Szerencsejáték-ipar

Így szenved az iparág a koronavírus miatt

  • varin

Brutális veszteségeket okozhat a szektor szereplőinél a koronavírus.

Szinte teljesen leállt a sportélet a világban, szünetelnek a topbajnokságok, a nemzetközi kupacsaták, hónapokra felfüggesztették a tenisztornákat, és a legtöbb csapatsportág ligáit is. Ám a pauza nem csak az öreg kontinenset érinti, hiszen Ázsiában is leálltak a bajnokságok, miként az NBA és az NHL is felfüggesztette tevékenységét. Hogy mekkora hatalmas érvágást jelent ez a szerencsejáték-iparban, arról már több tanulmány is készült.

Fotó: Draftkings Nation

A koronavírus által leginkább sújtott területen, Olaszországban két szolgáltató, a Snaitech és a Newgioco is bezárta irodáit és internetes kávézóit, így gyakorlatilag már a teljes országban nem lehet offline fogadni, kizárólag online. 

A szektor szereplői szerint elsősorban nem is az jelenti a problémát, hogy az emberek az offline fogadástól az online felé kénytelenek tolódni a zárva tartó üzletek miatt, sokkal inkább az események számának visszaesése miatt éreztetheti komolyan hatását a koronavírus a szerencsejáték-iparban.

"Az egy teljesen természetes folyamat, hogy ilyenkor a játékosok az interneten fogadnak, ez pedig valamelyest enyhíti a fájdalmat, de egyrészt nem mindenki hajlandó átváltani erre a formátumra, másrészt pedig ha hónapokig sportesemények sem lesznek, akkor nagy probléma elé nézünk" - nyilatkozta Kevin Dale, a Gambling Insider szakértője.

A 20 éves fogadói tapasztalattal rendelkező elemző ugyanakkor kitért arra, hogy a zártkapus mérkőzések egy speciális helyzetet teremtenek, amely a fogadók számára is egy izgalmas, új környezetet teremthet.

Fotó: Legal Sports Report

"Ha lesznek mérkőzések, akkor egy olyan tényezőt kell figyelembe venniük a fogadóknak, amelyre eddig kevesen gondoltak igazán, ez pedig a hazai pálya előnye, illetve annak esetleges elvesztése, mérséklődése. Ha mint fogadó, úgy érzed, hogy ez nincs kellően beleépítve az oddsokba és a fogadóirodák nem veszik figyelembe eléggé az üres lelátók jelentőségét, érdemes lesz a vendégcsapatokra fogadni" - adott tanácsot Dale.

Ezzel pontosan összefüggésben lehet egyébként az a tény, amelyet mi is megírtunk az OTP Bank Liga kapcsán, hiszen azt tapasztaltuk, hogy nem minden bukméker építi bele a szorzóiba eléggé a hazai pálya erejének visszaesését.

És hogy mit jelent pontosan a számok nyelvén a koronavírus és annak hatásai? A Daily Mail konkrét adatokat is közölt, amelyek a legnagyobb szigetországi bukmékerek részvényeinek változásait veszik alapul. Ezek alapján az iparág körülbelül kétmilliárd dolláros veszteséget szenved majd el, amelyet valószínűleg csak az menthet meg részben, ha az Európa-bajnokság vagy az olimpia mégis megrendezésre kerül...