Bunda

Korábbi Man. City-játékos próbált megbundázni egy svéd rangadót

  • varin

A visszavonult nigériai válogatott egy svéd csúcsrangadó eredményét akarta befolyásolni.

Öt évre eltiltották minden sporttevékenységől Dickson Etuhut, a Manchester City korábbi középpályását. A vádak szerint a 37 éves korábbi futballista egy svéd meccset akart megbundázni még 2017-ben.

Etuhu a korábbi csapattársát, Kenny Stamatopoulost, az AIK Stockholm kapusát próbálta megvesztegetni körülbelül 180 ezer fonttal, hogy játsszon gyengén, miután a csapat első számú kapusa megsérült és Kennynek kellett volna játszania a Göteborg ellen. A portás azonban jelentette az esetet, a Stockholm mérkőzése pedig elmaradt.

Fotó: AFP

Az ügy végül hatalmas médianyilvánosságot kapott Svédországban, a maximálisan kiróható 10 éves eltiltást pedig végül megfelezték, így Etuhu és társa 5 évre lett eltiltva minden sporttevékenységtől a skandináv országban.

Az ítélet egyébként több médium szerint is meglepően enyhe volt, hiszen nem csak arról lehet szó, hogy Etuhu és társa, Jusufi valószínűleg több sikeres bundakísérlet szereplője is lehetett, de a svéd szövetségnek is súlyos pénzösszegbe került az ügy a mérkőzések átszervezése miatt.

Etuhu karrierjét a Manchester Citynél kezdte 18 évesen, majd játszott a Norwichnál, Sunderlandnél és az AIK-nál is, emellett 33-szoros nigériai válogatott. Társa, Alban Jusufi albán és olasz kiscsapatoknál futballozott.