Serie A

A koronavírus írhatja át az olasz élvonal hétvégéjét

  • varin

Fogadási szempontból nagyon nehéz ügyünk van a Serie A hétvégi fordulójával kapcsolatban. Végigvettük a legfontosabb gondolatokat.

Kár tagadni, hogy az olasz élvonalra és annak mérkőzéseire súlyosan rányomja a bélyegét a jelenleg már Európát is elérő koronavírus és ennek eredménye, a pánikhangulat - ezt a tényezőt pedig még a sportfogadásból sem szabad kihagyni. Hogy milyen hatásai is lehetnek ennek, illetve mindez hogyan vetülhet le fogadási szempontból, arról próbáltam néhány teóriát felállítani, amelyeket fontosabb oddsmozgásokkal is "fűszereztem".

Fotó: time24

Zárt kapu - Nem zárt kapu

Több észak-olaszországi tartományban is vesztegzár lépett életbe, így szigorú intézkedéseket vezettek be a helyi lakossággal szemben. A csütörtökön, nézők, újságírók és sajtós munkatársak nélkül megrendezett Inter-Ludogorec EL-találkozót követően szombaton és vasárnap hat mérkőzésre kerül sor szurkolói jelenlét nélkül.

Az olasz szövetség nem engedélyezte a kluboknak a halasztást, amelynek oka a nyári Európa-bajnokság.

A karantén miatt az Udinese-Fiorentina, Milan-Genoa, Parma-SPAL, Sassuolo-Brescia, Juventus-Inter és Sampdoria-Verona - vagyis az északi mérkőzéseket - nézők nélkül rendezik, míg a Lazio-Bologna, Napoli-Torino, Cagliari-Roma és Lecce-Atalanta találkozókra bemehetnek az érdeklődők.

Más sportágakban és alacsonyabb ligákban viszont rendszeresek a halasztások, miként például a teljes japán bajnokságot is felfüggesztették. De bajban lehetnek a különböző olaszországi kupamérkőzések is a jövőben, nem kizárt például, hogy a Juve-Lyon összecsapást Torinótól délebbre rendezik meg.

 

Az oddsváltozások

A hazai győzelem szorzója mind a hat érintett mérkőzésen nőtt, van, ahol több tizedet is, míg van, ahol csak két századot. Ez annak fényében egyáltalán nem csoda, hogy a Milan vezetősége jelezte, szeretnének halasztást kérni, míg Maurizio Sarri, a Juventus trénere külön kiemelte, hogy egy Derby d'Italia esetében nézők nélkül semmi értelme megrendezni a meccset.

Oddsváltozások az érintett meccseken
Mérkőzés Hazai nyitóodds Hazai odds szombaton
Udinese-Fiorentina 2.80 3.00
Milan-Genoa 1.53 1.66
Parma-Spal 1.90 2.05
Sassuolo-Brescia 1.70 1.72
Juventus-Inter 2.00 2.25
Sampdoria-Verona 2.40 2.70

Ugyanakkor nem kizárt, hogy esetleg túlértékelik a fogadók ezt a faktort, hiszen az Udinese-Fiorentina két gyenge formában lévő csapat meccse lesz, amely gárdákat csupán két hely és két pont választ el egymástól, mégis idegenben favorit a Fio.

De említhetnénk a Parma-Spal meccset is, ahol már 2-szeres oddson fogadhatunk az idegenben legkevesebb pontot gyűjtő, zsinórban öt vereségből érkező ferrarai csapat ellen, a hazai pályán kiváló parmai együttesre.

Fertőzött futballista a Serie C-ben
A koronavírus eddig ismert egyetlen profi futballista fertőzöttje egy 22 éves játékos, a harmadosztályú Pianese játékosa, King Udoh. Az olasz-nigériai kettős állampolgár már a múlt hétvégén is rosszul érezte magát, így nem lépett pályára a Juventus u23 elleni találkozón. Udoh-t karanténban kezelik, jól érzi magát, de a tesztje pozitív lett a vírusra - írja a La Nazione.

A többi piacot vizsgálva az sem kérdés, hogy a lapoknál is számításba vannak véve a körülmények, hiszen hiába rendeznek parázsnak tűnő összecsapásokat, a legmagasabb line 6.0 a hétvégén, de abból is csak három találkozó van. A bukik tehát úgy matekoznak, hogy nézők nélkül annyi kártya sem lesz, ami egy érdekes gondolat, ugyanakkor mint azt a holnapi Juve-Inter meccs beharangozójában is olvashatjátok majd, nem biztos, hogy minden esetben megállja majd a helyét.

 

A vírus lélektana

Rendkívül nehéz megfejteni, hogyan is csapódhat le a játékosokban és a pályákon a vírus ténye, de azt azért talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egész fertőzésnek jelenleg még jóval nagyobb a füstje, mint a lángja. Én úgy vélem, olyan igazán nagy hatása nem lesz a mérkőzésekre a pánikhangulat, itt azért nem olyan esetről van szó, mint mondjuk Davide Astori halála, ahol egy konkrét katasztrófa árnyékolja be a teljes fordulót. Ráadásul tele leszünk olyan óriási téttel bíró meccsekkel, mint a Sampdoria-Verona, a Juventus-Inter vagy a Cagliari-Roma.

Mindazonáltal nem árt élőben is figyelemmel követni a mérkőzéseket, hiszen a különleges körülmények óvatosságra inthetik a fogadókat, ebből pedig egyértelműen live-ban érdemes leginkább hasznot húzni.

UPDATE: A Juventus–Internazionale rangadót, s további négy mérkőzést, az Udinese–Fiorentina, a Milan–Genoa, a Parma–SPAL és a Sassuolo–Brescia találkozót május 13-ra halasztották az olasz labdarúgó-bajnokság e hétvégi, 26. fordulójából a koronavírus miatt – döntött róla szombat délelőtt a bajnoki küzdelmeket szervező Serie A vezetősége. (Forrás: NSO)

2020-02-29;55
2020-03-01;55
2020-03-02;55