Sportfogadás

Az E-sport beférkőzik a TOP3-ba? - interjú egy e-sport traderrel

A tradicionális sportok leállásával az e-sportok jelentik a mentőövet a sportfogadás-ipar szereplőinek. A nagy kérdés azonban, hogy mi lesz ez e-sportokkal azok után, hogy újra minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Tekintve, hogy a hagyományosnak vélt sportvilág teljes egészében leállt, a sportfogadó-szektor soha nem látott helyzetbe került. A kiutat sok szolgáltató az e-sportokban látja, ami tekintve, hogy az e-sport a legdinamikusabban növekvő sportág volt már eddig is, egyáltalán nem meglepő. Külföldön - elsősorban Amerikában és Ázsiában - már óriási népszerűségnek örvendenek ezek a sportfajták, Magyarországon azonban még mérsékeltebb a fogadók érdeklődése. A Hathárom  igyekszik közelebb hozni a fogadókhoz az e-sportokat is, ezért próbálunk érdekes és hasznos cikkekkel bemutatni az e-sport ipart. 

A SBC News angol szakportál a napokban interjút készített az egyik neves külföldi bukméker E-sport traderével és oddsmesterével, amelyet most lefordítva Ti is elolvashattok.  


Mit gondolsz mi lehet az oka, hogy a sportfogadó-szektor ráfordult az e-sportokra, azok után, hogy az élő sportesemények felfüggesztésre kerültek? 

A globális sportélet leállása a legnagyobb kihívást jelenti a sportfogadó-szektor számára. Az e-sport viszont egy olyan terület, amely továbbra is erős és fenntartható pályán van, hiszen a LAN-versenyek zavartalanul működnek online. 

Éppen ezért a professzionális események nagy részét most az e-sport jelenti, amelyet a szolgáltatók és játékszervezők igyekeznek is kiaknázni. 

A mi kínálatunkban 2015 óta szerepelnek az e-sportok, a forgalma pedig azóta is folyamatosan növekszik. Rengeteg embernek van személyes tapasztalata a videó-játékokról, amelyet otthoni kikapcsolódásra, szórakozásra használtak. Emiatt viszont a játékosok nagyon gyorsan megértik a játékszabályokat és elismerik azokat a készségeket, amelyet a profi szintű versenyzéshez szükségesek. 

Továbbá az, hogy a Twitteren, a Youtube-on vagy a fogadóirodáknál élő streamen lehet követni az eseményeket, szintén elősegítik az e-sportok terjedését és a fogadási volumen növekedését. 

Mit gondolsz, az e-sport ipar hosszútávon is képes lesz profitálni a mostani helyzetből, vagy ez csak egy rövidtávú megoldást jelenthet amíg hiányos a sportkínálat? 

Bár a forgalomnövekedést most is látjuk, a legtöbb szolgáltató már megértette az e-sport tartalomba való befektetés jelentőségét. 

A sportfogadó közönség viszonylag gyorsan növekszik és diverzifikálódik, tehát amikor a hagyományos sportnaptár ismét aktivizálódik, az e-sport akkor is abszolút kulcsfontosságú része marad a sportfogadás iparágnak. 

A fogadó játékosok gyorsan megtalálják az utat a labdarúgástól a FIFA-ig, ez megfigyelhető trend most is és egyben egy hosszútávú lehetőség is. Ezeknek a játékoknak a megismerése azt jelentheti, hogy az e-sport tartósan is része lehet a fogadói tevékenységeknek, különösen amiatt, mert a legtöbb esemény az élő futballban ismert szabályok szerint kerül lebonyolításra. 

 

Mindezt szem előtt tartva, milyen lehetőségek vannak az e-sportban? Szerinted mennyire lehet népszerű a fogadók játékosok körében? 

Én hiszek benne, hogy az e-sport bekerülhet a három leginkább fogadott sport közé. Az a tény, hogy a világon bármikor bárhol lehet minőségi élő közvetítést találni az egy masszív plusz pontnak számít. A fogadási volumen erősítésének következő lépése egy hangsúlyosabb marketing megközelítés lesz.

 

A tradicionális sportokhoz képest az e-sportok műfaja széles skálával rendelkezik. Melyek lehetnek azok a játékok, amelyek különösen népszerűvé válhatnak a fogadók körében? 

Általánosságban is elmondható, hogy a profi konzolos játékoknál, mint amilyen például a FIFA, a beérkező forgalom növekszik, ezt a folyamatot a mostani körülmények tovább gyorsítják. Szintén elmondható az is, hogy a multiplayer játékok, az úgynevezett 'betting arena' és a 'first person shooter" (lövöldözős) játékok rendkívül népszerűnek bizonyultak már az elmúlt években is. 

A valóság az, hogy az e-sport tág fogalom. A fogadó játékosok preferenciái változatosak, és ezt jelenti, hogy a sportfogadó irodáknak ezt figyelembe kell venniük és folyamatosan reagálni kell az igényekre. 


Fogadnál e-sportra? Regisztrálj a legjobb e-sportos kínálattal rendelkező    -hez és markold fel a 200 EUR üdvözlő bónuszt! 

sbcnews.co.uk