Sportfogadás

Melyik ország állítja elő elsőként a COVID19-vakcinát? Íme a szorzók!

megosztom

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mikorra készülhet el a koronavírus elleni oltóanyag.

Több hónapja óta tart a koronavírus okozta világjárvány, a közvéleményt pedig továbbra is leginkább az foglalkoztatja, mikor lesz vége ennek az egész őrületnek. A járványügyi szakemberek különböző modellek és számítások alapján igyekeznek tájékoztatást adni a várható nehézségekről, de az kijelenthető, hogy biztosat nem tudnak mondani. Sok szakértő azon a véleményen van, hogy végérvényesen csak abban az esetben lehet majd a járvány legyőzését kijelenti, amikor elkészül a COVID 19 elleni védőoltás. 

Bár a mai orvostudomány rendkívül fejlett, egy ilyen, korábban nem ismert vírus ellenszerét nagyon nehéz létrehozni. Az illetékes szakemberek természetesen gőzerővel dolgoznak a megoldáson, ám a különböző előírások, engedélyek és procedúrák tovább nehezítik a folyamatot, így a legoptimistább becslések is még hónapokat jósolnak a vakcina megszületésééig. 

Jelenleg világszerte a kormányok támogatásával több laboratórium, egyetemi kutatócsoport és gyógyszergyártó cég dolgozik azon, hogy megtalálja a COVID19 ellenszerét. Nem csak az idővel, hanem egymással is versenyeznek a kutatók, hiszen aki először előállítja az ellenszert és képes lesz a tömeggyártásra, az nagyon komoly gazdasági előnyökre tehet majd szert. 

Jelenleg több olyan koronavírus elleni vakcina létezik a világban, amely a klinikai tesztek szakaszában jár. 

 

Hogy áll a versenyfutás? 

A jelenlegi - hivatalos - információk szerint az Egyesült Államok jár a legközelebb a védőoltás előállításához. A tesztelés alatt álló vakcinákból kettő amerikai cég nevéhez köthető, míg a harmadik szereplő komoly szereplő egy kínai koprodukció. A kínaiak decemberben végezhetnek a tesztelésekkel, az amerikaiak viszont elképzelhető, hogy csak jövőre jutnak a végére. Az amerikai és a kínai nyomulás nem meglepő, hiszen a világ két vezető gazdasági nagyhatalma óriási összegekkel támogatja a kutatásokat. A védekezés mellett természetesen a presztízs is komoly tényező. 

A járvány elleni küzdelem viszont világszerte zajlik, így napról napra futna be hírek ígéretes eredményekről.

Néhány nappal ezelőtt az oxfordi egyetem vakcinológus professzora nyilatkozta azt, hogy "80%-ig biztos benne", hogy megtalálták a koronavírus ellenszerét és szeptemberre elkészülnek az oltóanyaggal. 

A brit egészségügyi miniszert is megerősítette a hírt és közölte, hogy a brit kormány anyagilag is támogatni kívánja az oxfordi egyetem erőfeszítéseit. 

Szintén a hét elején szólalt meg a témában az Európai Bizottság elnöke is, aki elmondta, hogy  a védőoltás kifejlesztésére világszerte indított kutatási programok sorában a három legígéretesebb közül kettőt az EU-ban folytatják.  A kutatócsoportok tervei szerint hamarosan elindítják a klinikai teszteket, amelyeket azonban még további lépések is követnek majd az engedélyek megszerzéséig és a tömeggyártás beindításáig, de még 2020-ban megkezdődhet a vakcina tömeges előállítása. 

Hogy pontosan melyik cégek illetve kutatócsoportok ezek, az EB elnöke nem árulta el. Az biztos, hogy a német CureVac január óta dolgozik a megoldáson, ez volt az a cég, amelytől Donald Trump amerikai elnök megpróbálta kizárólagossággal megvásárolni az Egyesült Államok számára a védőoltást.  Legutóbb egy osztrák-német-dán közös munkacsoport eredményeiről is lehetett olvasni a hírekben, a bécsi Apeiron Biologics központjában a múlt héten kezdték meg a teszteléseket. 

Az Orosz Szövetségi Orvosbiológia Ügynökség is túl van már egy fejlesztési fázison, az intézet közlése szerint a tesztek júniusban véget érhetnek, a vakcina így 11 hónap múlva készülhet el.

A csütörtöki napon aztán a Chicagói Egyetem is azt közölte, hogy nagyon ígéretes eredményeket sikerült elérniük embereken végzett tesztekkel, a bejelentést követően a Gilead Sciences részvényei nagyon megugrottak az amerikai tőzsdéken. 

Szerencsére ezekből a kijelentésekből és tájékoztatásokból is látható, hogy a világ vezető országai és tudósai pénzt és időt nem sajnálva dolgoznak a védőoltás megalkotásán. 

Mit mondanak a szorzók? 

Bár naprakésznek lenni a témában nem egyszerű, de a fenti sorok után igen érdekes vetni egy pillantást az alábbi táblázatra. Az egyik nemzetközi fogadóiroda ugyanis fogadási lehetőségeket kínál arra az opcióra, hogy melyik ország lesz a védőoltás elleni versenyfutás győztese. 

A szorzók alapján nem meglepő módon az Egyesült Államok a topfavorit, amelyet Kína követ viszonylag tisztes távolságból. A harmadik helyen az a Nagy-Britannia található, amely az oxfordi egyetem kutatóinak köszönhetően elég közel került a megoldáshoz. Ehhez képest a britekre kereken hétszeres szorzón lehet fogadásokat kötni. 

Hogy találom meg ezt a fogadást?
A 22bet irodában a 'Sport' fülre kattintva a bal oldali hasábban található sportágak listázása között a 'Special Bets 2020' menüre kattintva a 'Which country will find the vaccine against COVID-19 first' kategóriára kattintva jutunk el ehhez a fogadási opcióhoz.

Az Európai Unió is elég magas szorzót kapott a fogadóirodától, holott ebben az eseten több ország hatékony együttműködéséről van szó. 

Ezeken a piacokon igazából az tud nagyot szakítani, aki napi szinten jártas az orvostudomány és a biológia világában, de a világhálón fellelhető nyilvános és aktuális információk alapján a britek és az EU szorzója mindenképpen értékes szorzónak tekinthető. 

Szerinted melyik ország lesz a befutó? 

 

>>>REGISZTRÁLOK A 22BET-RE ÉS KÉREM A 35 000 HUF ÜDVÖZLŐ BÓNUSZT<<<

{"headTitle":"Melyik ország találta fel először a COVID19 elleni vakcinát? ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2020-12-30 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"USA","odds":"1.67","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Kína","odds":"3.20","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Nagy-Britannia","odds":"7.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"EU","odds":"8.90","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Kettő vagy több ország csoportja","odds":"12.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Bármely más ország","odds":"14.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}
22bet
megosztom