Válogatás

Íme néhány király focis film unaloműzőnek!

  • mr.blonde
megosztom

Sajnos futballmeccsekből nem sokat lehet látni mostanában a tévében, az elvonási tüneteket viszont csillapíthatjuk az ismétlések nézésével vagy esetleg egy-két jó focis mozival.

Az elátkozott Leeds United (2009)

Igaz történet az 1970-es évek Angliájából. Akkoriban a szigetországban a Leeds United volt 'a csapat', ám a sikerkovács edző Don Revie elhagyja a klubot, miután felkérik szövetségi kapitánynak 1974-ben. Ekkor fordult elő először ugyanis, hogy Anglia nem jutott ki egy foci-vb-re, Revie-ben pedig a megváltót látták a szövetségben. 

A film az utódjának kinevezett és a kor Mourinhójának is nevezhető Brian Clough történetét meséli el. Clough fiatal és szemtelen tréner volt,  módszerei pedig megosztották a szakmát, így kevés esélyt adtak arra, hogy túlszárnyalja az félistenként tisztelt Don Revie-t. Azonban ő ezt másképp gondolta, bízott a sikerben, önbizalmára pedig jellemző volt, hogy kinevezésekor úgy fogalmazott: "azt nem mondanám, hogy én vagyok a legjobb angol edző, de az biztos, hogy benne vagyok a top egyben".

A Clough és állandó segítője, Peter Taylor duója korábban bajnoki címet nyert a Derby Countyval 1972-ben, de a Leedsnél 44 nap után csúfosan megbuktak. A film erre az időszakra fókuszál, de történelmi ugrásaival az egész akkori angol futballközegbe betekintést nyerünk. 

Brian Clough később a Nottingham Forrestnél közel 20 évig dolgozott, egy igazi legendává vált, hiszen irányításával kétszer nyert BEK-et a csapat. Minden idők egyik legjobb angol edzőjeként és a sportág egyik megújítójaként él máig a köztudatban. 

Góól (2005)

Könnyen fogyasztható limonádéfilm ez a 2005-ben készült 'múvi', ami egy szegény mexikói bevándorló srác fiktív történetét mutatja be. Santiago álma, hogy híres focista legyen, de ez az út nyilván rögösnek bizonyul. Klasszikus történetvezetést láthatunk, az alacsonyabb amatőr ligából sikerül bekerülnie a Newcastle Unitedbe, majd ott gyorsan jönnek a sikerek és a kudarcok. Felbukkannak a filmben olyan sztárok is, mint David Bechkam, Zinedine Zidane és Alan Shearer is. A Góólnak folytatása is készült, ahol már a Real Madrid a 'helyszín'. Túl sokat ne várjunk azért a filmtől, de családi körben eltöltött szűk két órányi kikapcsolódásnak bőven megteszi. 


Futballfaktor (2004)

Talán ez a film az egyik legjobb mozi, ami valaha a labdarúgásról készült. A középpontban nem maga a játék, hanem az életérzés szerepel, néhány Chelsea-huligán szemszögéből megvilágítva. A korrajz és a milliő zseniális, Danny Dyer alakítása, David Guetta címzenéje, a parádés párbeszédek, olykor vicces, máskor kőkemény jelenetek egyvelege kifejezetten élvezetes kikapcsolódást nyújthat a futball szerelmeseinek. Szigorúan felnőtteknek. 


Huligánok (2008)

A Futballfaktor sikere el is indított egy kisebb hullámot, a következő években többen is megpróbálták megcsinálni a saját tuti filmjüket a témában. A Huligánok is egy koppintásnak tűnik, de legalább igényesen el lett készítve. 

A főszereplő Zsákos Frodó, azaz Elijah Wood, egy amerikai diákot alakít, aki önmagát keresve egy egyetemi kirúgás után Londonban köt ki. Összehaverkodik néhány húzós taggal, akik a Green Street Elit banda tagjai, ami a West Ham United kemény magjának számít. Sok bunyó, véres jelenet és dráma jellemzi a filmet, ami +18-as besorolást kapott, szóval ne a kisgyerekkel az oldalunkon üljünk le megnézni. A második részt pedig inkább sehogyan se, mert az kifejezetten kínosra sikeredett...

Menekülés a győzelembe (1981)

Valószínűleg nincs olyan focibolond, aki ne látta volna, de legalábbis ne ismerné ezt a filmet. Az 1981-es alkotás főszereplője Sylvester Stallone, a filmet pedig Budapesten, a régi MTK stadionban forgatták. 

Fotó:magyarfutball.hu

A történet a második világháború idején játszódik Párizsban, egy büntetőtáborban, ahol a náci fegyőrök és a rabok készülnek a nagy meccsre. Stallone nem a sztárcsatárt, hanem a kapust alakítja, mert a gólokat nem más, mint a brazil Pelé lövi. Az Oscar-díjas Michael Cane és a szintén Oscar-díjas Max von Sydow alakítása is remek, és még a történet sem olyan kiszámítható, mint gondolnánk. 

 

Két félidő a pokolban (1961)

A többek között Sinkovics Imre, Garas Dezső, Koltai János és Márkus László főszereplésével készült Fábri Zoltán-filmben magyar foglyok a második világháború idején egy ukrán munkatáborban próbálnak túlélni, amihez a futball lehet a megoldás. Ez volt az első komolyabb focis film, amolyan műfajt is teremtett a rabok az őrök ellen felállással.

port.hu

A fekete-fehér alkotás főszereplője, Ónodi, az egykori profi sztárcsatár, aki parancsba kapja, hogy grundoljon össze egy csapatot a foglyokból, mivel a Führer közelgő születésnapja alkalmából a német őrök meccset akarnak játszani. És persze nyerni. Ez viszont nem akar összejönni nekik, mert a magyarok jobbak náluk, ám ez a film mégsem végződik happy enddel. Nem egy könnyű darab, viszont igazi klasszikus, amire megéri rászánni az időt. 


Gépállat SC (1995)

A Gépállat SC  egy börtönfilm, a főszerepben a Premier League egykori kőkemény profijával, Vinnie Jones-szal. A film hőse Danny, az angol válogatott csapatkapitánya, akit körbevesz a pénz és a csillogás. Emberünk azonban közel sem egy szentfazék és az angol-német meccset megbundázza, naná, hogy lebukik, így kattan is a bilincs.  

A gonosz börtönigazgató magának akarja Anglia legnagyobb sztárját, aki viszont nem hagyja magát. A történet nem túl eredeti, de legalább vicces, Vinnie Jones pedig talán ebben a filmben kapta a leginkább testhez álló szerepét. Láthatunk a kor legismertebb angol színészei közül is jó párat, például Jason Stathamet, aki a kattant kapus figuráját parádésan hozza. 

Ha eljön a szombat (1996)

Alighanem a film főszereplőjének karakterét sokan ismerik a való életből is, hiszen minden futballszerető embernek volt legalább egy olyan csapattársa vagy haverja, aki hasonlított ehhez a fickóhoz. A sheffieldi sörgyárban dolgozó Jimmy Muir (Sean Bean) a foci megszállottja, mindemellett masszívan iszik, senki és semmi nem érdekli, csak és kizárólag a labdarúgás.

A helyi amatőrcsapat tagjaként figyel fel rá egy tehetségkutató és megszervez számára egy próbajátékot a Sheffield Unitednél. Ez egy óriási lehetőség lehetne Jimmy számára, azonban a bemutatkozási lehetőség előtti este úgy berúg, hogy másnap alig bír lábra állni. Angliában óriási siker volt ez a film, mára pedig már klasszikusként emlegetik. Kedves történet az emberi akaratról és az élet nehézségeiről, központban persze a focival. Amatőr focistáknak kötelező darab. 


Neked mi a kedvenc focis filmed? 

 

megosztom