Sportfogadás

Jön a 92. Oscar-gála - tippek, érdekességek

megosztom

Hétfő hajnalban díjazzák a filmvilág legjobbjait. Mi természetesen erre is megtehetjük a tétjeinket, a hatharom.com két "filmszakija", Cesc18 és Varin pedig meg is osztotta gondolatait az esélyesekkel kapcsolatban.

Fotó: port.hu

A legfontosabb kategóriák

Hogy az Oscarra való fogadás miért is az egyik legérdekesebb speciális piac, azt talán az idei év szemlélteti legjobban. Ha végignézzük az elmúlt hónapok oddsváltozásait, azt láthatjuk, hogy szinte megőrült minden, a favoritokból underdogok, az underdogokból favoritok lettek egy rövid időszak leforgása alatt, amivel nagyon szép pénzt lehetett keresni, avagy bukni.

Ezúttal a furcsaságok a legfőbb kategóriát érintették leginkább, hiszen a legjobb film esetében lassan meg sem tudjuk számolni, hány különböző favorit váltotta egymást, mindenesetre volt a legesélyesebb a szobrocskára a most 4-szeres szorzóval rakható Parasite, a 8-szoros oddson álló Volt egyszer egy... Hollywood, a 12-szeres Joker vagy az egészen 67-ig felrepülő The Irishman is, hogy aztán a záróoddsoknál az 1917 tűnjön befutónak.

A legfontosabb kategóriáknál az oddsok változása szoros összefüggésben van a többi díjkiosztó eredményével, és mint azt az alábbi táblázatban is láthatjátok, sok esetben a korábbi átadók eredményéből lehet és érdemes is következtetni az Oscar-szobrocskák nyerteseire. Az 1917 ilyen stílusú előretörése nem meglepő, hiszen végigkaszálta a "felhozó" gálákat. A teljesség igénye nélkül: a Golden Globe-on a legjobb dráma, a Producers Guildon és a BAFTA-díjátadón pedig a legjobb film lett Sam Mendes műve, míg az angol Sir, vagyis az 54 éves rendező mindenhol a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta meg. Hogy vajon ennek fényében mennyire lefutott a legjobb film trófeája, abban azért kételkedünk, és kicsit jobban is a mélyére ástunk az ügynek.


 

Könnyű dolgunk mindenesetre nekünk sincsen, szinte mind a kilenc esélyesről bőségesen lehet pozitív kritikákat olvasni. Az utóbbi hetekben a Kisasszonyok (Little Women) volt előtérben, de dicsérték sokan a Házassági történet (Marriage Story) őszinteségét is. A legtöbb elemző viszont ha nem is egyértelműen, de azért az 1917 győzelmét várja.

A Gold Derby szakportálnál a 23 szakértőből 16-an voksoltak az 1917-re, 6-an a Parasite-ra, 4-en a Once Upon a Time...-ra és mindössze 1 ember szerint nyer a Joker.

Akár hihetünk is a neves szakértői stábnak, hiszen többek között a Variety, a TCM, a Fandango, az USA Today, a Fox News, a Yahoo, az Indiewire és az IMDb szakírója szavazott, de azért az 1.35-1.45-ös szorzó az I. világháborús filmre azt mondatja velünk, érhet itt még meglepetés minket.


Cesc18: Az elmúlt években nem volt szerencsés favoritnak lenni a legjobb film kategóriájában, hiszen tavaly a Roma, 2017-ben pedig a La La Land szájából énekelték ki a sajtot, pedig mindkét alkotás sikeréről meg voltak győződve a szakértők. Az 1917 is aggódhat, még ha az elmúlt hetekben szépen be is gyűjtötte a rangos díjátadók díjait. Adódik a kérdés, hogy ki okozhat meglepetést? A Volt egyszer egy... Hollywood erős kandidált erre, de én még nagyobb potenciált látok a Parasite-ban. Bár nem láttam a filmet - ellentétben Tarantino művével, ami számomra kissé csalódás volt -, de azt olvastam, hogy

a Parasite-ban remekül egyensúlyban van a komédia és a dráma, illetve feltár olyan szociális témákat, mint a gazdasági megosztottság, ezekért pedig széles körben dicséretet kapott a film. 

Bong Joon-ho alkotása lehet egyébként az első idegennyelvű film, amely ebben a kategóriában elnyeri a szobrot. 

Én azt mondom, hogy némi pénzmagot 4 körüli szorzón megér a Parasite. 

A többi főbb kategóriában már nincs merszem - és talán értelme sincs - az underdogok közül szemezgetni. Talán még Bong Joon-ho-n lehetne elgondolkozni, de mivel a rendezők díjátadóján Sam Mendes lett a befutó, így kevés esély mutatkozik rá, hogy az Oscar szobrocskája ne nála kössön ki. 


A többi főbb kategóriát viszont igen könnyedén intézhetjük el, hiszen a frontrunnerek az első oddsok óta állandóak, óriási meglepetés lenne, ha bárki is borítani tudná a papírformát. A legjobb férfi főszereplő Joaquin Phoenix (1.02) lesz, a nőknél Renee Zellweger (1.03) a befutó, a rendezők között Sam Mendestől (1.16) nem lehet elvenni az újabb elismerést, míg a mellékszereplők esetében Brad Pitt (1.02) és Laura Dern (1.04) írhatják már lassan a beszédüket.

Egyéb kategóriák

Összességében egyébként az elmondható, hogy hiába a Netflix népszerűségének elképesztő mértékű növekedése, ez az év sem az online tartalomszolgáltató esztendeje lesz az Oscar-gálán, hiszen ahogyan tavaly nagyot bukott a Roma, úgy idén a The Irishman hasalhat el - ebben persze Martin Scorsese nevének is komoly szerepe van. Nem is véletlen, hogy a Netflix 1.5-ös határral húzta meg a határt azzal kapcsolatban, hogy hány aranyszobrot is kap a csatorna, így igen ritkán találkozhatunk a többi kategóriánál is Netflix-darabbal a favoritok között.

A korábbi években nagy hangsúlyt fektettünk két furcsa kategóriára, a legjobb hangvágásra és keverésre, amelyek sokszor kéz a kézben jár. Idén mindkét esetben favorit az 1917, ráadásul nem is követték el azt a malőrt az irodák, amelyet az elmúlt években néha azért igen, vagyis hogy teljesen más favoritot kiáltottak ki ezeken a piacokon. A háborús dráma egyik kihívója a Ford vs. Ferrari lehet, amely az MPSE-n, vagyis a filmvilág hangosításával és zenéjével foglalkozó The Motion Picture Sound Editors gáláján el is vitte a két fontos díj közül az egyiket az 1917 elől. Ennek ellenére 1.30 körüli szorzóért fogadhatunk a Mendes-filmre, és mi nem is nagyon merünk ellentmondani az oddsoknak...

Hol fogadhatok az Oscar-gálára?
Partnerirodáink közül a    , az    , a    és a    is széles kínálattal várja a játékosokat. A Bet365 és az Unibet esetében minden kategóriában helyezhetünk el téteket, míg a partypoker olyan speciális ajánlottak vár minket, mint például hogy kit említenek meg utoljára az "In Memoriam" résznél, nyer-e Oscart Netflix-produkció vagy hány díjjal végzi a Joker.

Rengeteg kategóriában van toronymagas favorit, amelyekkel olyan nagyon nem is érdemes foglalkozni. Érdemes megnézni azonban néhány szoros küzdelmet, ilyen lehet például a legjobb adaptált forgatókönyv. Ahány elemzés, annyi tipp, így elég nehéz megfejteni, hogy a Jojo Rabbit, Little Women, The Irishman, Joker, The Two Popes ötösfogatból melyik is lesz a befutó. Az oddsok, a korábbi BAFTA-díj és a kritikusok is azt mondják, a Jojo Rabbit tűnik befutónak, és Taika Waititi komédia-drámája állítólag tényleg rendkívül szórakoztató lett, de mi azért bízunk a Kisasszonyokban. A USC egyik írója nagy szaktekintélyként ismert ebben a témában, az utolsó tíz évből nyolcszor eltalálta a győztest és most bizony Greta Gerwig filmjének adná az elismerést. Bukitól függően 2.50-3.00-szoros oddson rakható a Little Women, és mi itt várjuk a gála egyik meglepetését.


Fotó: flipboard.com

Cesc18: Az adaptált forgatókönyv kategóriája tényleg érdekes, ugyanis a legtöbb szakértő véleménye megegyezik, hogy a Jojo Rabbit az egyik legjobb alkotás, viszont a Little Women borzasztó erős kihívója. Greta Gerwig éppen azt tette a Little Women forgatókönyvével, amit egy nagyszerű adaptációnak tudnia kell: fogott egy létező dolgot és egy teljesen új, más perspektívából mutatta be. Az sem mellékes, hogy a Little Women az amerikai irodalom egyik legismertebb novellája. Itt tehát simán megeshet, hogy a favoritnak számító Jojo Rabbit elbukik.


Totális a káosz a legjobb eredeti forgatókönyvnél is. Ha Tarantino rendezői és filmes díj nélkül marad a Once Uponnal, az nagyon nagy meglepetés lenne, az a helyzet, hogy egyik kategóriában sem favorit, talán itt esélyes a szobrocskája. A Golden Globe-ot behúzta, a BAFTA-n bukott, egyes szakíróknál a Marriage Story befutó, míg a szorzók a Parasite sikerét vetítik előre. Érdekes küzdelem lesz...

Az Oscar történetében a Parasite lehet a hatodik nem angol nyelvű forgatókönyv, amely nyer a kategóriában, utoljára 17 éve fordult elő ilyesmi.

Hogy az Oscaron mennyire nehéz megtippelni egy-egy kategóriát, arról a legjobb vizuális effektek kategóriája tanúskodik számunkra. Akadtak olyan évek, amikor nagy segítségünkre voltak a korábbi átadók, hiszen mondjuk 2010-ben mindenhol tarolt az Inception, 2012-ben a Life of Pi, 2013-ban a Gravity, míg 2016-ban a Jungle Book, idén az a helyzet, hogy a Critics Choice-on az Avengers: Endgame, a BAFTA-n az 1917 nyert, míg a mértékadó Visual Effects Societyn a The Lion King és a The Irishman osztozott meg. A favorit az 1917 és valószínűleg nyer is 1.66-ért, de totálisan vakon lehetnek a fogadók ennél a kategóriánál...

Egy kis "segítség" a vizuális effektekhez...


Cesc18: Nagyon szurkolok az Oroszlánkirálynak a legjobb vizuális effektek kategóriában. Moziban láttam és mondhatni, hogy egy élmény volt. Nem is indul rossz eséllyel a film a szoborért, hiszen Robert Legatóék 2016-ban a Dzsungel Könyvéhez is remek érzékkel nyúltak hozzá és el is nyerték az Oscar-díjat. Az sem rossz ómen, hogy a VES-díjjal a zsebükben várják az Oscar-gálát. Ugyanakkor az 1917-ről is szuperlatívuszokban beszélnek a szakértők és hát ott is a kategória nagyjai vettek részt a munkában. Nehéz lesz legyőzni az 1917-et, de 10-es oddson megérhet egy kis aprót a The Lion King. 


Végül következzen egy igazán merész próbálkozás, méghozzá a legjobb animációs film témájában. Ezt a kategóriát az elmúlt években a Disney gyerekfilmjei uralták, de ennek idén valószínűleg vége szakad, köszönhetően például a Frozen II távolmaradásának. A favorit a Klaus a Netflix gondozásában, ám szerintünk az érték a Missing Link című animációs alkotásban van, amely a Laika filmstúdió gondozásában készült. A manapság már szokatlan, stop-motion technológiával dolgozó filmeseknek eddig az Oscar-díj nem jött össze, noha a Missing Link már az ötödik filmjük, amely eséllyel pályázik a szobrocskára. Viszont a Missing Link behúzta a Golden Globe-ot és bár a BAFTA-ra nem is jelölték, illetve az Annie-n is és a Critics' Choice-on is elbukott, szakértők szerint 2005 után először ismét nyerhet stop-motion darab.


További tippeket az Oscar-gálára a Logibeten találsz, ahol továbbra is mindössze havi 19.99€-ért kaphatod meg az összes tippmester összes tippjét!

A nagy párharc
Cesc18 Kategória Varin
Parasite Legjobb film Once upon a time... in Hollywood
Joaquin Phoenix Legjobb színész Joaquin Phoenix
Renee Zellweger Legjobb színésznő Renee Zellweger
Brad Pitt Legjobb férfi mellékszereplő Brad Pitt
Laura Dern Legjobb női mellékszereplő Laura Dern
Sam Mendes Legjobb rendező Sam Mendes
Little Women Legjobb adaptált forgatókönyv Little Women
Parasite Legjobb eredeti forgatókönyv Parasite
Parasite Legjobb idegennyelvű film Parasite
Toy Story 4 Legjobb animációs film Missing Link
American Facory Legjobb dokumentum film For Sama
1917 Legjobb operatőr The Lighthouse
Parasite Legjobb vágás Ford vs Ferrari
Once Upon a Time... in Hollywood Legjobb látványtervezés (Prod Design) Once Upon a Time... in Hollywood
The Lion King Legjobb vizuális effektek 1917
Little Women Legjobb jelmeztervezés Little Women
Bombshell Legjobb smink és frizura Bombshell
1917 Legjobb hangvágás 1917
1917 Legjobb hangkeverés 1917
Joker Legjobb eredeti filmzene Joker
Love Me Again (Rocketman) Legjobb eredeti dal Love Me Again (Rocketman)
Hair Love Legjobb animációs rövidfilm Hair Love
Brotherhood Legjobb élőszereplős rövidfilm The Neighbors' Window
In the Absence Legjobb dokumentum rövidfilm Learning to Skateboard in a Warzone
megosztom