Szerencsejáték-ipar

Nőtt a fogadási csalások száma, Európa lett az új gócpont

A nemzetközi ernyőszervezet jelentése szerint az első negyedévben 61 gyanús fogadási eseményt detektáltak világszerte.

A nemzetközi sportfogadás szervezőket tömörítő szövetség, az IBIA közzétette a 2020-as év első negyedévének jelentését a gyanús sportfogadásokról. 

A számok alapján elmondható, hogy 36 százalékkal emelkedett a gyanús esetek száma a 2019-es év utolsó negyedévéhez képest és közel 65 százalékkal több az esetszám, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Szám szerint világszerte 61 gyanús esetet észleltek három hónap alatt. 

Khalid Ali, az IBIA vezérigazgatója szerint bár a számok nem túl biztatóak, a várakozások szerint hamarosan visszaszorulnak a próbálkozások. Ugyanakkor kiemelte, hogy a mostani időszakban a csalásra specializálódott csoportosulások igen aktívnak bizonyulnak.

"Az egész iparág a termékek elérhetőségére és az üzleti életképességre összpontosít. Az ágazat számára ez most egy különösen nehéz időszak, amely teli van kihívásokkal. A sportfogadások manipulálása és a korrupcióval szembeni sebezhetőség jelentős veszélyt jelent a piaci szereplőkre nézve. A gyanús esetek száma növekedésnek indult, azzal, hogy a globális események szünetelnek, a vesztegetésre specializálódott csoportok pedig megpróbálják ezt a szituációt kihasználni. Amint a sportélet helyreáll, visszaállhatunk a normális szintre. 

A IBIA továbbra is használja globális monitoring rendszerét a csalások kiszúrására és törekszik arra, hogy megvédje tagjait és a sport tisztaságát ebben a nehéz időben is. Hogy a szektor kilábaljon a válságból, ahhoz a bizalom kulcsfontosságú lesz" - tette hozzá. 

 

Hol ütötték fel fejüket a csalások? 

Mivel a globális sportélet tulajdonképpen teljesen leállt, egyre több olyan bajnokságra, versenysorozatokra lehet fogadni, amelyek "békeidőkben" teljesen radar alatt mozognak. 

A jelentés szerint az elmúlt néhány hétben emelkedett jelentősen a gyanús események száma, a próbálkozások gócpontja pedig Európa, ahol a 61 eset 44%-át észlelték. Ázsiának 30, Afrikának 11% , Dél-Amerikának 10, Észak-Amerikának pedig 5 % a részesedése. 

A legtöbb esetet Oroszországban regisztrálták, szám szerint 11 alkalommal jelzett gyanús aktivitást a monitoring rendszer. 

Sportágakra lebontva nincs túl nagy változás az sztenderdekhez képest, a tenisz továbbra is a legfertőzöttebb sportágnak számít, a 61 esetből 31 ehhez a sporthoz köthető. 18 esetet a labdarúgás, 5 a kosárlabda, 4 az asztalitenisz és egy-egy eset pedig a röplabda, az ökölvívás és krikett sportágából került ki. 


hatharom.com-Tipp: A bundát elkerülni nem egyszerű feladat, de néhány óvintézkedéssel valamelyest megvédhetjük magunkat a kellemetlen meglepetésektől. Lehetőség szerint kerüljük az olyan bajnokságokat és versenyeket, amelyeknek nagyon 'amatőr' jellege van. Törekedjünk arra, hogy csak olyan eseményekre fogadjunk, amelyekre normál időkben is lehet fogadásokat kötni, az új "belépőkkel" bánjunk nagyon óvatosan és kezeljünk fenntartásokkal. Próbáljunk meg ott játszani, ahol van tévés vagy stream-es közvetítés. És különösen fontos, hogy ezekben a hetekben, a tétjeinkkel is bánjunk óvatosabban a szokottnál. 

sbcnews.co.uk