Érdekesség

A koronavírus a szerencsejáték-iparra is rányomja a bélyegét

  • varin

Ennek elsősorban a szellemvárossá váló Makaó a kárvallottja.

Makaó, vagyis a Kína területén található, korábbi portugál gyarmat elsődleges bevétele hosszú évek óta a szerencsejátékból érkezik, amelyet remekül példáz, hogy bevételük messze-messze Las Vegas felett van. A koronavírus azonban ezt a régiót is alaposan megfertőzte, amely súlyos eredményekkel jár a számokban is.

Mint arról alighanem minden olvasónk hallott, a Vuhan tartományból induló koronavírus már közel 20 ezer embert fertőzött meg, a halálozások száma pedig közelít az 500-hoz is. A vírus már elhagyta az ország-, sőt a kontinenshatárokat is, így nem csoda, hogy a világ minden pontján központi témát szolgáltat a fertőzés. Az emberek félnek repülni, másokkal érintkezni, ez pedig egy olyan szektorra különösen kihat, mint a vendéglátás vagy éppen a szerencsejáték.

Fotó: CNN

A CNN jelentése szerint az évi 40 millió látogatójával az iparág meghatározó szereplőjeként ismert Makaó jelenleg totálisan elnéptelenedett, az előző év azonos időszakához képest 87%-kal esett vissza a turizmus, a hotelek pedig félig sincsenek tele.

"1981 óta élek és dolgozom itt, de ilyet még soha nem láttam. Nem csak a vírus terjedésének időszakára van komoly kihatással, de az azt követő hónapokra is" - nyilatkozta a portugál kolónia egyik közgazdásza, Ao Leong Lu.

A kínai léptékben Vuhanhoz közel lévő Makaó központi kórházában (~900 kilométer) egyébként már külön osztályt is felállítottak a fertőzöttek számára, a napokban egy 64 éves helyi asszony volt a nyolcadik olyan beteg, akit a koronavírus tüneteivel diagnosztizáltak. A bevételekben tapasztalt hihetetlen visszaesés ugyanakkor nem csak egy oldalról érkező válasz a vírusra, hiszen az utazni, kikapcsolódni félő kínaiak mellett az iparágból megélő helyieknek is lényegesen fontosabb az egészségük, mint a bevétel.

"A normál kapacitáshoz képest 10% alatt futunk, így több egységünket is bezártuk. Ez a legjobb módja, hogy megvédjük a lakosokat és a személyzetet is" - nyilatkozta egy kaszinóhálózat embere.

Egyébként a szektoron belül is igencsak szélsőséges a hozzáállás a vírushoz, akadnak olyanok, akik minden ajtóra lakatot tettek és nem hajlandóak kinyitni, míg mások szerint Makaó továbbra is egy tökéletesen biztonságos és élhető hely, tárt karokkal várják a kínaiakat a szerencsejáték ázsiai fővárosában.

 

CNN