5 perc SF

Mi az a ROI és hogyan számoljam ki? - napi lecke

Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat. Ebben a leckében a ROI-ról és annak számításairól lesz szó. Jó olvasgatást és tanulást kívánunk!

Mit tanultunk eddig? 

Leckesorozatunk ötödik részéhez értünk, ezzel pedig tulajdonképpen egy kisebb mérföldkőhöz is érkeztünk, hiszen a mai leckével bezárólag megtanultuk, hogyan kell belevágni a sportfogadásba, milyen szabályok mentén kell kezelnünk a tőkénket és hogyan érdemes felosztani a bankrollunkat. A mai leckében azt fogjunk megtanulni, hogyan kell kiszámolni az eredményességünket, azaz megnézzük, mi is az a ROI. 

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?
Ha túl sokat veszítek a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj!

Mit jelent a ROI? 

Itt nálunk, a Hathárom oldalán is rengetegszer találkozhattok ezzel a mozaikszóval, ami nyilván nem véletlen, a ROI ugyanis az egyik legfontosabb mutató a sportfogadás világában. 

A ROI (Return On Investment) a pénzügyi életben használatos kifejezés és azt hivatott megmutatni, hogy a befektetett tőkéhez mekkora megtérülés társul. A ROI egy százalékos arányszám, mely a játékos által termelt profitot az összes befektetett tét arányában vizsgálja. 

A ROI kiszámolása azért fontos, mert a megkapott százalékos érték segítségével tisztán láthatjuk, hogy mennyire vagyunk sikeresek vagy éppen sikertelenek a sportfogadásban. 

Hogyan tudom kiszámolni a ROI-mat? 

Bár a hobbi fogadók többsége csak legyint a kifejezés hallatán, a profik számára a ROI egy elengedhetetlen szám a munkájukhoz.  A ROI kiszámítása valójában rendkívül egyszerű és egyáltalán nem igényel komolyabb szakértelmet. Ahogy fentebb is írtuk, kiszámítása módja a következő: az elért profitot kell az összes megforgatott tőkéve együtt vizsgálni, méghozzá úgy, hogy a profitot elosztjuk az összes téttel, majd megszorozzuk százzal. Íme a képlet: 

 

ROI = Profit/befektetett tét x 100 

 

Hogy egy példával is szemléltessük az egyenletet. Március hónapban 30 tippet játszottál meg és mivel állandó téten játszol, mindegyik tippre 1000 forintot kockáztattál. Ez azt jelenti, hogy a megforgatott pénzed vagyis a befektetett összeged 30 ezer forint. A profitod ebben az időszakban 1850 forint lett, így ezt a számot elosztjuk a befektetett összeg nagyságával, majd megszorozzuk százzal. Az eredmény a példa esetében +6,1%. 

 

Mi számít jó ROI-nak?

A ROI-érték értelemszerűen lehet pozitív és negatív egyaránt. Ha így vizsgáljuk a minőséget, akkor nyilván minden pozitív tartományba eső ROI-szám jónak mondható. A konzervatív nézetek szerint a 2-5% közé eső ROI-k már jónak mondhatóak, az +5% feletti számok pedig már kifejezetten profitábilis eredménynek nevethetőek. Ha valaki képes kétszámjegyű pozitív ROI-val tippelni, az már az abszolút profi kategória. 

 

Miért fontos a ROI-t figyelni és számolni? 

Bár a ROI rendkívül fontos (alap)eleme a sportfogadásnak, azért közel sem jelent mindent. A sportfogadásban való sikerességedet nem a ROI határozza meg, hanem a profitod nagysága.

Minél nagyobb a befektetett tőkéd, annál kisebb ROI-val is képes lehetsz mérhető profitot felmutatni. A megforgatott összeget pedig két módon tudod befolyásolni: a tippek számával és/vagy a tétek nagyságával.  Ha sok tippet játszol meg kis összegekkel, akkor is képes lehetsz magas tőkét megforgatni, de ha kevés tippet játszol meg magasabb téteken, akkor is elérheted a céljaidat.  Hogy melyik utat választod, az csak rajtad áll, hiszen Te ismered legjobban a sportfogadó szokásaidat. 

Ahogy az első leckében már megtanultad, érdemes táblázatot vezetni a megjátszott tippjeidről. Az ott vezetett statisztikáidból villámgyorsan megállapíthatod a ROI-dat, folyamatosan lehetőséged lesz monitorozni a számaidat és ezáltal sokkal könnyebb lesz meghoznod a döntéseidet a sikerességet érdekében. 

Töltsd le ingyenes segédeszközünket, amiben könnyedén vezetheted a fogadásaidat és így mindig pontosan láthatod, hogy mennyire vagy nyereséges vagy veszteséges fogadó!