Nemzetközi foci

Ha folytatódnak is a topligák, egy hatalmas változás lehet a játékban

  • varin

Úgy tűnik, hamarosan megnézhetjük, hogy milyen a futball nézők és VAR nélkül.

Jelen pillanatban nagyon erőteljesen kérdéses, hogy hogyan és milyen körülmények között folytatódnak majd a topligák, ha egyáltalán befejeződnek bármilyen módon a 2019/20-as kiírások. Amellett ugyanis, hogy akár nézők nélkül is rendezhetnek meccseket, további változások is várhatóak az utolsó fordulókban.

Több topligában is felmerültek olyan mini-bajnokságok, amelyeket rövidebb időszak alatt lehetne lezavarni, mint a hátralévő 8-10 meccset. Olyan eshetőségről is lehetett hallani, hogy kizárólag a kiesés elleni küzdelemben és a bajnoki csatározásban érdekelt csapatok lépnének pályára, persze biztosat még sehol sem tudni.

Próbáld ki te is a Logibetet, csatlakozz a nyerőkhöz!

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<

Súlyosan érintheti például a topligákban már bevezetett, ám igencsak kétes megítélésű videóbírót a folytatás. Ha ugyanis érvényben maradnak a különböző távolságtartási korlátozások, akkor igencsak nehéz dolguk lenne az illetékeseknek, hogy a videóbíró révén segítsék a játékvezetők munkáját.

A videóbírós feladatokat jelenleg egyszerre legalább három személynek kell ellátnia, akik közül egy játékvezető.

A kluboknak ugyan rendelkezésükre áll saját VAR-technológia a stadionjaikban, de jelenleg a vitatott ítéletek újranézését egy központi helyen, a Stockley Parkban végzik.

"Ha egyszerre több mérkőzést rendeznek meg, egyszerűen lehetetlen biztonságosan kivitelezni a videóbíró intézményét egy ablaktalan, kis szobából a Stockley Parkban. Esetleg akkor megoldható, ha egyszerre egy mérkőzést rendeznek és minden szereplő tartja a szükséges távolságot a másiktól. Másik megoldás, hogy minden stadionnál lenne egy közvetítő autó, ahol a videózás zajlana, természetesen itt is a minimális távolság betartása mellett.

De a valóság és a józan ész azért azt mutatja, túl magas a kockázat a videóbíró kapcsán, viszont anélkül nem szabadna újraindítani a bajnokságot. Képzeljük csak el, ha az Aston Villa egy lesgól miatt esik ki, amelyet a VAR visszafújt volna... Mekkora lenne a felháborodás, nem?" - világított rá a szituációra Mark Clattenburg szakíró, korábbi játékvezető.

A Premier League mellett még a Serie A-nál jelezték, hogy hasonló cipőben járnak, Marcello Nicchi, az Olasz Játékvezetők Szövetségének elnöke ugyanígy az egészségügyi előírások esetleges megsértésével magyarázta a videóbíró használatának mellőzését.

Annyi bizonyos, hogy a bevezetése óta sok vihart kavart mindenhol a videóbíró, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor az a gondolat sem túlságosan befogadható, hogy a bajnokságok háromnegyedét videóbíróval, egynegyedét pedig anélkül játsszák le...