5 perc SF

Ha túl sokat veszítek az a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj! - napi lecke

Új rovattal jelentkezik a Hathárom! Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat. Jó olvasgatást és tanulást kívánunk!

A hétfőn elindult 5 perc sportfogadás sorozatunkban igyekszünk az alapoktól végigvenni kedvenc hobbink/szakmánk minden csínját-bínját. Az eddigi részekben elsősorban a bankroll-menedzsmenttel és az induló lépésekkel foglalkoztunk - ezeket az epizódokat itt olvashatjátok el. Most egy kicsit kevésbé egzakt témával foglalkozunk, ám nagyon fontos, hogy mind a bankrollunkon, mind a fejünkben tudjuk kezelni azt, ha túl sokat nyerünk vagy túl sokat veszítünk.

A tét megváltoztatása

Mint azt már az előző leckékben megtanultuk, használhatunk flat stake-es rendszert és skálás módszert is. Előbbi esetében minden tippet ugyanannyival fogadunk meg, míg utóbbi esetében egy 10-es skálán lőjük be a tipperősséget. Erről a korábbi leckékben olvashatsz bővebben.

Azonban előfordulhat, hogy a kezdő bankrollunk leolvad 20-30%-kal, esetleg nyerünk annyit, hogy érdemes kicsit újraszámolni a rollt. Fontos, hogy ilyen nagyobb változásokat követően igazítsuk a tétünket az aktuális egyenleghez, hiszen ha mondjuk elveszítjük a kezdeti rollunk 30%-át, akkor már könnyelműség lenne a korábban meghatározott arányokkal fogadni. Ám a sportfogadásnak nem csak szakmai és számszaki, de lelki tényezői is vannak.

Amíg ugyanis a puszta matematika és a lefektetett szabályok megoldják a bankroll-kezelést, addig fejben nem biztos, hogy olyan jól tudjuk kezelni a túl nagy veszteségeket vagy nyereményeket.

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?

Túl sokat veszítettem

Kiemelten fontos mindenkinek megértenie, hogy a sportfogadás - ha jól felépített rendszerről, határozott tervekről és konzekvens bankroll-menedzsmentről van szó -, akkor maratonfutás, nem pedig sprint. Azt pedig még fontosabb tudni, hogy nincsen szerencsejáték rossz szériák nélkül, nincs olyan, hogy valaki minden héten, hónapban mindig nyer, a legjobb tipstereknél is beüt a downswing.

A profi tippadók nem csak attól profik, hogy (leegyszerűsítve) a jó tippek dominálnak a rosszakkal szemben, de utóbbiakat is jól tudják kezelni fejben, ugyanolyan konzekvensek és hidegvérűek maradnak, mint a jó formában.

A sportfogadás élethosszig tartó tanulási folyamat, így soha nem állhat meg a számaink feltérképezése, az okok keresése és következtetések levonása. Fontos állandóan monitorozni a statisztikáinkat, megtalálni és kiszűrni a gyenge pontokat, legyen az akár egy bajnokságban elért eredmény, akár mondjuk a tippelési folyamat.

Az internet (és így például a Hathárom is) tele van oktatóanyagokkal, amelyek révén különböző fogadási szisztémákról olvashatsz, megtudhatod, más hogyan elemez egy meccset, bővítheted ismereteidet a fogadási típusokat vagy statisztikai bázisokat illetően. Ezt attól függetlenül is érdemes megtenni, hogy éppen jó vagy rossz szériában vagy.

Sose felejtsd el, attól még, hogy egyes időszakokban nem nyersz és csökken az egyenleged, közel sem biztos, hogy bármit rosszul csinálsz. Annak felismerése viszont, hogy valahol hibázol, óriási eredménynek számít!

Túl sokat nyertem

Bizonyos értelemben ez a nagyobb veszélyfaktor, ezt lényegesen nehezebben tudják a fogadók lekezelni, mint ha veszítenének. A sok nyertes tipp és a jó széria hajlamos könnyelművé tenni az embert, úgy érzi, nincs szüksége annyi elemzésre, munkára, hiszen a tippek jönnek maguktól is. Ez totális tévhit, amely hajlamos megbosszulni magát.

Bár valóban vannak olyan szériák, amikor mindegy, mennyit elemzel, akkor is buksz és vannak olyanok is, amikor légpuskával is eltalálnád a Holdat, hosszútávon valójában az fog megmutatkozni, mennyi energiát is tettél a tippekbe, ez pedig nem 5, 10 vagy 100 tippről szól, hanem sokkal többről.

Szintén nem mindegy, hogy hogyan éled meg a nyereményed, mit kezdesz a profittal. Ez teljesen személyiségfüggő, hiszen vannak, akiknek ez csak "munka" és a bankroll változását természetes folyamatként élik meg, míg mások szeretik, ha látható nyoma is van a profitjuknak. Éppen ezért jó ötlet lehet, ha a nyeremény egy részét olykor-olykor kiutalod magadnak és abból veszel valamit, esetleg elviszed a szeretteidet nyaralni, kikapcsolódni, hogy ők is lássák, tényleg van haszna a sportfogadásnak.

Egyrészt ez a nyeremény még jól jöhet akkor, ha egy rosszabb széria esetén újra kell tölteni a bankrollunkat, másrészt kézzelfogható eredménye lesz annak, hogy sportfogadással nyertél, ami rendkívül felemelő érzés. Ha a befektetett munka és szakértelem tárgyi javakban materializálódik, akkor azt a pénzt már nem veszítheted el egy rossz fogadással.

Hosszú ideje stagnálok

Ha hosszútávon nagyjából nullás fogadó vagy, az sokkal inkább biztató és jó jel, mint rossz. Egyrészt az 5-8%-os haszonkulccsal dolgozó fogadóirodák ellen a 0%-os profit már azt jelenti, hogy sikerült legyőznöd őket, másrészt pedig semmibe nem került a szórakozás és izgalom, amelyet megváltottál magadnak.

Ha nem veszítesz, az már egyértelmű jele annak, hogy van benned potenciál, csupán még egy kis tanulásra és extra erőfeszítésre van szükség, hogy a 0% mondjuk 2-3% legyen.


Bárhogyan is alakuljon a sportfogadói karriered, soha nem érkezhetsz el arra a pontra, amikor már úgy gondolod, mindent tudsz és nincs szükséged további tanulásra. Mindig lesznek új fogadási lehetőségek, új promóciók, szélesebb statisztikai repertoár és hasznos tanítóanyagok, amelyekből okulhatsz, a szakértelmed bővítése pedig előbb-utóbb a bankrollodon is meglátszik majd.