmében a mérkőzést vezető bíró figyelmeztetési arzenáljába tartozik a sárga és a piros lap. Amikor a verbális felhívás már nem éri el a kellő hatást, egy játékost többször kell rendre inteni, vagy netán durvább szabálytalanság történik, a spori dönthet, hogy milyen mértékű megrovást alkalmaz. Első blikkre furcsának tűnhet az erre való fogadás, márpedig több ráció van benne, mint sokan hinnék.

Napjainkban egy fontos újabb faktor is megjelent, mégpedig a VAR, azaz a videóbíró - általa, a múlttal ellentétben, már aligha maradhat büntetlenül szabálytalanság.

Természetesen a játékmesteren nagyon sok múlik amikor a büntetőcédulák kiosztására fogadunk és az sem mindegy, hogy az adott nemzetnek milyen a hozzáállása a kemény fizikális focihoz. Köztudott például, hogy Angliában sokkal inkább engedélyezettek a durvulások, míg a németeknél és a franciáknál hamarabb közbelépnek a sporik.

 

Hol fogadhatunk büntetőlapokra?


Ez a speciális piac először olyan nagy volumenű eseményeknél jelent meg, mint a világbajnokság, vagy Európa-bajnokság, ám népszerűsége miatt gyorsan elterjedt és manapság az online bukik jelentős többsége listázza a top ligák meccseinél is ezt az opciót. Partnerirodáink kínálatában is egytől egyik megtalálhatók és ugyan ebben a viszonylatban nincsenek nagy eltérések, mégis érdemes résen lenni, hiszen olykor könnyen elcsíphetünk egy elmért oddsot.

 


 

 

Milyen típusú lapos fogadások vannak?


Alapvetően két fő kategóriát különböztethetünk meg. Fogadhatunk egyes játékosok lapjaira, illetve a csapatok büntetőcéduláira.
 

Játékos lapok

Arra fogadhatunk, hogy egy adott játékos a pályán töltött ideje alatt kap-e sárga vagy piros cédulát. A szorzó nagyrészt a spíler posztjától függ - a hátvédek jellemzően gyakrabban sárgázódnak -, de az egyén múltbeli lapos statisztikái, temperamentuma, játékstílusa mind faktor az odds kiszabásánál. Ha sikeresek akarunk lenni ennél a piacnál, akkor nem csak a játékosról kell rendelkeznünk megfelelő információval, hanem az ellenfélről is jól fel kell készülnünk.

 

Csapat lapok

Összesített lapok: Történelmileg nagy átlagban elmondható, hogy egy találkozón öt lapot osztanak ki a bírók. Ez a szám persze ligánként, összecsapásonként különbözhet, a bukik pedig a gólszámhoz hasonlóan belőnek egy line-t (pl.: 5.5), nekünk pedig meg kell tippelni, hogy egy agresszívabb (over), vagy nyugodtabb lefolyású (under) találkozó kerül megrendezésre.

Összesített lapok - ázsiai hendikep: A fentebb említetteknek az ázsiai társa, amelyben létezik ‘tét visszajár’ opció.

Tudtad? Összesített lapoknál a sárga lap értéke 1, a piros lapé 2, míg a második sárga után megkapott pirosé összesen 3-nak számít.

Piros lap: Várhatóan lesz olyan játékos, akit idő előtt lezavarnak a pályáról? Ezt kell megtippelni ebben az opcióban, pontosabban eldönteni, hogy tartalmaz-e value-t az erre kiszabott odds. Ennek több variációja is létezik és általában fogadhatunk arra is, hogy nem lesz piros lap a meccsen.

Csapat összesített lapok: Hasonló az összesített lapokhoz, csak ebben az opcióban azt kell megtippelni, hogy egy adott csapat meglépi-e a kiszabott line-t.

Az első lap pontos ideje: Ez főleg az élő fogadásokban fordul elő. Jellemzően a 90 perces játékidő 10 perces időintervallumaira fogadhatunk, hogy melyikben lendül a magasba az első cédula.

 

Tippek, ötletek lapos fogadáshoz


Ha egy dolgot kéne kiemelni, az a derbik kiemelt figyelemmel követése. Ami mindig jelen van az egyes országok legnagyobb riválisainak párharcán, az a brutális küzdés és az ezzel járó hol sikeres- hol sikertelen szerelési kísérletek. A szurkolókat persze semmi nem ugrasztja ki jobban a székükből, mint egy balul elsült kíméletlen belépő és amennyiben nem villan a lapocska, máris nyáltól fröcsögve a bíró szüleinek szidásába kezdenek.

A derbiken jellemzően sokkal agresszívabban lépnek fel a játékosok, főleg, ha extrém eredmény van születőben. Persze legalább ennyire fontos a bíró alapos kielemzése is, hiszen ha egy olyan sporttárs fújja a meccset, aki ritkán nyúl a zsebébe, akkor akár szét is rúghatják egymást a felek, nem fog zöldülni az over. 

Fontos, hogy ne csak azt nézzük, hogy a bíró hány lapot szórt átlagban a múltban, hanem azt is, mikor adja az első cédulát.

A sporikat persze próbálják egy sztenderdizált, nagyban hasonló játékvezetésre bírni, de mivel nem gépekről van szó, ez aligha megvalósítható. A kirívó viselkedések, illetve elmulasztott ítéleteket persze büntetést vonnak maguk után.

Egyes esetekben megeshet, hogy egy játékos direkt akarja besárgázni magát, hogy például eltiltása lejárjon egy későbbi nagy meccs előtt, vagy azért mert netán egy kupa következő körében törlődnek a büntetőcédulák. Ezeket persze nagyrészt a bukik is lekövetik, de mégsem mehetünk el mellette szó nélkül.

A kapusokra gyakran kirívón nagy oddsot adnak az irodák, ezt pedig könnyen kihasználhatjuk. Remek példa erre, ha meglepetést várunk egy underdog csapattól idegenben, akkor annak kapusát sárgáztatni jó ötlet lehet, hogy miért is? Hiszen ha a kiscsapat a mérkőzés hajrájában döntetlenre áll, netán még vezet is, akkor a portások szinte egytől egyik elkezdik húzni az időt, addig feszítve a húrt, amíg gyakran meg is kapják érte büntetésüket.

 

Loading...